Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Antena SAT handmade
Autor Wiadomość
ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2016-09-22, 18:25   

Robold napisał/a:
ARCADARKA - a czy mógłbyś wysłać - oczywiście pokryję wszelkie związane z tym koszty

Oj oj, pogadam z Gosiaczkiem ,bo ja nim mam czasu ,,,napisz na PW adres :bigok :bigok :bigok

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2016-11-19, 01:06   

Trochę z anteną ruszyło się.
Zastosowałem dwa procesory, jeden w antenie odpowiada za wykonywanie wszystkich czynności i odczytuje polecenia ze sterownika, a drugi w sterowniku wysyła polecenia antenie obsługuje panel dotykowy i wyświetla co z anteną dzieje się.
Sterownik z anteną połączony jest zwykłym kablem od sieci komputerowej który przekazuje sygnały ze sterownika do anteny i na odwrót po RS i tym kablem przedłużony jest port USB służący do aktualizacji oprogramowania oraz zalanie sterownika.
Antena po uruchomieniu ma czekać na polecenie. Albo szukaj satelity - ustawia się mniej więcej w stronę południa. Następnie ma znaleźć najsilniejszą satelitę poruszając się lewo prawo i góra dół. Wybadałem, że najsilniejsza jest Astra. Po znalezieniu jej antena ma zapisane współrzędne Astry. Z tego już łatwo obliczyć ile ma się obrócić na Hodbirda. Po ustawieniu automatycznym jest jeszcze możliwość poobracać ręcznie. Po chwili antena zapisuje współrzędne w epromie i wyłącza się zasilanie i antena wcale nie pobiera prądu.
Jeśli na wstępie wybierze się "ZAPISANA POZYCJA" antena odczytuje eprom, ustawia się do tej pozycji i automatycznie precyzuje ustawienie do najsilniejszego sygnału. Po chwili wyłącza się. Żeby złożyć antenę trzeba uruchomić ją i kazać złożyć się albo włączyć zapłon w samochodzie i sama się złoży.
Teraz czas na dopieszczenie oprogramowania.

IMAG0160.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 110,47 KB

IMAG0161.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 70,12 KB

IMAG0165.jpg
Plik ściągnięto 36 raz(y) 113,87 KB

IMAG0166.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 109,29 KB

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 537/112
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2016-11-19, 10:05   

Januszku, napisz coś więcej o tym panelu...

Milka - może ją spotkacie?

Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2016-11-19, 13:23   

To jest takie cóś z Aliexpresu. Kupiłem kilka sztuk jeszcze gdy były po 4,5E.
https://pl.aliexpress.com/store/product/Free-shipping-LCD-Display-Module-TFT-3-95-inch-TFT-LCD-screen-for-Arduino-UNO-R3/716258_32764327711.html?detailNewVersion=&categoryId=400103

Działa dosyć fajnie tylko jest "pinożerny". Nic nie zostaje jeśli wykorzysta się i ekran i kartę SD.
Praktycznie to zostaje tylko magistrala SPI i sterowanie z innego arduino. Nie wiem czy są pamięci do SPI takie jak do IC2. I nie szukałem czy na 11,12 i 13 pinie można uruchomić IC2 i tła zapisać w dodatkowym Epromie.
Duża dosyć rozdzielczość to i dosyć dużo pamięci zajmuje grafika i nie można bardzo poszaleć. Rozwiązaniem byłoby obrazki wgrywać z SD ale ja użyłem pinów od SD do obsługi programowego RS. Chciałem żeby hardwarowy RS został do obsługi USB bo antena to jednak prototyp i oprogramowanie pewnie będzie poprawiane jeszcze długo a przełączanie portów w antenie zamontowanej na samochodzie byłoby kłopotliwe. Nie poszedłem w stronę SPI ze względu na zaszłości w oprogramowaniu z poprzedniej wersji anteny.

