Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.
Autor Wiadomość
piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2016-11-14, 19:10   Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.

Witam.Mam zamontowane światła do jazdy dziennej http://allegro.pl/show_item.php?item=5219129597 i jest ciekawe zjawisko tz. jak są włączone ledy to wyszukiwanie automatyczne stacji radiowych jest bardzo słabe a czasami nic nie znajdzie. Po włączeniu zwykłego oświetlenia tz. światła mijania radio znajduje stacje bez problemu. Co można zrobić żeby radio działało normalnie przy włączonych ledach. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

DC 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis Nevis 822
Nazwa załogi: Pingwiny
Piwa: 15/18
Wysłany: 2016-11-14, 19:19   

Piotr, weś te ledy połącz szeregowo przez bulbulator :lol:

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2016-11-14, 19:52   

Jaka cena takie światła. :(
Czy mają np. wbudowany EMC emulator który nie wprowadzą zakłóceń na urządzenia? zwanego czasem Control Boxem itd...
Zewnętrzny automat o podobnej zalecie?

Ostatnio kupowałem p. mgielne homologowane z ringiem DrL i zero zakłóceń. Ale kilka razy droższe.

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 197/348
Wysłany: 2016-11-14, 20:15   

Mam takie same lampki jak podaje piotr1 w linku. Był problem po podłączeniu kabelka do alternatora. Zakłucenia w radiu. Przepnij kabelek z alternatora w inne miejsce tam gdzie pojawia się prąd po włączeniu zapłonu.

grzegorzalex 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena
Piwa: 38/19
Wysłany: 2016-11-14, 20:19   

Piotr wiesz, ze sprawdzę u mnie bo radio tez ma te same objawy.
A nie sprawdzałem na światłach mijania.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2016-11-14, 21:07   

We wtyczkach ISO są kabelki. Każdy z nich pełni ściśle określoną rolę. O ile plusy i masy są poprawnie i prawidłowo bo radio przecież gra, to może być cyrk z pewnymi dwoma kabelkami. Mianowicie chodzi o jeden kabelek który z wyjścia radyjka steruje automatyczną anteną lub wzmacniaczami sygnału antenowego, najczęściej niebieski oraz drugi kabelek który sprawuje funkcję Dimmer w panelu radia, najczęściej pomarańczowy. Bardzo często spotykałem się że te dwa kabelki są zamieniane/mixowane/przepinane/błędnie wyprowadzone ect.
Dimmer jest uzależniony od włączania świateł, jeśli trafia w punkt kabelka który steruje automatyczną anteną lub włącza fabryczne wzmacniacze sygnału antenowego, to tu mamy wspólny mianownik.
Do dzieła.

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2016-11-14, 22:12   

Socale napisał/a:
We wtyczkach ISO są kabelki. Każdy z nich pełni ściśle określoną rolę. O ile plusy i masy są poprawnie i prawidłowo bo radio przecież gra, to może być cyrk z pewnymi dwoma kabelkami. Mianowicie chodzi o jeden kabelek który z wyjścia radyjka steruje automatyczną anteną lub wzmacniaczami sygnału antenowego, najczęściej niebieski oraz drugi kabelek który sprawuje funkcję Dimmer w panelu radia. Bardzo często spotykałem się że te dwa kabelki są zamieniane/mixowane/przepinane/błędnie wyprowadzone ect.
Dimmer jest uzależniony od włączania świateł, jeśli trafia w punkt kabelka który steruje automatyczną anteną lub włącza fabryczne wzmacniacze sygnału antenowego, to tu mamy wspólny mianownik.
Do dzieła.

Wydaje mi się że to nie kabelki przy radiu dlatego że jak auto stało w warsztacie to po uruchomieniu auta i zapaleniu się automatycznie świateł led radio warsztatowe oddalenie ze 4 m.od auta zaczęło trzeszczeć. :gwm

mrsulki 
weteran
w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Piwa: 44/22
Wysłany: 2016-11-14, 23:26   

99% tanich świateł do jazdy dziennej, oraz ładowarek USB powoduje takie zakłucenia, coś za coś. Też tak mam w swoim kamperku, radia w zasadzie nie da się słuchać pozostaje tylko muza z pendraka lub You Tuba.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2016-11-15, 00:27   

piotr1 napisał/a:
...

