Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper Modułowy
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Piwa: 243/264
Wysłany: 2017-02-27, 03:01   

Kuba, mi bardziej chodziło o to o czym pisał Koder. Przestawiana łazienka, czy mocowanie do szyn.
Po prostu nie wyobrażam sobie łazienki (kibelek, umywalka, kabina prysznicowa) mocowanej do szyn z odpinanymi wężami do wody, odpływów i kabli.
No kable to akurat jeszcze można ugryźć wtyczkami, ale węże? odpływy? Odpinane tu, wpinane tam? Układ ciśnieniowy? Szybkozłączki ogrodowe? Dziury do zbiornika szarej w kilku miejscach?
Stąd pomysł j.w. aby jednak łazienka była łazienką. Kabinę można ewentualnie jakoś składać, albo w jakimiś kamperze jest korytarzem. Może być też kibloszafą. :ok
Z kuchnią to samo. O ile będzie na kartusze to dałoby się jakoś wypinać szafkę. Małą. Takie coś jak u mnie to ze dwóch chłopa by trzeba. Może nie ze względu na wagę, ale gabaryty. No ale można małą tylko do herbaty. Co z gazem? Jeśli gaz z butli czy instalacji pod autem? To jak? Gaz też na szybkozłączkach? Wiem, są.
No ale jest to komplikowanie sobie życia :shock:

Choć zerknąłem ponownie i widzę, że w Twoim zarysie projektu łazienka też jest demontowana. :-P

Sam przyznam, że użytkuję kampera dwojako. Tu kamperuję, ale od czasu do czasu wykorzystuję do pracy. Pewne zmiany by się przydały, ułatwiłyby czasem, ale nie są nieodzowne. Może w kolejnym. Gdybym pracował więcej np. przy komputerze jak kiedyś, to nic bym nie zmieniał. :mrgreen:
W sumie zaprojektowałem go do pracy przy komputerze. :ok
Instalacja laptopowa, biurko, drukarka, fax, tel stacjonarny, wifi. Brakuje ekspresu do kawy, ale nie było już miejsca :-P

Najbardziej do mnie przemawia rozwiązanie Grega. Czyli częściowo modułowe. Tam gdzie węże, rury, gaz, kable to na stałe, a reszta czyli jakieś szafki, szafy, nawet fotele czy sam garaż itp. demontowane.
Youtube: Toscaner Vanlife

Postaw piwo autorowi tego posta

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/86
Wysłany: 2017-02-27, 09:04   

No to akurat nie są bardzo duże problemy. Wodę do/z zbiornika można doprowadzić wężem elastycznym, to nie będzie daleko (2m max, jeśli wyprowadzenie masz w środku auta). Gaz osobiście bym brał na kartusze do gotowania, nie mam potrzeby gotować w kamperze bigosu (choć ponoć na kartuszach też się da ;) ).

Istotną kwestię poruszył Andrzej, tj. usztywnienie modułów względem siebie, by nie dzwoniły (czy trzeszczały, zależnie od materiału) w czasie jazdy. Ale i tutaj opcji jest kilka - choćby dołożenie gumy na krawędziach styku, lub skręcenie ich dodatkowo ze sobą na wzajem.

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Piwa: 243/264
Wysłany: 2017-02-27, 11:59   

Oczywiście dlatego wspomniałem o kartuszach. Bigos jak najbardziej. Zbiegiem okoliczności właśnie dziś gotuję :ok
Problem kupić kapustę kiszoną, a nie zakwaszaną, ale to inny temat :diabelski_usmiech

Trzeszczenie może się udać wyeliminować projektując odpowiednio moduły, czyli z jakimiś tam odstępami. Ileś mm powinno wystarczyć. Pod warunkiem mocowania ich nie tylko w podłodze ale i u góry. Wsadzanie gum żeby nie trzeszczało to wg mnie takie pudrowanie syfa. :-/
Youtube: Toscaner Vanlife

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2017-02-27, 12:25   

Coś na podobieństwo zaczepów burtowych, wtedy plastik nie guma może ale na oczkach?

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 573/47
Wysłany: 2017-04-16, 22:57   

Mam już mocnego kandydata na bazę pod mój projekt.
W ostatnią środę wziąłem sobie na testy Craftera 2017 z silnikiem 2.0 177KM , w największej wersji nadwozia jaka obecnie jest dostępna (długi rozstaw osi , wysoki dach) i jestem mile zaskoczony.
Sprzedawcy reklamują , że autko prowadzi się jak osobówka i nie ma w tym zbyt wiele przesady ..... wszystko zależy do jakiej osobówki to porównamy ;)
Jedno jest pewne , w stosunku do dostawczaka Ducato jest przepaść i jakiekolwiek porównanie nie ma nawet sensu.
Najważniejsza różnica jest w samym prowadzeniu i pracy zawieszenia. Jeździłem po dziurach, po sporym odcinku kostki brukowej, po szutrze , jeździłem również dwupasmówką ze sporymi prędkościami i w każdych warunkach było ok, a nawet bardzo ok.
Pozycja za kierownicą jest inna niż w Ducato i bardziej zbliżona do tej w samochodzie osobowym, kierownica jest mniejsza , deska rozdzielcza ładna i ergonomiczna.
Jakość wykonania wnętrza kabiny nie jest może taka jaką sugerowały zdjęcia reklamowe w zapowiedziach, ale w końcu to dostawczak i ma inne priorytety . Jak kupię i przebuduję to i tak wnętrze pójdzie w skórze , więc problem drugorzędny.
Do napędu też nie ma się do czego przyczepić, silnik cichy i dynamiczny, można zamówić z automatem (za jakiś czas, bo na razie w salonach mają tylko manuale).
Każdą opcję nadwoziową można zamówić z napędem przednim, tylnym lub 4x4, zależnie od wymagań.
Na chwilę obecną jak dla mnie najlepiej wyposażony i najlepiej jeżdżący blaszak na rynku.

Na koniec najważniejsza sprawa z punktu widzenia konwersji na kampera, mianowicie gabaryty. Ten którym jeździłem był wielkości Ducato L4H3, a nie jest to największa wersja jaka będzie w ofercie. Przewidziano jeszcze wersję z super wysokim dachem i przedłużonym zwisem, o wymiarach jak na poniższych fotkach. Niestety ta wersja dopiero na koniec roku.

CrafterDim1_m.jpg
Plik ściągnięto 3668 raz(y) 133,27 KB

CrafterDim2_m.jpg
Plik ściągnięto 3668 raz(y) 125,55 KB

marcinPK 
zaawansowany
ARCA Integra, 2,0 LPG...

Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka
Piwa: 19/4
Wysłany: 2017-04-16, 23:12   

a ja sobie pomarzę... czekając, aż któryś z producentów zaoferuje kamperowcom " carbon blaszaka" dostawczaka w wersji szerokości ...nooo powiedzmy tak z 2m35cm...+lusterka.. ależ byłby rynek zbytu... marzę dalej i prostymi ścianami bocznymi wykonanymi z kompozytów węglowych... ach miałbym wtedy drugi szerszy pojazd carbonowy... po scott g-zero, który już od kilku lat cieszy mnie niesamowicie... za to Ivon.ca zasmuca, nieustannie dba o linię i swe 1m78cm... w biodrach...gdy z wiekiem się coraz bardziej przekonuję, że wolę "puszyste"

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 107/7
Wysłany: 2017-04-17, 08:09   

joko napisał/a:

Na koniec najważniejsza sprawa z punktu widzenia konwersji na kampera, mianowicie gabaryty.

Jeszcze ważne są wymiary wnętrza tej wersji maxi no i masa własna bo rozumiem, że projekt ma mieć dmc 3,5t?

Bajaga&Instruktori

joko 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-17, 09:18   

Bajaga napisał/a:
joko napisał/a:

Na koniec najważniejsza sprawa z punktu widzenia konwersji na kampera, mianowicie gabaryty.

Jeszcze ważne są wymiary wnętrza tej wersji maxi no i masa własna bo rozumiem, że projekt ma mieć dmc 3,5t?

