Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Korzystanie ze stellplatzów - zasady, formalności
Autor Wiadomość
terenowiec 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Toyota LC + przyczepa 545
Piwa: 2/24
Wysłany: 2016-05-12, 00:30   Korzystanie ze stellplatzów - zasady, formalności

W związku z tym, że nie udało mi się znaleźć tematu poświęconego formalnościom obowiązującym podczas korzystania za granicą ze stellplatzów, postanowiłem założyć ten temat. Tym bardziej, że w tym roku po raz pierwszy zamierzam z miejsc takich skorzystać.
Moje pierwsze pytanie.
1. Czy za granicą, na stellplatzach, mogą zatrzymywać się także samochody z przyczepami, czy są to miejsca tylko dla kamperów?
2. Jak się w takich miejscach płaci za pobyt i komu?
3. Jak jest liczona doba? (czas)? Czy tak jak na kempingach, czyli do 10.00 dnia następnego, czy np. jest to opłata godzinowa, podobna do postoju w polskich miastach, gdzie kupuje się bilet w parkomacie?
4. Jeżeli opłata jest w automacie (samoobsługa), to czy łatwo jest rozszyfrować, za co się płaci (sam postój, postój z prądem, postój z prądem i prysznicem)? Jak to funkcjonuje?
5. Czy można się pomylić w samoobsługowej budce i zamiast zapłacić np. 12 euro, to automat skasuje 50 euro...?
Przepraszam, że moje pytania dla wielu z Was mogą wydać się banalne, ale zawsze korzystałem z kempingów, albo stawałem na dziko (tak było w tamtym roku w Dani) i inne formy postojów są mi nieznane. Teraz chciałbym mieć większy psychiczny komfort i zatrzymywać się w miejscach, gdzie jest to dozwolone. Tu przykład jednego stellplatzu, na który chętnie bym zajechał: https://www.wohnmobilforu...,p,1989630.html
Postaw piwo autorowi tego posta

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/493
Wysłany: 2016-05-12, 07:05   

1.Czy za granicą, na stellplatzach, mogą zatrzymywać się także samochody z przyczepami, czy są to miejsca tylko dla kamperów?
- stellplatz to inaczej - miejsce postoju a więc z parkowania korzystają wszelkie pojazdy. Przeważnie są wydzielone strefy np. dla autokarów dla kamperów dla osobówek. O tym informują znaki drogow. Niektóre stellpletze są przygotowane wyłącznie dla kamperów a jeśli nie ma znaku zakazującego to parkują i przyczepy. Zazwyczaj zajmują dwa miejsca to i płacą podwójnie.

2. Jak się w takich miejscach płaci za pobyt i komu?
- na większości stellplatzów płacimy w automacie. Ale ostatnio np. w Brandenburgu płatność przyjmował gościu z obsługi w kiosku. Wykasował nas ( 12 kamperów ) po 40 Euro za dwie noce i żaden nie otrzymał kwitu.
Bywają miejsca powiedzmy, mało atrakcyjne turystycznie gdzie stallplatze dla kamperów są całkiem za darmo. Zależy im, obyś tylko stanął, może w innej formie wydasz tam pieniążki.
3. Jak jest liczona doba? (czas)? Czy tak jak na kempingach, czyli do 10.00 dnia następnego, czy np. jest to opłata godzinowa, podobna do postoju w polskich miastach, gdzie kupuje się bilet w parkomacie?
- jak płacisz w automacie to opłata jest od – do. Ale są i wyjątki to zależy od zarządzającego. W Norwegii np. w Molde do 18stej jest opłata a od 18stej do 8sej rano jest gratis.
4. Jeżeli opłata jest w automacie (samoobsługa), to czy łatwo jest rozszyfrować, za co się płaci (sam postój, postój z prądem, postój z prądem i prysznicem)? Jak to funkcjonuje?
- w większości opłaty są osobno. Prąd w zależności od zużycia kW ( stawka 1 Eu). Woda 1 Ero około 100 litrów. Prysznic – 5 min. też 1 Euro Zrzut szarej i kasety WC za darmo.
5. Czy można się pomylić w samoobsługowej budce i zamiast zapłacić np. 12 euro, to automat skasuje 50 euro...?
- to raczej rzadki przypadek ale mnie we Włoszech na stacji benzynowej automat przyjął 40 Euro i nie wydał paliwa.
W zamian czekając na obsługę, przenocowałem na stacji gratis... :)

Temat stellplatzy dla kamperów jest szeroki i w całej Europie rozwija się bardzo intensywnie. Od organizacji takich parkingów w danym kraju, wiele zależy od przepisów w tym o ochronie środowiska ale jeszcze więcej od zrządzającego terenem, od jego pazerności bądż przychylności.
Proponują zaopatrzyć się w podstawowy podręcznik Wohnmobilstellplatze in ganz Europa w którym znajdziesz wszelkie podstawowe info. o wybranym miejscu do parkowania.

