|
|
Korzystanie ze stellplatzów - zasady, formalności |
Autor |
Wiadomość |
terenowiec
trochę już popisał

Twój sprzęt: Toyota LC + przyczepa 545
|
Wysłany: 2016-05-12, 00:30 Korzystanie ze stellplatzów - zasady, formalności
|
|
|
W związku z tym, że nie udało mi się znaleźć tematu poświęconego formalnościom obowiązującym podczas korzystania za granicą ze stellplatzów, postanowiłem założyć ten temat. Tym bardziej, że w tym roku po raz pierwszy zamierzam z miejsc takich skorzystać.
Moje pierwsze pytanie.
1. Czy za granicą, na stellplatzach, mogą zatrzymywać się także samochody z przyczepami, czy są to miejsca tylko dla kamperów?
2. Jak się w takich miejscach płaci za pobyt i komu?
3. Jak jest liczona doba? (czas)? Czy tak jak na kempingach, czyli do 10.00 dnia następnego, czy np. jest to opłata godzinowa, podobna do postoju w polskich miastach, gdzie kupuje się bilet w parkomacie?
4. Jeżeli opłata jest w automacie (samoobsługa), to czy łatwo jest rozszyfrować, za co się płaci (sam postój, postój z prądem, postój z prądem i prysznicem)? Jak to funkcjonuje?
5. Czy można się pomylić w samoobsługowej budce i zamiast zapłacić np. 12 euro, to automat skasuje 50 euro...?
Przepraszam, że moje pytania dla wielu z Was mogą wydać się banalne, ale zawsze korzystałem z kempingów, albo stawałem na dziko (tak było w tamtym roku w Dani) i inne formy postojów są mi nieznane. Teraz chciałbym mieć większy psychiczny komfort i zatrzymywać się w miejscach, gdzie jest to dozwolone. Tu przykład jednego stellplatzu, na który chętnie bym zajechał: https://www.wohnmobilforu...,p,1989630.html |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/493 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2016-05-12, 07:05
|
|
|
1.Czy za granicą, na stellplatzach, mogą zatrzymywać się także samochody z przyczepami, czy są to miejsca tylko dla kamperów?
- stellplatz to inaczej - miejsce postoju a więc z parkowania korzystają wszelkie pojazdy. Przeważnie są wydzielone strefy np. dla autokarów dla kamperów dla osobówek. O tym informują znaki drogow. Niektóre stellpletze są przygotowane wyłącznie dla kamperów a jeśli nie ma znaku zakazującego to parkują i przyczepy. Zazwyczaj zajmują dwa miejsca to i płacą podwójnie.
2. Jak się w takich miejscach płaci za pobyt i komu?
- na większości stellplatzów płacimy w automacie. Ale ostatnio np. w Brandenburgu płatność przyjmował gościu z obsługi w kiosku. Wykasował nas ( 12 kamperów ) po 40 Euro za dwie noce i żaden nie otrzymał kwitu.
Bywają miejsca powiedzmy, mało atrakcyjne turystycznie gdzie stallplatze dla kamperów są całkiem za darmo. Zależy im, obyś tylko stanął, może w innej formie wydasz tam pieniążki.
3. Jak jest liczona doba? (czas)? Czy tak jak na kempingach, czyli do 10.00 dnia następnego, czy np. jest to opłata godzinowa, podobna do postoju w polskich miastach, gdzie kupuje się bilet w parkomacie?
- jak płacisz w automacie to opłata jest od – do. Ale są i wyjątki to zależy od zarządzającego. W Norwegii np. w Molde do 18stej jest opłata a od 18stej do 8sej rano jest gratis.
4. Jeżeli opłata jest w automacie (samoobsługa), to czy łatwo jest rozszyfrować, za co się płaci (sam postój, postój z prądem, postój z prądem i prysznicem)? Jak to funkcjonuje?
- w większości opłaty są osobno. Prąd w zależności od zużycia kW ( stawka 1 Eu). Woda 1 Ero około 100 litrów. Prysznic – 5 min. też 1 Euro Zrzut szarej i kasety WC za darmo.
5. Czy można się pomylić w samoobsługowej budce i zamiast zapłacić np. 12 euro, to automat skasuje 50 euro...?
- to raczej rzadki przypadek ale mnie we Włoszech na stacji benzynowej automat przyjął 40 Euro i nie wydał paliwa.
W zamian czekając na obsługę, przenocowałem na stacji gratis...
Temat stellplatzy dla kamperów jest szeroki i w całej Europie rozwija się bardzo intensywnie. Od organizacji takich parkingów w danym kraju, wiele zależy od przepisów w tym o ochronie środowiska ale jeszcze więcej od zrządzającego terenem, od jego pazerności bądż przychylności.
Proponują zaopatrzyć się w podstawowy podręcznik Wohnmobilstellplatze in ganz Europa w którym znajdziesz wszelkie podstawowe info. o wybranym miejscu do parkowania. |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
MarudaiCzarnowidz
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Peugeot J5 1992 2.5 TD Burstner
Nazwa załogi: Maruderzy
|
Wysłany: 2016-05-12, 10:37
|
|
|
Super, że powstał taki temat, bo też się zastanawiałam jak to działa. Jak na razie polecacie tu informacje do poczytania po niemiecku. Gorzej jak ktoś z niemieckim na bakier
Więc mi te odpowiedzi na pytania się przydadzą
M. |
_________________ Maruda i Czarnowidz, choć głównie to Maruda tu marudzi
http://marudaiczarnowidz.blogspot.com
http://expeditionportal.c...be-doing-wrong/ |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-05-12, 10:49
|
|
|
Wybór języka jest ( prawy górny róg)
Lub................
Ja też nie znam ale mój Tablet i komputer i nawet smarfon ... zna !!!! i jakoś ładnie tłumaczy
Tłumacz wujka G spróbuj.
tu z angielskiej wersji na Firefoxie
gdyby pojawił sie błąd strony kliknij jakiś wybór obok np scieki itp a wszystko powinno byc przetłumaczone.
Przegladarka Chrome sobie lepiej radzi |
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2016-05-12, 10:58, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/493 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2016-05-12, 10:55
|
|
|
Bronek napisał/a: | Gdy nie potrafiłem rozgryźć kiedyś automatu na stacji benzynowej we Włoszech, nabrałem odwagi i pytam i proszę tych co stoją, nawet jak muszę się namachać rękami i nauśmiechać.
Z chcęcią ludzie pomagają bo czują się z tym lepiej...... |
Chętnych do pomocy jest wielu, miłe to i sympatyczne ale tym razem i tubylcy nie pomogli, gdyż w zbiornikach zabrakło oleju napędowego
Rano zwrócili mi pieniądze i pojechałem dalej.
Dziękuję za piwo |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2016-05-12, 12:09
|
|
|
W sumie ostatnie nasze skandynawskie wyprawy /Finlandia ;Norwegia;Szwecja;Dania / zawsze oparte są o darmowe stellplatz'e z campercontakt . Wystarczy wybrać co sie potrzebuje
Oczywiście nieocenionym uzupełnieniem tych miejscówek są namiary udostepniane przez tych wszystkich którzy byli ; widzieli i się nimi tu na forum podzielili .
Za co po raz kolejny składam dzięki |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): terenowiec |
 |
terenowiec
trochę już popisał

