|
Pomoc w zakupie Fiata Ducato |
| Autor |
Wiadomość |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 197/112 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2016-10-06, 16:36
|
|
|
| Strzelec napisał/a: | | jak ważna jest markiza w kamperze, |
Tak samo waæna jak kibelek
Wszystko mozna to zalezy od kamperka
Jak sié zadomowisz na forum to znajdziesz prawie wszystkie odpowiedzi na nurtujáce Cie pytania np montaæ markizy |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 221/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2016-10-06, 16:52
|
|
|
| Strzelec napisał/a: | Jak już jesteście tacy mili to jeszcze jedno pytanko- jak ważna jest markiza w kamperze,........... |
W trakcie posiadania swego kampera /3 lata / rozłożyłem markizę może z 10 razy . |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-10-06, 20:00
|
|
|
| Strzelec napisał/a: | ...
jak ważna jest markiza w kamperze
... |
Tak ważna, że, że, że... zabrakło skali w skali ważności.
Dla mnie.
Taka jest ważna jaka jest jej cena, czyli ważna, aczkolwiek nie dla wszystkich ale dla większości tak.
Wolę nie mieć kibla, najwyżej zesram się pod markizą taka dla mnie jest ważna, bo poranne śniadanka i wieczorne biesiady pod nią się odbywają lub przy ogniu...
.
Nie kombinuj z alternatywą bo przekombinujesz. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 107/101 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2016-10-06, 20:17
|
|
|
| Socale napisał/a: | | Strzelec napisał/a: | ...
... |
.
Wolę nie mieć kibla, najwyżej zesram się pod markizą taka dla mnie jest ważna, bo poranne śniadanka i wieczorne biesiady pod nią się odbywają lub przy ogniu...
.
. |
Kiepski klimat będzie. |
|
|
|
 |
oli
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-10-06, 20:18
|
|
|
| Markize zawsze możesz dokupic i zamontowac pózniej ,Ntm. wygodny kibelek zamontować w kamperze ,to juz było by wyzwanie .Wg mnie kamper bez markizy ,to i tak kamper ale bez kibelka to już nie jest kamper .Własnie tym rózni się kamper od innych samochodów ze ma między innymi łazienke i druga tez ważna dla mnie sprawa ogrzewanie postojowe .Ale to jest moje zdanie i nie musicie się z tym zgadzać .Pozdrawiam Oli |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-10-07, 05:34
|
|
|
| oli napisał/a: | | Markize zawsze możesz dokupic i zamontowac pózniej |
Nie kombinował bym z takim rozwiązaniem bo wzmocnienia warto wstawić w miejscach montażu uchwytów, a do tego potrzebny dostęp od wewnątrz. Po co rozbierać środek drugi raz? Poza tym przy ogólnych kosztach przeróbki na kampera markiza to ułamek budżetu całej inwestycji. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
oli
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-10-07, 06:30
|
|
|
| W wiekszosci kampery opuszczajace fabrykę nie sa wyposażone np w markizę ,albo bagażnik na rowery .Są to elementy które ludzie dodatkowo kupują i montują przeważnie u delera juz po kupnie samochodu lub ewentualnie w razie potrzeby póżniej .Nie potrzeba wstawiać żadnych wzmocnien ,ani za wiele rozbierac Markizy renomowanych firm ,jak równiez bagażniki rowerowe są przystosowane do łatwego montażu w kazdym kamperze .Jedyny minus to może cena ale wybór należydo Ciebie . |
|
|
|
 |
Strzelec
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: OBECNIE: Renault Trafic GENERATION 1,9 dCI
Nazwa załogi: Strzelec
|
Wysłany: 2016-10-07, 07:51
|
|
|
| oli napisał/a: | | Markize zawsze możesz dokupic i zamontowac pózniej |
| mrsulki napisał/a: | | Nie kombinował bym z takim rozwiązaniem bo wzmocnienia warto wstawić w miejscach montażu uchwytów, a do tego potrzebny dostęp od wewnątrz. Po co rozbierać środek drugi raz? Poza tym przy ogólnych kosztach przeróbki na kampera markiza to ułamek budżetu całej inwestycji. |
| oli napisał/a: | | W wiekszosci kampery opuszczajace fabrykę nie sa wyposażone np w markizę ,albo bagażnik na rowery .Są to elementy które ludzie dodatkowo kupują i montują przeważnie u delera juz po kupnie samochodu lub ewentualnie w razie potrzeby póżniej .Nie potrzeba wstawiać żadnych wzmocnien ,ani za wiele rozbierac |
... to wiem tyle samo co na początku |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-10-07, 08:33
|
|
|
To dodam, dla rozjaśnienia Twej jaźni kamperowej
Możesz ją mieć i nie rozkładać :
Ps Dostałeś prawie wszystkie informacje, nie bardzo wiem co Cię jeszcze nurtuje?
Dodam, bo może nie doczytałem, że są lub być może, powinny być "fabryczne pkt" mocowań uchwytów markizy, podobnie jak bagażnika rowerowego.