Wydaje mi się że to nie kabelki przy radiu dlatego że jak auto stało w warsztacie to po uruchomieniu auta i zapaleniu się automatycznie świateł led radio warsztatowe oddalenie ze 4 m.od auta zaczęło trzeszczeć. :gwm

Ok, skoro nie idzie drogą bezpośrednią po kablach, to w takim razie mam 100% diagnozę.
Chińczyk na zasilaniu między instalacją auta a diodami led - tam w środku bądź na kablach, zastosował przetwornicę napięcia dla utrzymania stabilności napięcia podawanego do Led'ów. Działa to podobnie jak tzw. zasilacze impulsowe z wykorzystaniem wysokiej częstotliwości koniecznych "drgań" napięcia bo taka jest konstrukcja owych.
Zasilacz impulsowy czy przetwornica napięcia wykorzystują tą samą technologię - to jest to samo. Przemiana dla przemiany dla utrzymania stabilności, również świecenia bo o to tu chodzi/.
Dokładnie ta konstrukcja jest powodem zasiewania eteru, wszystkie radia w pobliżu wariują gdyż emisja idzie po drodze/na linii od owego urządzenia w stronę odbiorników czyli diod Led. Droga kabelkowo ścieżkowa na tym odcinku stanowi swego rodzaju nadajnik przez którą owe sianie się odbywa. Kilka cm wystarczy.
.
Zapobieganie:
Całą lampkę, jedną i drugą, owinąć folią aluminiową, grubo, klika razy i tą folię połączyć z karoserią auta/masą.
To będzie ekran dla wydzielanych zakłóceń, co zbierze to pójdzie do masy a nie do radia.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-15, 07:13   

Z całym szacunkiem i zrozumieniem dla itd.......
Z przykrością stwierdzam, iż ....
Nie dość, że takie światła są nielegalne, wyglądają podobnie jak niebieskie kiedyś żarówki naśladujące prawdziwe halogeny......lub spojler na maluchu. Ech.

No i to tak jak onegdaj.... po naszemu, widać taka nasza tradycja

Zła pogoda, badziewiate światła, kiepskie radio, słabe auto, niedzielny kierowca.... jeszcze mgły i brzozy brakuje.
Tsk ogólnie, bo wstałem lewą nogą.

Niestety, ekranowanie raczej całkowite (kosz) .... czyli albo wyłącz radio. Jeśli kupiłe# wysyłkowo to 14 dni na zwrot.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 329/223
Wysłany: 2016-11-15, 08:38   

Też miałem takie ledy. Wytrzymały 1 rok w kamperze, potem kolejno zaczynały padać. :gwm
Wywaliłem i mam spokój.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-15, 09:39   

Ja znalazłem jedyne uzasadnienie dla posiadania świateł dziennych, montowanych oczywiście gdy nie ma fabrycznych lub jest tylko czujnik zmierzchu ...

To trudny dostęp do żarówki . I w razie jej padnięcia kłopot z wymianą .

W moim Ducato jest w miarę możliwa wymiana i olałem instalację DRL.

W nowych nie ma tematu.

robba 
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Piwa: 94/200
Wysłany: 2016-11-15, 20:36   Re: Światła led-dzienne a działanie radia samochodowego.

piotr1 napisał/a:
.... jak są włączone ledy to wyszukiwanie automatyczne stacji radiowych jest bardzo słabe a czasami nic nie znajdzie....

częstotliwość przetwornicy zakłóca superheterodynę lub PLL, które stabilizuje
ustawioną częstotliwość. Najlepiej ze spalonego zasilacza komputerowego wyciągnąć
z wejścia cewkę na okrągłym rdzeniu, która jest na wejściu zasilacza (widać po ścieżkach),
i przez cewki puścić masę i plus a z drugiej strony dołączyć kondensator i zasilać lampy.
Kondensator im większy tym lepiej, co najmniej 470uF / 25V...
powinno pomóc

filtr.jpg
Plik ściągnięto 3666 raz(y) 13,3 KB

"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2016-11-16, 10:34   

Bronek napisał/a:
Ja znalazłem jedyne uzasadnienie dla posiadania świateł dziennych,

Wszystkie zapalone żarówki towarzyszące światłom mijania (przód, tył, tablica rozdzielcza, tablica rejestracyjna i ewentualnie obrysówki) to jednak ponad 100W. Ja kamperem jeżdżę przeważnie w dzień i liczę na doładowadowanie akumulatorów. Przednie dzienne LED to kila W. Jaki ta różnica mocy ma wpływ na zużycie paliwa i jakość ładowania akumulatora zabudowy? Może jednak warto takie światełka zainstalować? Ja mam-świecą bezawaryjnie od 5 lat.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2016-11-16, 10:43   

Nie !
W moim przypadku Nie .

Samych żarówek mam całe pudełka po innych autach itd .

Nawet ledowe , ale mi się nie chce zmieniać jak któraś padnie to wtedy
wymienię obie .
Jak jadę krótko to ładuję cały czas w domu podpięty do słupka . Jak dalej to zawsze się naładują . O zabudowie nawet nie wspominam , bo solar jest .

A kamper i tak mi najmniej pali ze wszystkiego . Co najmniej o połowę

Nie będę też upiększał dostawczaka z beretem , bo to nic nie da .

Zawracanie tyłka , ale dla samej roboty , nie wykluczam .

Odpowiedz do tematu