Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: gino
2015-01-19, 12:36
Trafic
Autor Wiadomość
YAN 
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
Piwa: 35/22
Wysłany: 2015-01-03, 09:25   Re: Izolacja

damius2 napisał/a:
Witaj. Mam pytanie czym izolowałeś swojego Trafica. Chciałbym swojego też trochę zaizolować chociaż nie wiem czy w moim akwarium ma to sens ale przed wyjazdem do Hiszpanii chcę to zrobić a przede wszystkim dach bo mam czarny kolor. Proszę o jakieś wskazówki, rady.
Pozdrawiam. Damian.

http://pl.onduline-eshop.com/onduterm-xl-bulles plus mata wygłuszająca gdzie się tylko dało / 3cm/ która też ma właściwości izolacyjne.
Postaw piwo autorowi tego posta

damius2 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Trafic 2,5 150KM + namiot.
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-01-07, 21:20   

Ja myślałem o czymś takim
http://www.muzimershop.sz...5-mb-30-m2.html
chociaż nie wiem czy ta Twoja mata nie jest czasem bardziej podatna do układania. Czy przyklejałeś ją na klej tapicerski czy coś innego?

YAN 
weteran

Wysłany: 2015-01-07, 21:36   

Mysle ze to podobne materialy,moj jest bardziej elastyczny. Przyklejalem na tasmy dwustronne ktorych mialem troche w nadmiarze.

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-01-07, 21:50   

Ten muzimer to właśnie alufox ,o którym piszemy ja,Toscaner i kilku innych.mamy tym wyizolowane samochody i naprawde to działa,warunek-trzeba się przyłożyć i wyizolować wszystko,uzupełnić tasmami aluminiowymi i wtedy z auta termos- wlecie temperatura niska(jak sie drzwi za dużo nie otwiera )a wzimie wysoka :szeroki_usmiech

damius2 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-01-07, 21:59   

tom-cio napisał/a:
Ten muzimer to właśnie alufox ,o którym piszemy ja,Toscaner i kilku innych.mamy tym wyizolowane samochody i naprawde to działa,warunek-trzeba się przyłożyć i wyizolować wszystko,uzupełnić tasmami aluminiowymi i wtedy z auta termos- wlecie temperatura niska(jak sie drzwi za dużo nie otwiera )a wzimie wysoka :szeroki_usmiech

tom-cio powiedz czym to przyklejacie?

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 68/50
Wysłany: 2015-01-08, 13:57   

damius2, ja u siebie przyklejałem najpierw takim klejem, coś jakby butapren w sprayu (nie wiem, jak to się w Polsce nazywa). Jak mi się ten klej skończył i nie udawało mi się go nigdzie kupić, to kleiłem klejem Tec7 (polimerowy). Tym samym klejem Tec7 wklejałem np. okna.

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-01-08, 15:28   

damius2 napisał/a:
tom-cio napisał/a:

tom-cio powiedz czym to przyklejacie?

Nie pamiętam jak kleił Tomcio. Ja kleiłem na taśmy dwustronne. Trzymały jak pieron. Prześledź temat mojej budowy. Wszystko sfotografowałem i opisałem.
Ale nie każda taśma taka sama. Ja jeszcze oprócz izolacji alufox (murzimer) mam wełnę w workach, lub styrodur, w zależności od miejsca. Na to sklejka oczywiście.

Teraz praktyka.
Latem w Toskanii kamperek w absolutnie pełnym słońcu cały dzień - parking bez grama cienia i wewnątrz temperatura nie przekraczała 32C, podczas gdy temperatura zewn. blachy potrafiła osiągać 75C, a temperatura w stojącej obok osobówce wewnątrz do +65C. Więc nikt mi nie powie, że gadam o teorii. Czysta praktyka.
Zima... Przed nowym rokiem temperatury na poziomie -4C w Toskanii, a w kamperze z tylko 400W grzejniczkiem podłączonym pod prąd na noc temp wewnątrz nie spadła nigdy poniżej +9C. Z reguły 11C. Nie potrafię ja policzyć sprawności izolacji na podstawie pomiarów, które podałem, ale 400W utrzymywało różnicę 12-15C. Też praktyka. Różnica była niższa, gdy wszystkie kratki wentylacyjne otworzyłem i były huragany. Przy zamkniętych trzymało temperaturę na logikę lepiej.
Jeśli na chłodzenie o podobną ilość stopni C potrzebna jest podobna moc cieplna/chłodnicza, to kto potrafi myśleć wyciągnie wnioski, że w oparciu o te pomiary (praktyczne) nie potrzebuję klimy np. 9000btu, a wystarczy spokojnie z zapasem np 5000btu żeby obniżyć latem temperaturę o kilka stopni z tych 32C.