IMAG0167.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 74,74 KB

IMAG0168.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 84,19 KB

IMAG0169.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 96,65 KB

Robold 
zaawansowany

Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Piwa: 18/19
Wysłany: 2016-12-01, 17:28   

Dostałem od Arcadarka antenę, ( Arek jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI ) podłączyłem ją do swojego sterownika i wszystko pięknie zadziałało. Antena po około 30 sek. znalazła Hotbirda. Byłem bardzo szczęśliwy ale nie zwracałem uwagi na pogodę ( a była piękna, słoneczna ).
Po paru dniach chciałem pochwalić się bratu jaką mam super antenę i tu klapa. Przy dużym zachmurzeniu sterownik również bardzo szybko znalazł satelitę ale nie odbieram wszystkich programów tak jak poprzednio. Co ciekawe na Astrze 1 odbieram te same programy co w pogodny dzień.
Znalazłem mapkę z zasięgiem Astry i Hotbirda na Oyster Caro - niestety nie będzie zasięgu w zachodniej części Hiszpanii i na Peloponezie, a Mazury ledwo się mieszczą.
Janusz, mam pytanie czy będziesz zmieniał oryginalną antenę panelową z Oyster Caro na swoją CAMOS? Czy miałeś problemy z odbiorem na CAMOS-ie przy dalszych wyjazdach?

Caro.JPG
Plik ściągnięto 3600 raz(y) 46,31 KB

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2016-12-01, 18:36   

Powiem tak, oprócz pokrycia geograficznego, znaczy obszaru na którym można odbierać sygnał z konkretnego satelity ważna jest jeszcze siła sygnału jaką wysyła satelita. To tak jak świecenie latarką. Oświetla taką przestrzeń jakie są wymiary reflektora, żarówki i ustawienia jej w ognisku reflektora. Dwie identyczne latarki z których każda ma inną żarówkę (innej mocy) oświetlą tą samą powierzchnie, tylko jedna jaśniej druga mniej jasno. Astra ma nadajniki większej mocy niż Hodbird. W związku z tym astrę można odbierać przy pomocy mniejszej anteny niż Hodbirda ale obszar jaki pokrywają jest podobny. Słabszy sygnał trudniej przenika przez przeszkody i zachmurzone niebo może czasami całkowicie uniemożliwić odbiór. To jest normalne. I podobnie jak przy latarce, najjaśniej jest w środku oświetlanego pola.
Co do odbioru tego że tylko niektóre kanały zniknęły przy złej pogodzie to mogą być dwie przyczyny. Sygnał SAT nadawany jest w dwóch polaryzacjach. Poziomej i pionowej. W bardzo przybliżeniu to tak jakbyś chciał kartkę papieru przeciągnąć pomiędzy zębami grzebienia. Jeżeli zęby grzebienia są równoległe do krawędzi kartki, da się ją przesunąć. Jeśli grzebień ustawić w poprzek kartki to nie da się.
Cały sygnał TV SAT jest tak zrobiony, że jednocześnie nadawane są programy tak jak byłyby napisane na kartkach w poprzek i podłuż. Odbiornik (konwerter) odbiera jakby przez prostokątną szczelinę. Jeśli ustawi się ją tak żeby całe pionowe kartki przechodziły to poziome przejdą tylko tyle na ile pozwoli szerokość tej szczeliny, tylko cienki paseczek. W odbiorniku (konwerterze) wybiera się którą polaryzację ma odbierać, działa to automatycznie, ale to że jest to rodzaj szczeliny to żeby sygnały docierały z odpowiednią mocą szczelina musi być ustawiona równolegle do sygnału.
Odchylenie konwertera (obrócenie go) wzdłuż osi powoduje, że nie pełny sygnał jest odbierany a ten drugi który nie powinien być odbierany wprowadza zakłócenia. Żeby odbiór był prawidłowy konwerter musi być odchylony o pewien kąt i on zależy o położenia geograficznego odbiornika i umieszczenia satelity. W konkretnym miejscu na Ziemi jest inny dla Astry i inny dla Hodbirda. Przy słabym sygnale wypadają często te programy z jednej polaryzacji a w drugiej odbiór jest możliwy. Może być jeszcze druga przyczyna. I Astra i Hodbird to nie jest jeden satelita. To jest kilka Astr i kilka Hodbirdów ustawionych jakby w jednym miejscu. Ale fizycznie to one są obok siebie tak żeby nie zasłaniały się. Do odbiornika dociera jednocześnie kilka wiązek promieniowania z teoretycznie jednego satelity ale praktycznie z kilku. Trochę kanałów z każdego satelity. W związku z tym, że antena odbiera sygnał tylko z wycinka nieba to najlepiej odbierany jest ten satelita który jest w ognisku naszej anteny, te trochę z boku trochę słabiej. Jeśli na drodze fal znajdą się chmury to te słabsze, albo nie tak dokładnie ustawione wypadają.
Jeśli chce się odbierać silniejsze sygnały albo na brzegu obszaru pokrycia satelity to potrzeba większej anteny. Jest tu jeszcze jedna zasadzka. Im większa antena tym ma mniejszy kąt widzenia i musi być dokładniej ustawiona. Mniejsza antena widzi więcej ale ma też słabszy sygnał.

