|
|
|
Chlapacze, fartuchy błotne i tym podobne... |
| Autor |
Wiadomość |
yahoda
weteran

Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Paź 2015 Piwa: 71/62 Skąd: Starogard Gd.
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-01-28, 20:11
|
|
|
Reklama Michelina też może być
 |
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

Twój sprzęt: aktualnie BEZDOMNY :/ Byl Weinsberg
Nazwa załogi: PHOENIX TRAVELLERS
|
Wysłany: 2016-01-29, 12:17
|
|
|
Dziś przyszedł chlapacz od Iveco (60x40cm), który według moich wyliczeń będzie najlepszy do mojego zastosowania. Oczywiście po przecięciu na pół - w ten sposób otrzymam 2 sztuki 30x40cm
Miejsca, w których przykręce kątowniki zabezpieczę specjalnym czarnym sprayem do podwozi kamperów - Dekaphon 9735.
Mam nadzieję, że wyjdzie profi
Ale na razie z grypą w łóżku muszę się wyleżeć. Żona nie wypuszcza
image.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 52 raz(y) 171,12 KB |
image.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 41 raz(y) 181,12 KB |
image.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 53 raz(y) 177,84 KB |
|
_________________ ------------------------------------------------------------------------------------
TEN, KTO NIE CHCE, ZNAJDZIE POWÓD... TEN, KTO CHCE, ZNAJDZIE SPOSÓB!
------------------------------------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-01-29, 14:02
|
|
|
| Andrut napisał/a: | | specjalnym czarnym sprayem do podwozi kamperów - Dekaphon 9735 |
Zainteresowałeś mnie tym sprajem i znalazłem dla zainteresowanych namiary na sprzedawcę chemii kamperowej DEKALINA:
http://www.pyrmo.pl/home/ |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 141/307 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2016-01-29, 14:17
|
|
|
To coś dobrego ? stosował ktoś ?
Cena oczywiście kamperowa. |
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

|
Wysłany: 2016-01-29, 14:20
|
|
|
Czytałem nasze forum, karawaning i trochę na niemieckich forach. To podobno najlepszy środek do takich rzeczy i rekomendowany przez wielu producentów kamperów i przyczep.
Skoro żona mówi, że traktuje kampera jak kochankę... to kamperek musi mieć dobre kosmetyki
Ja zamówiłem tu:
http://sklep.kena.pl/prod...roducts_id=1651 |
_________________ ------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
yahoda
weteran

|
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

|
Wysłany: 2016-02-03, 21:28
|
|
|
Mała aktualizacja projektu. Jako, że nadal choruję i jestem uziemiony kombinuję jak zrobić to najlepiej. Tak już mam
Podsumujmy gdzie jesteśmy - zdecydowałem zamontować chlapacze. Niby auto młode i zabezpieczone ale jakoś bardziej ufam chlapaczom. Początkowo zamówiłem od żuka -21x34cm. Okazały się za małe. Jednak szybko otrząsnąłem się z porażki i myślałem, przeglądałem co jest dostępne i... znalazłem chlapacz od ciągnika siodłowego o wymiarach 60x40cm - po przecięciu na pół były ok. Mogły być ciut dłuższe ale ok.
Na tym moja fascynująca historia się skończyła. Leżąc z grypą i nie mogąc się doczekać kiedy wyjdę i coś zrobię przy kamperze naszła mnie taka myśl. W moim przypadku chlapacz będzie przymocowany w 5 punktach do samochodu - po dwie śruby na każdy kątownik i jedna do błotnika. Nie byłoby w tym nic złego gdyby nie to, że te chlapacze cholernie dużo ważą - tzn. jeden ok. kilograma. Ponieważ chlapacz trochę będzie "pracował" to według mnie mocowanie go na kątownikach do drewnianej podłogi (w moim wypadku tylko ta opcja) moźe z czasem się poluzować i w efekcie zgubimy chlapacz.
I znów zacząłem szukać i mnie oświeciło. Cienkie, sztywne chlapacze jakie zakładają do aut sportowych. Znalazłem na alledrogo komplet 2szt. firmy Sparco. Są w 4 kolorach - każdy w wymiarze 30x50 do indywidualnego docięcia. Dziś je dostałem. Są dużo cieńsze, elastyczne i lekkie - moim zdaniem idealne do moich potrzeb. Pozostaje dociąć i zamontować.
Mam nadzieję, że mój wywód kogoś zainteresuje i komuś pomoże Jeszcze trochę i napiszę doktorat z roli chlapaczy w życiu posiadacza kampera
W sobotę będę dłubał - zobaczymy co wyjdzie
W załączeniu trochę zdjęć poglądowych.
image.jpeg To najnowszy nabytek |
 |
| Plik ściągnięto 3886 raz(y) 25,31 KB |
image.jpeg To była inspiracja |
 |
| Plik ściągnięto 53 raz(y) 129,48 KB |
image.jpeg Tak wyglądają wszystkie 3 chlapacze z mojej opowieści |
 |
| Plik ściągnięto 48 raz(y) 187,07 KB |
image.jpeg Porównanie grubości |
 |
| Plik ściągnięto 48 raz(y) 188,61 KB |
image.jpeg Elastyczność |
 |
| Plik ściągnięto 60 raz(y) 188,56 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

