|
Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego. |
| Autor |
Wiadomość |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2016-11-14, 19:10 Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.
|
|
|
Witam.Mam zamontowane światła do jazdy dziennej http://allegro.pl/show_item.php?item=5219129597 i jest ciekawe zjawisko tz. jak są włączone ledy to wyszukiwanie automatyczne stacji radiowych jest bardzo słabe a czasami nic nie znajdzie. Po włączeniu zwykłego oświetlenia tz. światła mijania radio znajduje stacje bez problemu. Co można zrobić żeby radio działało normalnie przy włączonych ledach. |
|
|
|
 |
DC
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis Nevis 822
Nazwa załogi: Pingwiny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Lip 2015 Piwa: 15/18 Skąd: Lniska
|
Wysłany: 2016-11-14, 19:19
|
|
|
Piotr, weś te ledy połącz szeregowo przez bulbulator |
_________________ Living a Boys Adventure Tale |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-11-14, 19:52
|
|
|
Jaka cena takie światła.
Czy mają np. wbudowany EMC emulator który nie wprowadzą zakłóceń na urządzenia? zwanego czasem Control Boxem itd...
Zewnętrzny automat o podobnej zalecie?
Ostatnio kupowałem p. mgielne homologowane z ringiem DrL i zero zakłóceń. Ale kilka razy droższe. |
| |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 197/348 Skąd: Kolumna
|
Wysłany: 2016-11-14, 20:15
|
|
|
| Mam takie same lampki jak podaje piotr1 w linku. Był problem po podłączeniu kabelka do alternatora. Zakłucenia w radiu. Przepnij kabelek z alternatora w inne miejsce tam gdzie pojawia się prąd po włączeniu zapłonu. |
_________________ Moje miescówki w Grecji »»» https://bonvoyage-travel.eu/maps/
 |
|
|
|
 |
grzegorzalex
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Gru 2013 Piwa: 38/19 Skąd: Opalenica
|
Wysłany: 2016-11-14, 20:19
|
|
|
Piotr wiesz, ze sprawdzę u mnie bo radio tez ma te same objawy.
A nie sprawdzałem na światłach mijania. |
_________________ Pozdrawiamy Marzena i Grzegorz
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-11-14, 21:07
|
|
|
We wtyczkach ISO są kabelki. Każdy z nich pełni ściśle określoną rolę. O ile plusy i masy są poprawnie i prawidłowo bo radio przecież gra, to może być cyrk z pewnymi dwoma kabelkami. Mianowicie chodzi o jeden kabelek który z wyjścia radyjka steruje automatyczną anteną lub wzmacniaczami sygnału antenowego, najczęściej niebieski oraz drugi kabelek który sprawuje funkcję Dimmer w panelu radia, najczęściej pomarańczowy. Bardzo często spotykałem się że te dwa kabelki są zamieniane/mixowane/przepinane/błędnie wyprowadzone ect.
Dimmer jest uzależniony od włączania świateł, jeśli trafia w punkt kabelka który steruje automatyczną anteną lub włącza fabryczne wzmacniacze sygnału antenowego, to tu mamy wspólny mianownik.
Do dzieła. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2016-11-14, 22:12
|
|
|
| Socale napisał/a: | We wtyczkach ISO są kabelki. Każdy z nich pełni ściśle określoną rolę. O ile plusy i masy są poprawnie i prawidłowo bo radio przecież gra, to może być cyrk z pewnymi dwoma kabelkami. Mianowicie chodzi o jeden kabelek który z wyjścia radyjka steruje automatyczną anteną lub wzmacniaczami sygnału antenowego, najczęściej niebieski oraz drugi kabelek który sprawuje funkcję Dimmer w panelu radia. Bardzo często spotykałem się że te dwa kabelki są zamieniane/mixowane/przepinane/błędnie wyprowadzone ect.
Dimmer jest uzależniony od włączania świateł, jeśli trafia w punkt kabelka który steruje automatyczną anteną lub włącza fabryczne wzmacniacze sygnału antenowego, to tu mamy wspólny mianownik.
Do dzieła. |
Wydaje mi się że to nie kabelki przy radiu dlatego że jak auto stało w warsztacie to po uruchomieniu auta i zapaleniu się automatycznie świateł led radio warsztatowe oddalenie ze 4 m.od auta zaczęło trzeszczeć. |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-11-14, 23:26
|
|
|
| 99% tanich świateł do jazdy dziennej, oraz ładowarek USB powoduje takie zakłucenia, coś za coś. Też tak mam w swoim kamperku, radia w zasadzie nie da się słuchać pozostaje tylko muza z pendraka lub You Tuba. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-11-15, 00:27
|
|
|
| piotr1 napisał/a: | ...
Wydaje mi się że to nie kabelki przy radiu dlatego że jak auto stało w warsztacie to po uruchomieniu auta i zapaleniu się automatycznie świateł led radio warsztatowe oddalenie ze 4 m.od auta zaczęło trzeszczeć. |
Ok, skoro nie idzie drogą bezpośrednią po kablach, to w takim razie mam 100% diagnozę.