A na koniec najciekawsze...
Izolacja u mnie jest jak termos. Fakt pierd...łem się z nią dłuugo, bo wykleiłem szczelnie każdy centymetr samochodu, ale jak teraz widzę było warto. Przykład. Rano przychodzę, na zewn. -4C, w kamperze +9C, odsłaniałem izolacje z przednich okien i z wyłączonym już grzejnikiem samo słońce potrafiło nagrzać przez przednią szybę wnętrze kampera do +31C. Najmniej do 21C. Tylko samo słońce i tylko przez szyby!!!
No chyba, że dzień był pochmurny, to albo odpaliłem na chwilę webasto, albo grzałem tym halogenowym 400W. Z tym, że halogenowy wtedy pracował długo. Słońce jednak daje duuużo większy power. :-P
To znowu praktyka, a nie pier... o teoriach. Mam fotki i nawet je wstawiałem na forum. Trzeba poszukać, chyba w moim temacie budowy.

Trzeba się przyłożyć i zrobić porządnie izolację.
No to tyle ode mnie o izolacji alufox+wełna+styrodur itd. teoriach i praktykach na ten temat. :)
Każdy robi jak uważa i każdy chwali swoje jak chce. Moje "teorie" są podparte pomiarami wykonanymi w praktyce.
Alufoxa polecam, choć najtańszy nie jest, ale warto go połączyć z czymś co doda "centymetrów" na izolacji. Samego alufoxa ma Tomcio, to może się wypowie i on tutaj. :wyszczerzony:
Budowa domka ze złomka

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-01-08, 18:26   

Ja też kleiłem na taśmach dwustronnych,choć teraz dołozyłbym jeszcze paski sikaflexa,tak byle jak aby czasem nie odlazło.No niby trzyma,więc chyba ta taśma wystarcza,aczkolwiek patrząc po sufiocie(mam możliwość zerknąć koło szyberdachu)wiem,że się odkleiła i leży płycie hdf robiącej za sufit.Ale działa i tak ,bo najważniejsze jest szczelnożć połączen,oklejenie taśma alu.U mnie w kamperze trzymam non stop koło 10 stopni na plusie,ja go użytkuje na CODZIEŃ i śnieg na dachu nie rozmarza nigdy,pomimo że w środku +20,czyli alufox działa,nie przepuszcza ciepła.Nie mam zaizolowanych drzwi przesuwnych i kawałka dachu nad kabiną,bo alufoxa brakło i jakoś do dzxisiaj nie uzupełniłem :szeroki_usmiech i tam w szafce zbiera się normalnie woda na blasze i snieg rozmarza na dachu a od drzwi piz...dzi jak ch :haha: wreszcie sie wezne i uzupełnie,ale trzeba zabudowe drzwi sciągać i jakoś weny twórczej brakuje,hehe.co do zużycia gazu,a tak jak pisze grzeje non stop,to spalam paliwa lpg tankowanego na stacji za 20 zł w 5 dni jak cieplej,jak nocą -10 to na 4 dni starcza.temp w nocy około 10 stoponi ,w dzień kamper stoi na budowie ,to żeby mi tyłek nie zmarzł to +22 :wyszczerzony:

damius2 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-01-11, 22:22   

Dzięki Panowie za info o izolacji :ok . Wiadomo że teoria swoje a praktyka swoje. Najważniejsze że się sprawdza. Na wiosnę ruszę z pracami a po lecie w Hiszpanii zdam relację jak sprawdziło się w moim "akwarium".
Pozdrawiam.

YAN 
weteran

Wysłany: 2016-04-08, 08:37   

Nie mogę cytować poprawnie swojego postu spróbuję tak :

Post z 3.01.2015

""Benior napisał/a:
JJJB, mam pytanie co do spalania twojego trafica.
Szukam i szukam w necie ale nie mogę znaleźć ile pali taki podwyższony.

Przy ekonomicznej jeżdzie po mieście mieszczę się w okolicach +- 9 litrów a na trasie +- 8 litrów.

Przy takim zestawie daleka północ Norwegii 5 tyś. km poniżej 11 litrów. ""

A chcę podzielić się pewną uwagą - jednego roku jechałem z przyczepa z jedną osia a następnego roku dodałem drugą oś / dla bezpieczeństwa gdyby miała wystrzelić opona na przyczepie/ i na tej samej trasie spalanie przy przyczepie z dwoma osiami spadło o 1 litr na 100km. Co dało mi oszczędność rzędu ok. 50 litrów. Jak będzie w tym roku ? Ciekawe prawda.

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2016-04-26, 17:54   

Piękny... Kamperek oczywiście, nie cytat...

Milka - może ją spotkacie?

Odpowiedz do tematu