|
Wysłany: 2016-05-13, 20:35
|
|
|
Bardzo Wam dziękuję za cenne odpowiedzi i podanie ciekawych stron (siedzę teraz nocami i oglądam wszystkie place, planując majowy wyjazd). Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy na stelplatzach bywają prysznice z ciepłą wodą? Czy jest to raczej rzadkość spotykana tylko gdzieniegdzie? Jeżeli są, to czy płaci się za nie kartą, czy gotówką (bilonem, banknotami)? |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2016-05-13, 21:05
|
|
|
W Norwegii na przykład bywają czasami .........ale zawsze bezpłatne |
 |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2016-05-13, 23:09
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | W Norwegii na przykład bywają czasami .........ale zawsze bezpłatne |
Nie korzystałem wprawdzie, ale ja często spotykałem system "wrzuć monetę przy zamku wejściowym" |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
terenowiec
trochę już popisał

|
Wysłany: 2016-05-14, 01:31
|
|
|
Czy wiecie coś, czy na stelplatzach w Dani, gdzie mogą stać kampery, nie wolno zatrzymywać się z przyczepami? Znalazłem taki znak na jednym z takich miejsc i nie wiem, jak to interpretować...
Informacja o miejscu jest na tej stronie: http://www.campercontact....tungevej-6.aspx
zakaz przyczep.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 40 raz(y) 107,57 KB |
|
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2016-05-14, 06:22
|
|
|
terenowiec napisał/a: | ..........i nie wiem, jak to interpretować... |
No niestety zgodnie z piktogramem nie staniesz z przyczepą między 20:00 a 09:00 .........legalnie |
 |
|
|
|
|
 |
mwservice
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Piwa: 7/10 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2016-05-15, 17:02
|
|
|
Trzeba uważać przejeżdżając przez szlaban z przyczepą na takich parkingach, gdzie jest zakaz przyczep - szlaban potrafi się zamknąć jak wykryje przejazd samochodu i trafi w przyczepę... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|