Chińczyk na zasilaniu między instalacją auta a diodami led - tam w środku bądź na kablach, zastosował przetwornicę napięcia dla utrzymania stabilności napięcia podawanego do Led'ów. Działa to podobnie jak tzw. zasilacze impulsowe z wykorzystaniem wysokiej częstotliwości koniecznych "drgań" napięcia bo taka jest konstrukcja owych.
Zasilacz impulsowy czy przetwornica napięcia wykorzystują tą samą technologię - to jest to samo. Przemiana dla przemiany dla utrzymania stabilności, również świecenia bo o to tu chodzi/.
Dokładnie ta konstrukcja jest powodem zasiewania eteru, wszystkie radia w pobliżu wariują gdyż emisja idzie po drodze/na linii od owego urządzenia w stronę odbiorników czyli diod Led. Droga kabelkowo ścieżkowa na tym odcinku stanowi swego rodzaju nadajnik przez którą owe sianie się odbywa. Kilka cm wystarczy.
.
Zapobieganie:
Całą lampkę, jedną i drugą, owinąć folią aluminiową, grubo, klika razy i tą folię połączyć z karoserią auta/masą.
To będzie ekran dla wydzielanych zakłóceń, co zbierze to pójdzie do masy a nie do radia. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2016-11-15, 07:13
|
|
|
Z całym szacunkiem i zrozumieniem dla itd.......
Z przykrością stwierdzam, iż ....
Nie dość, że takie światła są nielegalne, wyglądają podobnie jak niebieskie kiedyś żarówki naśladujące prawdziwe halogeny......lub spojler na maluchu. Ech.
No i to tak jak onegdaj.... po naszemu, widać taka nasza tradycja
Zła pogoda, badziewiate światła, kiepskie radio, słabe auto, niedzielny kierowca.... jeszcze mgły i brzozy brakuje.
Tsk ogólnie, bo wstałem lewą nogą.
Niestety, ekranowanie raczej całkowite (kosz) .... czyli albo wyłącz radio. Jeśli kupiłe# wysyłkowo to 14 dni na zwrot. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-11-15, 08:38
|
|
|
Też miałem takie ledy. Wytrzymały 1 rok w kamperze, potem kolejno zaczynały padać.
Wywaliłem i mam spokój. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2016-11-15, 09:39
|
|
|
Ja znalazłem jedyne uzasadnienie dla posiadania świateł dziennych, montowanych oczywiście gdy nie ma fabrycznych lub jest tylko czujnik zmierzchu ...
To trudny dostęp do żarówki . I w razie jej padnięcia kłopot z wymianą .
W moim Ducato jest w miarę możliwa wymiana i olałem instalację DRL.
W nowych nie ma tematu. |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 94/200 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2016-11-15, 20:36 Re: Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.
|
|
|
| piotr1 napisał/a: | | .... jak są włączone ledy to wyszukiwanie automatyczne stacji radiowych jest bardzo słabe a czasami nic nie znajdzie.... |
częstotliwość przetwornicy zakłóca superheterodynę lub PLL, które stabilizuje
ustawioną częstotliwość. Najlepiej ze spalonego zasilacza komputerowego wyciągnąć
z wejścia cewkę na okrągłym rdzeniu, która jest na wejściu zasilacza (widać po ścieżkach),
i przez cewki puścić masę i plus a z drugiej strony dołączyć kondensator i zasilać lampy.
Kondensator im większy tym lepiej, co najmniej 470uF / 25V...
powinno pomóc
filtr.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3662 raz(y) 13,3 KB |
|
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
| |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2016-11-16, 10:34
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Ja znalazłem jedyne uzasadnienie dla posiadania świateł dziennych, |
Wszystkie zapalone żarówki towarzyszące światłom mijania (przód, tył, tablica rozdzielcza, tablica rejestracyjna i ewentualnie obrysówki) to jednak ponad 100W. Ja kamperem jeżdżę przeważnie w dzień i liczę na doładowadowanie akumulatorów. Przednie dzienne LED to kila W. Jaki ta różnica mocy ma wpływ na zużycie paliwa i jakość ładowania akumulatora zabudowy? Może jednak warto takie światełka zainstalować? Ja mam-świecą bezawaryjnie od 5 lat. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
| |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2016-11-16, 10:43
|
|
|
Nie !
W moim przypadku Nie .
Samych żarówek mam całe pudełka po innych autach itd .
Nawet ledowe , ale mi się nie chce zmieniać jak któraś padnie to wtedy
wymienię obie .
Jak jadę krótko to ładuję cały czas w domu podpięty do słupka . Jak dalej to zawsze się naładują . O zabudowie nawet nie wspominam , bo solar jest .
A kamper i tak mi najmniej pali ze wszystkiego . Co najmniej o połowę
Nie będę też upiększał dostawczaka z beretem , bo to nic nie da .
Zawracanie tyłka , ale dla samej roboty , nie wykluczam . |
|
|
|
 |
|
|