Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Energoblok najprościej - dyskusja
Autor Wiadomość
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 251/76
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2018-03-13, 15:05   Energoblok najprościej - dyskusja

Tu będzie prowadzona dyskusja o problemach poruszonych w wątku :
Energoblok - tym razem najprościej jak się da. https://www.camperteam.pl...p=710810#710810
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Flag
stary wyga


Twój sprzęt: Transit jumbo
Dołączył: 02 Lis 2016
Piwa: 27/6
Wysłany: 2018-03-13, 20:21   

Ja wczoraj zacząłem budowac nowy elektroblok, po roku użytkowania wiem co bym chciał, nie wiedziałem tego podczas budowy auta. Urzadzenie bedzie dosyć rozbudowane, kazdy obwod osobno podłaczony z mozliwoscia przepięcia, 5-6 przekaznikow do sterowania urzadzeniami, narazie calosc analogowa, ale z mozliwoscia rozbudowy o jakies cyfrowe sterowniki. Calosc instalacji i wszytskie odbiorniki tylko na 12V. Jest jakis darmowy program do narysowania schematu ideowego ?

elektro.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1011,06 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 251/76
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2018-03-13, 20:37   

https://www.digikey.com/schemeit/project/

https://www.schematics.com/
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: Na razie wiata, która czeka na RAPIDO 883f
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 311/605
Skąd: Kołobrzeg.
Wysłany: 2018-03-13, 22:19   

Do wywalenia jak przeczytasz , bo może nie doczytałem.
Ad w tym https://www.camperteam.pl...pic.php?t=29870
. Dorzucił bym przełacznik napięć za przetwornicą , by przy 230v ze słupka automatycznie przeskoczylp na to zasilanie .
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 251/76
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2018-03-13, 22:22   

Ta przetwornica ma już wbudowany automatyczny przełącznik. To w sumie taki ciut przerośnięty UPS
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
PiotrAs 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Turystyczy Transit
Nazwa załogi: Adwenczurklab
Dołączył: 03 Lip 2017
Piwa: 1/1
Skąd: Września
Wysłany: 2018-03-15, 09:28   

A dlaczemu Tracer 4210A nie będzie prawidłowo pracował w tej instalacji?


Pozdro
PiotrAs
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 251/76
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2018-03-15, 11:52   

Ponieważ ma zwarte wszystkie plusy, a regulacja, pomiary i rozłączanie odbywa się w minusach. Rozwiązanie które można stosować w systemach całkowicie autonomicznych lub w sytuacji gdy na 100% żadne obciążenie nie będzie miało minusa zwartego do masy. Albo gdy nie będziemy korzystać z wyjścia regulatora do zasilania obciążeń. Albo gdy akumulator nadwoziowy i rozruchowy nie będą ze sobą w żaden sposób połączone. Albo gdy zabudowujemy Syrenkę Bosto, ale wtedy i tak trzeba by parę rzeczy zmienić, bo Syrenki miały plus na masie....

Opcjonalnie można wykorzystać wszystkie funkcje regulatora jeżeli wykonamy dla wszystkich odbiorników instalację dwu przewodową (pociągniemy + i - z regulatora), nie będziemy korzystać z masy samochodu jako (-) do podłączania odbiorników oraz będziemy mieć gwarancję że żaden z odbiorników nie ma masy na obudowie przykręconej do części metalowej karoserii (radio, lampki)
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2018-03-25, 09:52, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
PiotrAs 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Turystyczy Transit
Nazwa załogi: Adwenczurklab
Dołączył: 03 Lip 2017
Piwa: 1/1
Skąd: Września
Wysłany: 2018-03-15, 13:41   

Hmmm... to mnie zmartwiłeś bo miałem takiego kupionego 3210A montować. Jakieś pośrednie rozwiązanie żebym mógł go bezpiecznie zastosować?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 251/76
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2018-03-15, 19:36   

Panel kontrolny z wyłącznikami, kontrolkami i bezpiecznikami - przewód czerwony podłączyć nie do wyjscia (+) regulatora solarów, ale przez bezpiecznik 20-30A (w obudowie montowanej na przewód) do klemy (+) akumulatora nadwoziowego. Listwę zaciskową (masową) podłączamy nie do wyjścia (-) regulatora solarnego, ale bezpośrednio do klemy (-) akumulatora nadwoziowego. Będzie działać, ale nie będziesz miał na wyświetlaczu informacji o prądzie jaki pobierają odbiorniki i (co gorsze) stracisz zabezpieczenie elektroniczne przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora.

_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2018-03-25, 09:47, w całości zmieniany 3 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Brodacz77 
zaawansowany


Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sie 2016
Piwa: 13/42
Skąd: Łopuszno
  Wysłany: 2018-03-15, 19:48   

Świstak napisał/a:
Będzie działać, ale nie będziesz miał na wyświetlaczu informacji o prądzie jaki pobierają odbiorniki.

Obrazek


Dokładnie tak mam u siebie, moja świadoma decyzja. I nawet Tracer 30A.

Plus przy przerabianiu - nie ingerowałem wogóle w oryginalną instalację kampera - enegroblok miał nawet fabryczne wyjście do ładowania z solara.
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
PiotrAs 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Turystyczy Transit
Nazwa załogi: Adwenczurklab
Dołączył: 03 Lip 2017
Piwa: 1/1
Skąd: Września
Wysłany: 2018-03-16, 09:26   

@Świstak dzięki za podpowiedź. Właśnie w przyszłym tygodniu będę "bawił" się w elektryka.


Pozdro
PiotrAs
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Flag
stary wyga


Twój sprzęt: Transit jumbo
Dołączył: 02 Lis 2016
Piwa: 27/6
Wysłany: 2018-03-16, 09:32   

Może masz jakiś sprawdzony sposób jak bezpiecznie łaczyć przewody 6-8mm ( na przewodzie) bez kostki. Cieńsze łatwo polutować a tu już gorzej to wygląda bo zanim je nagrzejesz to pali sie izolacja. Chce połączyć dwa przewody do przekaźnika a on juz ma zarobione w gnieździe końcówki i przewody 20cm.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: AhornCamp530 Fiat Ducato 1.9td
Dołączył: 03 Lis 2016
Otrzymał 8 piw(a)
Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2018-03-16, 09:37   

Zlaczki wago i ewentualnie mozesz zacisnac tulejke na przewodzie jesli to linka

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Flag
stary wyga


Twój sprzęt: Transit jumbo
Dołączył: 02 Lis 2016
Piwa: 27/6
Wysłany: 2018-03-16, 10:31   

wirefree napisał/a:
Zlaczki wago i ewentualnie mozesz zacisnac tulejke na przewodzie jesli to linka

Obrazek


Ja wyżej pisałem - bez kostki :) ale widzisz pomysł z tulejami jest dobry, jest tuleja łacząca dwa przewody? Mam tylko tuleje koncowe.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
duende 
doświadczony pisarz

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Gru 2016
Piwa: 39/34
Skąd: pl
Wysłany: 2018-03-16, 11:08   

Flag napisał/a:
jest tuleja łacząca dwa przewody?

Termokurczliwe łączniki dwustronne, a na grubsze przewody koszulka osobno
Ostatnio zmieniony przez duende 2018-03-16, 11:18, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group