|
|
Pompa wody, naprawa. Fotopomocnik. |
Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2017-03-26, 11:44 Pompa wody, naprawa. Fotopomocnik.
|
|
|
Vitaycie.
Przysłał mi forumowy Kolega pompę z nadzieją na udaną jej naprawę. Jako że w kanale PW fotki nie latają, pomyślałem że zrobię 2 w 1 i stworze mały fotopomocnik. Niech chociaż jednemu z Was naprawa się uda i już będę szczęśliwy.
Analogicznie do zdjęć wstawiam krótkie opisy.
Pompa wody Fiamma S20
Powodzenia.
IMG_4300.JPG Pompa rozkręcona, od razu dało o sobie znać wadliwe, zużyte łożysko. Pracuje ono w mimośrodzie i jest przez to dosyć mocno obciążone. Wymieniłem bo miałem akurat sprawne. |
 |
Plik ściągnięto 25 raz(y) 82,12 KB |
IMG_4301.JPG Po odkręceniu "trojłapki" od grzybków trzeba dokładnie obejrzeć krawędzie membrany. W tym przypadku uznałem że jeszcze nadaje się do użytku. Zużycia widoczne zaznaczone ale są one powierzchowne a membrana szczelna. |
 |
Plik ściągnięto 23 raz(y) 65,29 KB |
IMG_4318.JPG Serce pompy to siłownik wyłączający. W nim tkwią 2 białe uszczelki które są odpowiedzialne za poprawne działanie wyłącznika. Większa uszczelka ma już odciski od kanalików, ale nadal jest sprawna, założyłem ją po prostu odwrotnie. Mniejsza uszczelka była j |
 |
Plik ściągnięto 23 raz(y) 120,01 KB |
IMG_4319.JPG Założona odwrotnie większa biała, jest ona ukryta pod podkładką ze stali nierdzewnej. |
 |
Plik ściągnięto 24 raz(y) 98,46 KB |
IMG_4320.JPG Uszczelka mała, stara biała i nowa czarna. Zanim czarna się wpasuje w rant który uszczelnia musi trochę popracować, dętka z której została dorobiona jest z jednej strony gładka a z drugiej szorstka. Grubość podobna. Przy rozbieraniu siłownika warto zapam |
 |
Plik ściągnięto 22 raz(y) 118,02 KB |
IMG_4321..JPG Po tych drobnych zabiegach, pompa zasysa wodę samodzielnie, w tym przypadku około 30cm nad jej poziomem ale jestem pewien że zassałaby nawet znacznie wyżej. No i ten wytrysk na 5m :) |
 |
Plik ściągnięto 25 raz(y) 228,21 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
Ostatnio zmieniony przez Socale 2017-03-26, 12:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2017-03-26, 11:54
|
|
|
Zasłużone za pomocny poradnik jak.........mieć po wszystkim taki ........wytrysk |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2017-03-26, 12:11
|
|
|
Bardzo fajny opis. Dodam jeszcze, że często przy próbie uruchomienia zamarzniętej pompy nawet z niewielką odrobiną wody zostawioną na zimę, ulegają uszkodzeniu plastykowe grzybki.
Na zdjęciu IMG_4301.JPG to takie sześciokątne z gwintem w środku trochę poniżej żółtego zaznaczenia. Też należy dokładnie sprawdzić czy nie są popękane. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Maj 2014 Piwa: 37/34 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2017-03-26, 21:13
|
|
|
Panowie- tym kolegą z forum byłem ja
Przyznam się szczerze, że już od dłuższego czasu zbierałem się, aby doprowadzić moją pompkę do stanu użyteczności. Swojego czasu podczas remontu trochę się pobawiłem, ale moje zwycięstwo chyba było a nawet okazało się połowiczne, ponieważ pompka z biegiem czasu coraz to gorzej działała- nawet podczas ostatnich wakacji w Rumunii musiałem ją interwencyjnie rozkręcać, aby w ogóle wodę zassała.
Tak czy inaczej - w tym momencie pragnę szczerze podziękować za okazaną pomoc i cierpliwość ze strony Socale- wiedziałem, że jak oddam ją w fachowe dłonie to będzie jak nowa
Natomiast tak naprawdę najważniejsze jest to, że zawsze możemy wzajemnie liczyć na swoją pomoc
Jeszcze raz DZIĘKUJĘ |
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2017-03-26, 22:56
|
|
|
janusz napisał/a: | ...
ulegają uszkodzeniu plastykowe grzybki.
Na zdjęciu IMG_4301.JPG to takie sześciokątne z gwintem
... |
Prawda!
W przypadku tej pompy grzybki wyglądają jak nowe. Tu muszę dodać dla wiedzy regenerantów, że ponowne wkręcanie 3ch wkrętów "trójłapki" do grzybków, należy zrobić z uwagą bo jak sześciokąt nie trafi w duralowe gniazdo to śrubka 1,5 gwintu zerwie i nie wciągnie grzybka na swoje miejsce w trójłapce.
.
Dziękuję za chmielowe uznanie. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|