|
|
Trumatic c 3400 lepiej się woda z rurki przelewowej |
Autor |
Wiadomość |
aniasmol
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 95 Dethleffs
|
Wysłany: 2017-04-14, 13:33 Trumatic c 3400 lepiej się woda z rurki przelewowej
|
|
|
Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny lejącej się wody z rurki przelewowej
Jak w temacie bojler Trumatic C3400 combo z ogrzewaniem. Mieliśmy sporo problemów, aby uruchomić. Okazało się, że zapchany był wąż doprowadzający wodę do bojlera. Udało się wyciągnąć i wyczyścić zarówno węże jak i zbiornik. Dziś wszystko podłączone i woda leje się pięknie do bojlera, niestety po napełnieniu ucieka woda tym cienkim przezroczystym wężem (przelewem), który idzie pod spód kampera. Wiem, że jest podłączony do zbiornika wody szarej i powinna ta woda tam spływać. Zauważyłam jednak nieszczelność pod samochodem, stąd wiem, że cały czas woda jest zaciągania z bojlera i odprowadzana rurką przelewową. Dlaczego tak jest, czy ktoś miał podobny problem?
Zastanawiam się czy jest jakiś zawór zwrotny, który może być niesprawny?
Drugi problem: przed wymontowanie kociołka, gaz odpalał pięknie, teraz po ponownym zamontowaniu niestety iskra jest, ale po chwili gaśnie i włącza się czerwona lampka. Ciekawe co popsuliśmy? Czy przyczyną może być zalany iskrownik?Plukalismy zbiornik i bardzo możliwe, że woda dostała się gdzies... |
|
|
|
|
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit RT na auto s pici na kapotou
Pomógł: 14 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 140/44 Skąd: Opoczno
|
|
|
|
|
aniasmol
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-04-14, 21:08
|
|
|
Zakładam więc, że zaworek jest uszkodzony i nie spełnia swojej roli. Dlatego woda się leje...
Czy ktoś może polecić, gdzie można taki zawór kupić?
Czytałam, że ponoć Truma już nie serwisuje tego modelu i zastanawiam się czy nie będzie problemu z częściami.
Zastanawia mnie także, dlaczego ten wężyk pod samochodem jest podłączony do rury, która prowadzi do zbiornika szarej wody? |
|
|
|
|
|
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit RT na auto s pici na kapotou
Pomógł: 14 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 140/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2017-04-15, 04:11
|
|
|
kupić możesz tutaj http://www.go-market.pl/C...ck,products.xml
aniasmol napisał/a: | Zastanawia mnie także, dlaczego ten wężyk pod samochodem jest podłączony do rury, która prowadzi do zbiornika szarej wody? |
Spytaj poprzedniego właściciela auta. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
|
aniasmol
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-04-16, 18:45 Plan jest taki...
|
|
|
Plan dotyczący rurki napowietrzającej jest taki, że:
* demontujemy to dziwne odprowadzenie rurki napowietrzającej do zbiornika wody szarej
* doraźnie zatykamy rurkę jakimś korkiem
Z czasem zakupimy ten trójnik lub założymy jednokierunkowy zawór na rurkę napowietrzającą.
PS. czy w tym trójniku z linku powyżej jest zawór?
Co myślicie o takim tymczasowym rozwiązaniu ? |
|
|
|
|
aniasmol
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-04-19, 20:34 Trumatic zrobiony
|
|
|
Pochwalę się - dziś zmontowany nasz Trumatic C3400 i... działa :-)
Prawdopodobnie przyczyną ostatniej niedyspozycji naszego sprzętu były uszkodzone rury dolotu powietrza i wylotu spalin. Przy ostatnim (trzecim już) wyciąganiu trumy z szafy okazało się, że rury owe są urwane przy samym bojlerze... ucięliśmy równiutko
A skoro już wszystko wybebeszone to wyczyściliśmy iskrownik, pooglądaliśmy jak co jest zmajstrowane i złożyliśmy jak się należy
Trumatic chula jak trzeba i nawet wentylator też się naprawił. Ciepła woda więc jest i także nadmuch mamy.
Trumatic pokonany |
|
|
|
|
aniasmol
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-05-17, 10:14 Trójnik z zaworem napowietrzającym
|
|
|
kimtop napisał/a: | kupić możesz tutaj http://www.go-market.pl/C...ck,products.xml
aniasmol napisał/a: | Zastanawia mnie także, dlaczego ten wężyk pod samochodem jest podłączony do rury, która prowadzi do zbiornika szarej wody? |
Spytaj poprzedniego właściciela auta. |
Ratunku... gdzie kupić taki trójnik? Ten z linku powyżej niestety nie pasuje...
Wrzucam fotkę takiego jaki mam w mojej Trumie
1495012393454-138636569.jpg
|
|
Plik ściągnięto 18 raz(y) 1,57 MB |
|
|
|
|
|
skpauto
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat DUCATO
|
Wysłany: 2021-02-07, 22:05
|
|
|
Mam taki sam problem. Przyjrzałem się trójnikowi. Nie widzę miejsca na zaworek kierunkowy. Cyba po prostu założę zaworek kierunkowy taki jak do paliwa na zewnątrz trójnika. |
|
|
|
|
marek230482
stary wyga
Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|