Wyświetl szczegóły
Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-05-12, 07:38   

Jest też tego w necie gdy ktoś tak lubi

Np.

http://www.campercontact.com/de/

http://www.campercontact.com/de/polen.aspx?map=1

Gdy nie potrafiłem rozgryźć kiedyś automatu na stacji benzynowej we Włoszech, nabrałem odwagi i pytam i proszę tych co stoją, nawet jak muszę się namachać rękami i nauśmiechać.
Z chcęcią ludzie pomagają bo czują się z tym lepiej......

Wyświetl szczegóły
MarudaiCzarnowidz 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot J5 1992 2.5 TD Burstner
Nazwa załogi: Maruderzy
Piwa: 13/6
Wysłany: 2016-05-12, 10:37   

Super, że powstał taki temat, bo też się zastanawiałam jak to działa. Jak na razie polecacie tu informacje do poczytania po niemiecku. Gorzej jak ktoś z niemieckim na bakier :gwm

Więc mi te odpowiedzi na pytania się przydadzą :)

M.

http://marudaiczarnowidz.blogspot.com

http://expeditionportal.c...be-doing-wrong/

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-05-12, 10:49   

Wybór języka jest ( prawy górny róg)
Lub................

Ja też nie znam ale mój Tablet i komputer i nawet smarfon ... zna !!!! i jakoś ładnie tłumaczy :spoko

Tłumacz wujka G spróbuj.

tu z angielskiej wersji na Firefoxie

gdyby pojawił sie błąd strony kliknij jakiś wybór obok np scieki itp a wszystko powinno byc przetłumaczone.
Przegladarka Chrome sobie lepiej radzi
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2016-05-12, 10:58, w całości zmieniany 2 razy  

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/493
Wysłany: 2016-05-12, 10:55   

Bronek napisał/a:
Gdy nie potrafiłem rozgryźć kiedyś automatu na stacji benzynowej we Włoszech, nabrałem odwagi i pytam i proszę tych co stoją, nawet jak muszę się namachać rękami i nauśmiechać.
Z chcęcią ludzie pomagają bo czują się z tym lepiej......

Chętnych do pomocy jest wielu, miłe to i sympatyczne ale tym razem i tubylcy nie pomogli, gdyż w zbiornikach zabrakło oleju napędowego :szeroki_usmiech
Rano zwrócili mi pieniądze i pojechałem dalej.

Dziękuję za piwo :spoko

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 197/160
Wysłany: 2016-05-12, 12:09   

W sumie ostatnie nasze skandynawskie wyprawy /Finlandia ;Norwegia;Szwecja;Dania / zawsze oparte są o darmowe stellplatz'e z campercontakt . Wystarczy wybrać co sie potrzebuje :bigok

Oczywiście nieocenionym uzupełnieniem tych miejscówek są namiary udostepniane przez tych wszystkich którzy byli ; widzieli i się nimi tu na forum podzielili .

Za co po raz kolejny składam dzięki :bukiet:

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Wyświetl szczegóły
terenowiec 
trochę już popisał

Wysłany: 2016-05-13, 20:35   

Bardzo Wam dziękuję za cenne odpowiedzi i podanie ciekawych stron (siedzę teraz nocami i oglądam wszystkie place, planując majowy wyjazd). Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy na stelplatzach bywają prysznice z ciepłą wodą? Czy jest to raczej rzadkość spotykana tylko gdzieniegdzie? Jeżeli są, to czy płaci się za nie kartą, czy gotówką (bilonem, banknotami)?

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2016-05-13, 21:05   

W Norwegii na przykład bywają czasami .........ale zawsze bezpłatne :ok

Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2016-05-13, 23:09   

MILUŚ napisał/a:
W Norwegii na przykład bywają czasami .........ale zawsze bezpłatne :ok

Nie korzystałem wprawdzie, ale ja często spotykałem system "wrzuć monetę przy zamku wejściowym"

terenowiec 
trochę już popisał

Wysłany: 2016-05-14, 01:31   

Czy wiecie coś, czy na stelplatzach w Dani, gdzie mogą stać kampery, nie wolno zatrzymywać się z przyczepami? Znalazłem taki znak na jednym z takich miejsc i nie wiem, jak to interpretować...
Informacja o miejscu jest na tej stronie: http://www.campercontact....tungevej-6.aspx

zakaz przyczep.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 107,57 KB

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2016-05-14, 06:22   

terenowiec napisał/a:
..........i nie wiem, jak to interpretować...

No niestety zgodnie z piktogramem :-/ nie staniesz z przyczepą między 20:00 a 09:00 :( .........legalnie :-P

mwservice 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Piwa: 7/10
Wysłany: 2016-05-15, 17:02   

Trzeba uważać przejeżdżając przez szlaban z przyczepą na takich parkingach, gdzie jest zakaz przyczep - szlaban potrafi się zamknąć jak wykryje przejazd samochodu i trafi w przyczepę...

Odpowiedz do tematu