Nazwa załogi: wlodo Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2016-04-23, 21:28
Fajna ta szuflada,sam o takiej marzyłem....
Teraz gdy na to patrze...
To...w sumie ile się zyskuje...
0.5m w przejściu i...nic więcej!
W typowej zabudowie mamy to samo,tylko o 0.5 mkw.mniej,czy warto o to walczyć.
BIORCA, masz to zrobione,ocen bezstronnie ,czy faktycznie warto ten trud ponieść!
Jestem pełen podziwu za taka konstrukcję,nie co dzień ludzie to budują.
Gdzieś ta Twoja budowa jest pokazana, czy raczej tak skromnie i tajemniczo...
50 cm w takim wnętrzu to relatywnie wielka przestrzeń.
Wanna o 30cm szersza robi się dwuosobowa.
A garaż? Głupie 50 cm i postawisz obok rowery itd
WC, to jedno z mniejszych pomieszczeń w domach - dodaj te pół metra.
W Adrii sls, 70 cm wysuwanego tyłka nad garażem pozwala spać wzdłuż w 6 metrowym kamperku.
O przyrodzeniu nie wspomnę
Spytaj ile robi jeden cm w każdą stronę
Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
Wysłany: 2016-04-24, 20:08
Trochę zaśmiecimy temat ale poproszę kogoś o utworzenie nowego i przeniesienie tych wywodów
Przeliczałem wagę takiego slida w trakcie prac do pewnego momentu , pierwotnie sama stal ważyła 47 kg ...do tego napęd i konstrukcja wewnętrzna czyli nie więcej niż 60 kg .
Oczywiście można lżej stosując aluminium i nie jest powiedziane,że następne będą klatki z lekkiego metalu . Wszystko zależy właśnie od DMC auta ...w przypadku omawianym trzeba było sie pilnować na każdym kroku .
Slid wysuwa się elektrycznie 52 cm , stosując napęd jaki zastosowałem mogłem jeszcze jakieś 6 cm wysunąć bez żadnych kłopotów tylko to kolejne kilogramy a efekt minimalnie większy , wręcz niezauważalny .
Oczywiście można zrobić slidy z dwu stron w blaszaku , otwory technologiczne na to z powodzenim pozwalają nie naruszając konstrukcji budy .Tam gdzie nie ma drzwi suwanych pod poszyciem jest 80% wszystkiego co potrzebne by drzwi dodatkowe wsadzić .
Wszystko fajne jak jest auto rozłożone , jak złożone jest też całkiem to możliwe . Ktoś zauważył wyżej ,że ile wysuwać tyle musisz tej ściany schować potem wewnątrz . Iveco wewnątrz ma powiedzmy 180 cm , 2 slidy po 52 cm wysuwu i trzeba wewnątrz tej ściany jeszcze zostawić by uszczelnić itp czyli powiedzmy 62 X 2 = 124 cm ścian wsunietych, między nimi zostanie jakieś 45 cm by przejść z kabiny kierowcy do tyłu auta ... i mało i dużo . Niech każdy pomierzy sobie swoja szerokość w biodrach i ramionach , jest więcej czyli trzeba by się przeciskać . Wszystko tez zależy co w nich ma jeździć i się wysuwać .
Następnym pytaniem którędy wchodzić:) Można w slidzie wsadzić drzwi , można też pomyśleć by jeden slid wysuwał się bardziej i wejście zrobić w boku slida ... można teoretycznie wszystko , zobaczcie jakie w niektórych kamperach są wąskie drzwi wejściowe
.
Ogólnie sądzę ,że wywalenie ruchomej ściany w typowym kamperze z prostymi ścianami jest o wiele łatwiejszą operacją niż zabawa z blaszakiem, dziwię się,że nikt takich wydmuszek nie odwala a może robi tylko nie pokazuje ...róźnie bywa
Jak macie jakieś pytania oprócz ceny to odpowiem , nie wyceniam tego i nie będę tego robił Traktuję to jako zabawę i jeśli bym miał się z czymś deklarować to po poważnych rozmowach .
Krimar ... nie martw się o pasy , musisz uwierzyć,że konstrukcja jest lepsza od niejednego rozwiązania fabrycznego bo ja takie elementy robię zawsze na 200% normy, grubości i przekroju ...tu waga się nie liczy.
Też się dziwię, że takie coś nawet w przyczepach by było pożądane. Nie trzeba by było wielkiej kolumbryny ciągnąć dla całej rodziny.
toscaner Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com
Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2016-04-24, 20:50
Super robota Adam. Aż mam chęć sprzedać tego co mam i zbudować takiego slajdzika
No ale nie tak szybko.
Nie mam przede wszystkim takiego zaplecza jak Ty.
No i mam jeszcze trochę do objechania w Szkocji, zanim ją opuszczę.
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
Wysłany: 2016-04-24, 21:51
Adam, jeszcze mam pytanie do Cię.
Taki blaszak, max ^ i max > jaką ma kubaturę w m3 sześciennych?
Czy jest to porównywalne z kubaturą średniej alkowy?
Jak bakcyla załapię to kupię i będę rzeźbił, zaplecze mam, czas też. Skopiuję Twoje rozwiązania, tylko ta przestrzeń, nie mamy klaustrofobii tylko lubimy swobody troszkę więcej niż minimum.
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Ostatnio zmieniony przez Socale 2016-04-24, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-04-24, 21:51
Kurcze jest moc naprawdę super. GRATULACJE. Takie rozwiązanie to już opatentować można. Ciekawe czy ktoś na świecie z blaszanki zrobił już coś takiego?
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
Wysłany: 2016-04-24, 22:00
Darek Szczecin napisał/a:
Kurcze jest ... naprawdę...
Za to wyrażenie masz na bank <piwo> od Adama "Biorcy" ale tylko w bardziej męskim kontekście w tym gatunku
Tymczasem, zwracam ponownie pytanie, mnie zarażonemu istotne:
http://www.camperteam.pl/...p=574614#574614
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
Wysłany: 2016-04-24, 22:16
Darek Szczecin napisał/a:
Kurcze jest moc naprawdę super. GRATULACJE. Takie rozwiązanie to już opatentować można. Ciekawe czy ktoś na świecie z blaszanki zrobił już coś takiego?
jedyny jakoś pokazany model jaki udało mi się wyłuskać z netu to wyrób wyspiarski za 66 tyś funtów ... podobne
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-04-25, 00:55
No faktycznie może i są jakieś gdzieś, ale najważniejsze że tobie się chciało. I nie jest ważne ile zyskujesz na 50 cm ważne jest to że to zrobiłeś, działa i wygląda świetnie. Możesz być z siebie dumny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum