|
|
|
Kamper Modułowy |
| Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2017-02-27, 03:01
|
|
|
Kuba, mi bardziej chodziło o to o czym pisał Koder. Przestawiana łazienka, czy mocowanie do szyn.
Po prostu nie wyobrażam sobie łazienki (kibelek, umywalka, kabina prysznicowa) mocowanej do szyn z odpinanymi wężami do wody, odpływów i kabli.
No kable to akurat jeszcze można ugryźć wtyczkami, ale węże? odpływy? Odpinane tu, wpinane tam? Układ ciśnieniowy? Szybkozłączki ogrodowe? Dziury do zbiornika szarej w kilku miejscach?
Stąd pomysł j.w. aby jednak łazienka była łazienką. Kabinę można ewentualnie jakoś składać, albo w jakimiś kamperze jest korytarzem. Może być też kibloszafą.
Z kuchnią to samo. O ile będzie na kartusze to dałoby się jakoś wypinać szafkę. Małą. Takie coś jak u mnie to ze dwóch chłopa by trzeba. Może nie ze względu na wagę, ale gabaryty. No ale można małą tylko do herbaty. Co z gazem? Jeśli gaz z butli czy instalacji pod autem? To jak? Gaz też na szybkozłączkach? Wiem, są.
No ale jest to komplikowanie sobie życia
Choć zerknąłem ponownie i widzę, że w Twoim zarysie projektu łazienka też jest demontowana.
Sam przyznam, że użytkuję kampera dwojako. Tu kamperuję, ale od czasu do czasu wykorzystuję do pracy. Pewne zmiany by się przydały, ułatwiłyby czasem, ale nie są nieodzowne. Może w kolejnym. Gdybym pracował więcej np. przy komputerze jak kiedyś, to nic bym nie zmieniał.
W sumie zaprojektowałem go do pracy przy komputerze.
Instalacja laptopowa, biurko, drukarka, fax, tel stacjonarny, wifi. Brakuje ekspresu do kawy, ale nie było już miejsca
Najbardziej do mnie przemawia rozwiązanie Grega. Czyli częściowo modułowe. Tam gdzie węże, rury, gaz, kable to na stałe, a reszta czyli jakieś szafki, szafy, nawet fotele czy sam garaż itp. demontowane. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
| |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2017-02-27, 09:04
|
|
|
No to akurat nie są bardzo duże problemy. Wodę do/z zbiornika można doprowadzić wężem elastycznym, to nie będzie daleko (2m max, jeśli wyprowadzenie masz w środku auta). Gaz osobiście bym brał na kartusze do gotowania, nie mam potrzeby gotować w kamperze bigosu (choć ponoć na kartuszach też się da ).
Istotną kwestię poruszył Andrzej, tj. usztywnienie modułów względem siebie, by nie dzwoniły (czy trzeszczały, zależnie od materiału) w czasie jazdy. Ale i tutaj opcji jest kilka - choćby dołożenie gumy na krawędziach styku, lub skręcenie ich dodatkowo ze sobą na wzajem. |
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2017-02-27, 11:59
|
|
|
Oczywiście dlatego wspomniałem o kartuszach. Bigos jak najbardziej. Zbiegiem okoliczności właśnie dziś gotuję
Problem kupić kapustę kiszoną, a nie zakwaszaną, ale to inny temat
Trzeszczenie może się udać wyeliminować projektując odpowiednio moduły, czyli z jakimiś tam odstępami. Ileś mm powinno wystarczyć. Pod warunkiem mocowania ich nie tylko w podłodze ale i u góry. Wsadzanie gum żeby nie trzeszczało to wg mnie takie pudrowanie syfa. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-02-27, 12:25
|
|
|
| Coś na podobieństwo zaczepów burtowych, wtedy plastik nie guma może ale na oczkach? |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 573/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2017-04-16, 22:57
|
|
|
Mam już mocnego kandydata na bazę pod mój projekt.
W ostatnią środę wziąłem sobie na testy Craftera 2017 z silnikiem 2.0 177KM , w największej wersji nadwozia jaka obecnie jest dostępna (długi rozstaw osi , wysoki dach) i jestem mile zaskoczony.
Sprzedawcy reklamują , że autko prowadzi się jak osobówka i nie ma w tym zbyt wiele przesady ..... wszystko zależy do jakiej osobówki to porównamy
Jedno jest pewne , w stosunku do dostawczaka Ducato jest przepaść i jakiekolwiek porównanie nie ma nawet sensu.
Najważniejsza różnica jest w samym prowadzeniu i pracy zawieszenia. Jeździłem po dziurach, po sporym odcinku kostki brukowej, po szutrze , jeździłem również dwupasmówką ze sporymi prędkościami i w każdych warunkach było ok, a nawet bardzo ok.
Pozycja za kierownicą jest inna niż w Ducato i bardziej zbliżona do tej w samochodzie osobowym, kierownica jest mniejsza , deska rozdzielcza ładna i ergonomiczna.
Jakość wykonania wnętrza kabiny nie jest może taka jaką sugerowały zdjęcia reklamowe w zapowiedziach, ale w końcu to dostawczak i ma inne priorytety . Jak kupię i przebuduję to i tak wnętrze pójdzie w skórze , więc problem drugorzędny.
Do napędu też nie ma się do czego przyczepić, silnik cichy i dynamiczny, można zamówić z automatem (za jakiś czas, bo na razie w salonach mają tylko manuale).
Każdą opcję nadwoziową można zamówić z napędem przednim, tylnym lub 4x4, zależnie od wymagań.
Na chwilę obecną jak dla mnie najlepiej wyposażony i najlepiej jeżdżący blaszak na rynku.
Na koniec najważniejsza sprawa z punktu widzenia konwersji na kampera, mianowicie gabaryty. Ten którym jeździłem był wielkości Ducato L4H3, a nie jest to największa wersja jaka będzie w ofercie. Przewidziano jeszcze wersję z super wysokim dachem i przedłużonym zwisem, o wymiarach jak na poniższych fotkach. Niestety ta wersja dopiero na koniec roku.
CrafterDim1_m.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3667 raz(y) 133,27 KB |
CrafterDim2_m.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3667 raz(y) 125,55 KB |
|
|
|
|
 |
marcinPK
zaawansowany ARCA Integra, 2,0 LPG...

Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2016 Piwa: 19/4 Skąd: Prudnik
|
Wysłany: 2017-04-16, 23:12
|
|
|
| a ja sobie pomarzę... czekając, aż któryś z producentów zaoferuje kamperowcom " carbon blaszaka" dostawczaka w wersji szerokości ...nooo powiedzmy tak z 2m35cm...+lusterka.. ależ byłby rynek zbytu... marzę dalej i prostymi ścianami bocznymi wykonanymi z kompozytów węglowych... ach miałbym wtedy drugi szerszy pojazd carbonowy... po scott g-zero, który już od kilku lat cieszy mnie niesamowicie... za to Ivon.ca zasmuca, nieustannie dba o linię i swe 1m78cm... w biodrach...gdy z wiekiem się coraz bardziej przekonuję, że wolę "puszyste" |
| |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2017-04-17, 08:09
|
|
|
| joko napisał/a: |
Na koniec najważniejsza sprawa z punktu widzenia konwersji na kampera, mianowicie gabaryty. |
Jeszcze ważne są wymiary wnętrza tej wersji maxi no i masa własna bo rozumiem, że projekt ma mieć dmc 3,5t? |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2017-04-17, 09:18
|
|
|
| Bajaga napisał/a: | | joko napisał/a: |
Na koniec najważniejsza sprawa z punktu widzenia konwersji na kampera, mianowicie gabaryty. |
Jeszcze ważne są wymiary wnętrza tej wersji maxi no i masa własna bo rozumiem, że projekt ma mieć dmc 3,5t? |
Nie precyzyjnie się wyraziłem, pisząc gabaryty miałem na myśli właśnie wymiary wnętrza.
Ten największy blaszak , który dostępny będzie od końca tego roku, będzie miał oznaczenie wymiarowe L5H4. Długość przestrzeni ładunkowej 4,9m a wysokość 2,2m ...... czyli więcej od wszystkiego co dotychczas było dostępne na rynku.
Co do masy własnej to dla wersji , którą jeździłem (L4H3) , jest to 130kg mniej niż Crafter wersji poprzedniej o tych samych wymiarach. Sam silnik 2.0 daje duże oszczędności w tej kwestii.
Każdą wersję nadwoziową (łącznie 69 różnych kombinacji) będzie można zamawiać z DMC od 3 do 5,5t, z napędem na przód, tył, lub 4x4, oraz z manualną bądź automatyczną skrzynią biegów .
To daje możliwości indywidualnej konfiguracji bazy, jakiej nie było jeszcze w tym segmencie.
Na chwilę obecną nie widzę nic sensowniejszego pod przebudowę. Na nowe trojaczki przyjdzie pewnie poczekać kilka lat, bo nie dawno była zmiana, i nie wiadomo czy te nowe dadzą radę z konkurencją, Ford też jest już nowy i raczej cienki w tym porównaniu, a nowy Mercedes będzie z pewnością kopią VW.
Ja potrzebuję rozwiązanie na 3-5 lat, a jak się potem coś lepszego urodzi to będę zabawę zaczynał od nowa .
Tak czy inaczej czekam , aż wersja L5H4 będzie dostępna , a do tego czasu przygotuję sobie projekt i fizycznie te rozwiązania, które dam radę bez pojazdu w garażu .
Ten sezon i tak bym nie dał rady zdążyć , więc oblecę go jeszcze "staruszkiem" , a jak początkiem 2018r dostanę w ręce Craftera, to do następnego sezonu będzie gotowy |
| |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
|
Wysłany: 2017-04-17, 11:26
|
|
|
| joko napisał/a: | Długość przestrzeni ładunkowej 4,9m a wysokość 2,2m ...... czyli więcej od wszystkiego co dotychczas było dostępne na rynku.
Co do masy własnej to dla wersji , którą jeździłem (L4H3) , jest to 130kg mniej niż Crafter wersji poprzedniej o tych samych wymiarach. Sam silnik 2.0 daje duże oszczędności w tej kwestii. |
Poprzednia wersja nie słynęła z lekkości i między innymi dlatego nie była zabudowywana. Drugim powodem była jej szerokość a raczej wąskość, ciekawe ile ta ma w najszerszym miejscu (czy będzie opcja spania w poprzek?).
Przy 4,9 mb długości naprawdę istnieje silna potrzeba by kamper był w pełni modułowy? Nie wystarczyła by częściowa modułowość czyli np możliwość łatwego przewiezienia dwóch palet ale z zabudową kuchenno sanitarną stałą z przodu? |
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
marcinPK
zaawansowany ARCA Integra, 2,0 LPG...

Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2016 Piwa: 19/4 Skąd: Prudnik
|
Wysłany: 2017-04-17, 11:54
|
|
|
| ech taki lekki kwadratowy Mercedes Vario... w nowoczesnej wersji z silnikiem 2.0 tdi w automacie, bez bliźniaka w starych rozmiarach dł6935 mm x szer2206 mm x wys2405 mm byłby ideałem... nie rozumiem dlaczego zniknęła jego produkcja... |
| |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2017-04-17, 13:52
|
|
|
| Szerokość przestrzeni ładunkowej i szerokość między nadkolami jest taka jak w Ducato III , ale większa o 20cm wysokość powoduje, że maksymalna szerokość sięga wyżej. |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
|
Wysłany: 2017-04-17, 17:23
|
|
|
| joko napisał/a: | | Szerokość przestrzeni ładunkowej i szerokość między nadkolami jest taka jak w Ducato III , ale większa o 20cm wysokość powoduje, że maksymalna szerokość sięga wyżej. |
Jeżeli ma wysokość paki 220cm to jest to o 3cm więcej niż w Ducato L4H3 ( 217cm jak pamiętam). |
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|