|
Wysłany: 2016-02-04, 09:11
|
|
|
Pytanie do fachowców:
Łączenie kątownika ze sklejką podłogi:
- czy nawiercić małym wiertłem pierw otwór, żeby wkręty jej nie rozsadziły?
- czy powierzchnie kątownika posmarować przed dokręceniem wikolem dla lepszego trzymania, czy to zły pomysł? |
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2016-02-04, 09:23
|
|
|
na pewno pamietaj o tym, aby chlapacz nie był zbyt blisko koła, i zbyt długi..
cofając możesz go urwać, gdy chlapacz się na czymś podeprze.. (krawężnik,kamień,korzeń)
| Andrut napisał/a: | | - czy nawiercić małym wiertłem pierw otwór, żeby wkręty jej nie rozsadziły? |
to zależy od grubości wkrętów
| Andrut napisał/a: | | - czy powierzchnie kątownika posmarować przed dokręceniem wikolem dla lepszego trzymania, czy to zły pomysł? |
raczej nie ma potrzeby
ale, posmaruj wkręty, aby sklejka po nich nie chłonęła wody |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-02-04, 09:34
|
|
|
Dodam ,że lepiej by chlapacz był "słabiej" przytwierdzony do kątownika , niż kątownik do kampera.
W razie urwania (np. przytarcie przy cofaniu- vide post Gino) , nie wyszarpie spodu zabudowy. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 350/86 Skąd: Częstochowa

|
Wysłany: 2016-02-05, 08:52
|
|
|
Nie słyszałem aby wikol był do zastosowania kontaktaktowego z wodą , to klej wodny.
Jak chcesz trwale przymocować kontownik to zastosuj sikaflex 252 i przykręć na wkręty. Nie zapomnij o odtłuszczeniu kątownika i powierzchni klejonej.
Następnie zalep wkręty sikaflexem.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

|
Wysłany: 2016-02-05, 10:51
|
|
|
| Myślę, że przynajmniej na razie (idąc za radami kolegów) nie będę go kleił - w razie "pociągnięcia" sikaflex wyrwie kątownik z kawałkiem sklejki i będzie kłopot. Na razie na wkręty i zobaczymy jak będzie się trzymać, a w razie czego wyrwie same śruby... |
 |
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

|
Wysłany: 2016-02-05, 19:40
|
|
|
Projekt zakończony pełnym sukcesem - radocha z dłubania przy swoim kamperze - bezcenne
Te lekkie chlapacze to był strzał w dziesiątkę - dobrze się je docina i ładnie wyglądają. Przymocowane solidnie ale w razie czego łatwo się oderwą i nie uszkodzą podłogi.
Wiem wiem - to tylko chlapacze ale jestem z nich dumny
Dzięki za wszelką pomoc i rady
W załączeniu kilka zdjęć z prac - na koniec popsikałem tym czarnym sprayam do podwozi, o którym pisałem wcześniej - zdjęcia jeszcze sprzed psikania
image.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 44 raz(y) 189,72 KB |
image.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 45 raz(y) 188,27 KB |
image.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 61 raz(y) 184,99 KB |
|
 |
|
|
|
 |
yahoda
weteran

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|