Robold 
zaawansowany

Wysłany: 2016-12-01, 19:43   

OK. Ale jak rozumiem ty robisz sterownik do Oystera Caro.
Czy do mechanizm podnoszenia i obracania Oystera wstawisz pLaską antenę CAMOS lub inną, czy pozostawisz Caro?
Dopytuję się, bo zastanawiam się nad zakupem płaskiej anteny panelowej i wstawieniem jej zamiast Caro. Z samym przełożeniem anteny nie widzę problemu.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2016-12-01, 20:40   

Robold napisał/a:
Ale jak rozumiem ty robisz sterownik do Oystera Caro.

Nie Caro, to jest normalna paraboliczna antena podświetlana. Taka jakich jest pewnie 99% w zwykłych instalacjach domowych. Ta jest 90 cm. Z nowoczesnym konwerterem powinna odbierać Hodbirda w całej Europie i części Afryki i Azji. Na mazurach też.
Mam też antenę panelową, taką trochę inną niż Caro, jest prostokątna, bardziej kompaktowa i lżejsza. Jej używam stawiając gdziekolwiek i ręcznie ustawiając. W Polsce się sprawdza, nie wiem jak za granicą. Ale jeżeli tu odbiera to w Europie nie powinno być żadnych kłopotów. Jesteśmy na brzegu zasięgu i Astry i Hodbirda to wszędzie w Europie powinno być tylko lepiej.

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2016-12-03, 21:20   

Dodam jeszcze, ze prawidlowy odbior zalezy rowniez od parametrow z jakimi nadawany jest sygnal a dokladnie od korekcji bledow. Satelitarny sygnal cyfrowy poza czestoyliwosca, polaryzacja, predkoscia transmisji (SR) posiada rowniez parametr korekcji bledow tzw. Fec np.: 3/4 gdzie na 4 bajty danych trzy niosa tresc a jeden jest do korekcji. Niestety polscy nadawcy w czesci przeszli na Fec 5/6 w celu zaoszczedzenia pasma i dzieki temu mozliwosci upchania wiecej kanalow na jednym transponderze. Jak mozna wywnioskowac odbiornik dostaje mniej korekcyjnych danych co przy slabym sygnale a tym samym wiekszej ilosci bledow po prostu nie radzi sobie z odbiorem. I tak majac sygnal na poziomie 6 db przy korekcji 2/3 spokojnie obejrzymy program a przy korekcji 7/8 mozemy o tym zapomniec.
Skos konwertera czesto pomijany bo w domu mamy na tyle silny sygnal, ze nie robi nam to roznicy, niestety przy slabych sygnalach milimetr w jedna czy w druga strone to byc albo nie byc. :spoko

Robold 
zaawansowany

Wysłany: 2018-07-07, 08:12   

Czy antena została skończona? jak działa?

Odpowiedz do tematu