Nie precyzyjnie się wyraziłem, pisząc gabaryty miałem na myśli właśnie wymiary wnętrza.
Ten największy blaszak , który dostępny będzie od końca tego roku, będzie miał oznaczenie wymiarowe L5H4. Długość przestrzeni ładunkowej 4,9m a wysokość 2,2m ...... czyli więcej od wszystkiego co dotychczas było dostępne na rynku.
Co do masy własnej to dla wersji , którą jeździłem (L4H3) , jest to 130kg mniej niż Crafter wersji poprzedniej o tych samych wymiarach. Sam silnik 2.0 daje duże oszczędności w tej kwestii.
Każdą wersję nadwoziową (łącznie 69 różnych kombinacji) będzie można zamawiać z DMC od 3 do 5,5t, z napędem na przód, tył, lub 4x4, oraz z manualną bądź automatyczną skrzynią biegów .
To daje możliwości indywidualnej konfiguracji bazy, jakiej nie było jeszcze w tym segmencie.
Na chwilę obecną nie widzę nic sensowniejszego pod przebudowę. Na nowe trojaczki przyjdzie pewnie poczekać kilka lat, bo nie dawno była zmiana, i nie wiadomo czy te nowe dadzą radę z konkurencją, Ford też jest już nowy i raczej cienki w tym porównaniu, a nowy Mercedes będzie z pewnością kopią VW.
Ja potrzebuję rozwiązanie na 3-5 lat, a jak się potem coś lepszego urodzi to będę zabawę zaczynał od nowa .
Tak czy inaczej czekam , aż wersja L5H4 będzie dostępna , a do tego czasu przygotuję sobie projekt i fizycznie te rozwiązania, które dam radę bez pojazdu w garażu .
Ten sezon i tak bym nie dał rady zdążyć , więc oblecę go jeszcze "staruszkiem" , a jak początkiem 2018r dostanę w ręce Craftera, to do następnego sezonu będzie gotowy :spoko

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-17, 11:26   

joko napisał/a:
Długość przestrzeni ładunkowej 4,9m a wysokość 2,2m ...... czyli więcej od wszystkiego co dotychczas było dostępne na rynku.
Co do masy własnej to dla wersji , którą jeździłem (L4H3) , jest to 130kg mniej niż Crafter wersji poprzedniej o tych samych wymiarach. Sam silnik 2.0 daje duże oszczędności w tej kwestii.

Poprzednia wersja nie słynęła z lekkości i między innymi dlatego nie była zabudowywana. Drugim powodem była jej szerokość a raczej wąskość, ciekawe ile ta ma w najszerszym miejscu (czy będzie opcja spania w poprzek?).
Przy 4,9 mb długości naprawdę istnieje silna potrzeba by kamper był w pełni modułowy? Nie wystarczyła by częściowa modułowość czyli np możliwość łatwego przewiezienia dwóch palet ale z zabudową kuchenno sanitarną stałą z przodu?

Bajaga&Instruktori

marcinPK 
zaawansowany
ARCA Integra, 2,0 LPG...

Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka
Piwa: 19/4
Wysłany: 2017-04-17, 11:54   

ech taki lekki kwadratowy Mercedes Vario... w nowoczesnej wersji z silnikiem 2.0 tdi w automacie, bez bliźniaka w starych rozmiarach dł6935 mm x szer2206 mm x wys2405 mm byłby ideałem... nie rozumiem dlaczego zniknęła jego produkcja...

joko 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-17, 13:52   

Szerokość przestrzeni ładunkowej i szerokość między nadkolami jest taka jak w Ducato III , ale większa o 20cm wysokość powoduje, że maksymalna szerokość sięga wyżej.

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-17, 17:23   

joko napisał/a:
Szerokość przestrzeni ładunkowej i szerokość między nadkolami jest taka jak w Ducato III , ale większa o 20cm wysokość powoduje, że maksymalna szerokość sięga wyżej.

Jeżeli ma wysokość paki 220cm to jest to o 3cm więcej niż w Ducato L4H3 ( 217cm jak pamiętam).

Bajaga&Instruktori

Odpowiedz do tematu