Rozsądek nakazuje, przy własnych patentach, poszukać "mocnych " miejsc ścian lub dachu.
Bo kamper, to blaszka/laminat ; styropian/cuś ; i okleina wew. Stelaż drewniany lub metalowy.
Ogólnie lipa.
Dlatego gdy instrukcja, diller itp. nie potrafi określić gdzie, co i jak, to ruszamy z naszą Narodową mądrością |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 107/101 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2016-10-07, 09:06
|
|
|
| Strzelec napisał/a: | | oli napisał/a: | | Markize zawsze możesz dokupic i zamontowac pózniej |
| mrsulki napisał/a: | | Nie kombinował bym z takim rozwiązaniem bo wzmocnienia warto wstawić w miejscach montażu uchwytów, a do tego potrzebny dostęp od wewnątrz. Po co rozbierać środek drugi raz? Poza tym przy ogólnych kosztach przeróbki na kampera markiza to ułamek budżetu całej inwestycji. |
| oli napisał/a: | | W wiekszosci kampery opuszczajace fabrykę nie sa wyposażone np w markizę ,albo bagażnik na rowery .Są to elementy które ludzie dodatkowo kupują i montują przeważnie u delera juz po kupnie samochodu lub ewentualnie w razie potrzeby póżniej .Nie potrzeba wstawiać żadnych wzmocnien ,ani za wiele rozbierac |
... to wiem tyle samo co na początku |
Utrwalanie wiadomości, czyli powtórzenie materiału |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2016-10-07, 09:12
|
|
|
| Janusszr napisał/a: | | Socale napisał/a: | | Strzelec napisał/a: | ...
... |
.
.
. |
Kiepski klimat będzie. |
Ale za to jak wyraża ważność markizy!!!
Obecność markizy nie powinna być kryterium zakupu kampera ale powinna byc docelowo jako opcja wyposażenia. Jak trafisz ładnego kampera bez markizy to co , nie kupisz z tego powodu? Głupi byś był.
Markizę zawsze możesz zamontować, nawet ze szwagrem, byleby wiedział do czego służy śrubokręt i wiedział co to śruba "szóstka".
.
Technicznie:
Markizy montowane są na ogół na 3 szt uchwytów/wieszaków, które montuje się do ściany kampera, poprzez przewiercenie otworów na wylot i od wewnątrz podkłada się blachę wielkości paczki fajek jako stabilną podkładkę. Skręca się po 2 śruby na każdy uchwyt. Rozstaw uchwytów jest dowolny, pomyślane jest to po to, by ustalić wygodne miejsce montażu każdego z nich jak i daje możliwość zamocowania się w pobliżu wewnętrznego elementu wzmacniającego, a już najlepiej jakby trafić go między śrubami przy każdym uchwycie.
Potem zawiesza się markizę i skręca od spodu jako zabezpieczenie przed wypięciem.
Ot i cała filozofia. |
 |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Strzelec
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-10-07, 09:17
|
|
|
Czytając ze zrozumieniem to niektóre posty wzajemnie się wykluczają |
| |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2016-10-07, 09:18
|
|
|
Wszystkie rady są prawidłowe, nie ma tylko rady uniwersalnej.
.
Edit:
Dzięki za
|
 |
| Ostatnio zmieniony przez Socale 2016-10-07, 09:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Strzelec
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-10-07, 09:24
|
|
|
| Socale napisał/a: |
...Obecność markizy nie powinna być kryterium zakupu kampera ale powinna byc docelowo jako opcja wyposażenia. Jak trafisz ładnego kampera bez markizy to co , nie kupisz z tego powodu? Głupi byś był.
Markizę zawsze możesz zamontować, nawet ze szwagrem, byleby wiedział do czego służy śrubokręt i wiedział co to śruba "szóstka".
.Technicznie:
Markizy montowane są na ogół na 3 szt uchwytów/wieszaków, które montuje się do ściany kampera, poprzez przewiercenie otworów na wylot i od wewnątrz podkłada się blachę wielkości paczki fajek jako stabilną podkładkę. Skręca się po 2 śruby na każdy uchwyt. Rozstaw uchwytów jest dowolny, pomyślane jest to po to, by ustalić wygodne miejsce montażu każdego z nich jak i daje możliwość zamocowania się w pobliżu wewnętrznego elementu wzmacniającego, a już najlepiej jakby trafić go między śrubami przy każdym uchwycie.
Potem zawiesza się markizę i skręca od spodu jako zabezpieczenie przed wypięciem.
Ot i cała filozofia. |
I oto mi chodziło Piwo poszło |
|
|
|
 |
gardamm
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: FIAT Talento 1991 GRANDUCA 49
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2011 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2016-10-07, 09:46
|
|
|
[quote="Socale"]Wszystkie rady są prawidłowe, nie ma tylko rady uniwersalnej.
markizy nie mam , rozkładam namiot http://allegro.pl/namiot-...5658723220.html ( bardzo dobrze sie sprawdza od 6 lat ) ale za markizą caly czas się rozglądam |
|
 |
|
|