Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o blaszankę
Autor Wiadomość
Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 67/50
Wysłany: 2019-06-15, 20:03   

pixi2000, dzięki! Możesz podesłać dwg. Dzięki!
Postaw piwo autorowi tego posta

drFeelGood 
zaawansowany
TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików

Twój sprzęt: Blue 599
Piwa: 19/8
Wysłany: 2019-06-15, 20:09   

Mavv ja Ci kiedyś podawałem w moim wątku info dotyczące H3, jak niżej, fotki montowania ram też znajdziesz u mnie i masz komplet info.

Cytat:

Mavv napisał/a:

Ten pomysł mi się bardzo podoba :) Możesz mi zdrzadzić, jakie są następujące wymiary:
1. szerokość oby łóżek (od ściany do ściany)
2. wysokość dolnego od podłogi do materaca
3. odległość od materaca dolnego łóżka do dołu górnego
4. odległość od materaca górnego łóżka do sufitu?

Wiem, że jeszcze nie masz materacy, ale przyjmij jakąś grubość, którą masz w obecnym kamperze.

Masz jakieś zdjęcia mocowania ramek do auta?

Mocowanie dolnej ramy. Calowa deska przykręcona do wzdłużnego wzmocnienia ściany. Na niej opiera się na całej długości kątownik(1), do którego są przyspawane poprzeczki(2) z profila 30x30 mm 2mm grubość ścianki.

Obrazek

Analogicznie góra:
Obrazek

Wymiary:

1) Długość łóżka dolnego na wysokości ramy - 183 cm
2) Długość łóżka dolnego na górnej płaszczyźnie materaca - 195 cm
3) Długość łóżka górnego na wysokości ramy - 173 cm
4) Długość łóżka górnego na górnej płaszczyźnie materaca - 180 cm
5) Szerokość łóżka dolnego - 140 cm górne trochę węższe

Odległości:

Sufit:
1) 65 cm
2) 3 cm rama górnego łóżka
3) 71 cm
4) 3 cm rama dolnego łóżka
5) 74 cm
Oryginalna podłoga

Żeby było czytelniej nie podawałem grubości materaca. Mam materace Malfors z Ikei 12 cm gruby, podcięte na krótszych końcach do różnicy długości między ramą a wnęką.

Mam nadzieję, że jasno opisałem :-)

Mavv 
weteran

Wysłany: 2019-06-15, 20:12   

drFeelGood, dzięki! Muszę sobie gdzieś to pozapisywać w jednym miejscu, bo wtedy sobie gdzieś to rozrysowałem, zapisałem i ... gdzieś leży...

Wczoraj dodawałem do ulubionych ciekawe wątki z budowy kamperów, teraz pora je przejrzeć i wyodrębnić ważne informacje.

Mavv 
weteran

Wysłany: 2019-06-17, 21:35   

Byłem wreszcie dziś u kolegi, który jeździ Carfterem na co dzień (długi i średni dach). Wpadliśmy z kartką papieru, miarką i kocykiem :lol:
Na pierwszy ogień poszła miarka - długi rzeczywiście - paka ma 4,3m :) Szeroki to on nie jest - 178cm w najszerszym miejscu (auto wybite sklejką). Załóżmy, że z każdej strony zyskam po 2 cm, co daje nadal tylko 182cm. Za mało :(
Jeszcze przyszło mi do głowy, że jednak zrobię łóżko w poprzek, ciut szersze niż 140cm żeby położyć się po skosie. Do sprawdzenia tej teorii posłużył kocyk :) Rozłożyliśmy kocyk na podłodze. Śpiąc po skosie mogę spać sam, bo dla drugiej połówki nie ma już miejsca. Poszerzenia od Darka tez nie wchodzą w grę, bo one idą nad belką boczną i łóżko wyjdzie wyżej, niż bym chciał. A że muszę jeszcze łóżko piętrowe zamontować, to niestety nie da się. Dzieciaki spały by w puszcze o wysokości może 40cm... A gdzie materac? Jak w trumnie. Może wersja najwyższa, jak ta z ogłoszenia.

Ale...

Chcemy mieć stałe łózko, żeby nie pierdzielić się z codziennym ścieleniem. No i łóżko wzdłuż zajmuje kawał przestrzeni... Wiemy, jak to wygląda, bo mamy tak czasem teraz, gdy zostawimy łóżka rozłożone. Upierdliwe. Tak źle i tak niedobrze.

Zostaje jedynie kwestia Ducato. Dolne łóżko robię w poprzek, najniżej jak to możliwe (góra materaca wychodzi na poziomie belki bocznej), a pozostałą wysokość dzielę na dwa i w połowie robię górne łóżko. Wtedy mamy w miarę komfort spania (po 60 cm do sufitu ma i górne i dolne łóżko), stałe łóżko z tyłu, zasłonka, która zgrabnie odcina wizualnie sypialnię od reszty kampera. Reszta układu to standard - po jednej stronie łazienka i fotele ze stolikiem, po drugiej kuchnia i szafa.

Niniejszym odrzucam pomysł Craftera/Sprintera. Będę dalej polował na Ducato L4H3. Narazie jest u mnie kilka sztuk, ale poza założonym budżetem.

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2019-06-17, 22:46   

Zastanów się jeszcze nad tym łóżkiem wzdłuż. Nawet piętrowym. Nadal zostanie Ci dużo wolnego miejsca. Możliwe, że sobie tego nie wyobrażasz. Dla dzieci wąskie na dole a dla was szersze u gory. Moim zdanie to sensowna alternatywa. Druga opcja to dwa pojedyncze łóżka z przodu. Jedno na fotelach z przodu a drugie z boku.. Nawet w l4h3 nie zmieścisz lpezk jak chcesz....

FB_IMG_1559189788990.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 36,08 KB

FB_IMG_1559189766131.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 44,32 KB

FB_IMG_1559189730554.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 126,19 KB

87a12797bb8a853511b89cacdca6bebf.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 207,35 KB

Mavv 
weteran

Wysłany: 2019-06-17, 22:59   

Ciekawie mówisz Piotrze z tym górnym dla nas :)

W drugim na bank łóżka nie będzie z przodu. Ten pomysł w ogóle do nas nie przemawia. Jedyna opcja łóżka z przodu to kamper alkowa czy jakaś półintegra. W blaszance nie ma opcji łóżka z przodu.

KASZUB napisał/a:
Zastanów się jeszcze nad tym łóżkiem wzdłuż. Nawet piętrowym. Nadal zostanie Ci dużo wolnego miejsca. Możliwe, że sobie tego nie wyobrażasz.

Wyobrażam sobie, bo teraz takie mam :) Dziś siedzieliśmy w Crafterze i do wspomagania wyobraźni mieliśmy mnóstwo skrzynek plastikowych (van do rozwożenia chleba). I kocyk :haha:

Jak nie znajdę Ducato, a ten Crafter z ogłoszenia będzie dalej wisiał, to go kupię :haha: Pozostaje tylko małżonę przekonać :mrgreen:

Paszczak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Transit Custom
Piwa: 7/10
Wysłany: 2019-06-17, 23:04   

Jak widzę łóżko na przednich fotelach to od razu zastanawiam się ile razy w ciągu nocy będzie pobudka klaksonem :haha:

A przynajmniej siarczystą wiązanką po przywaleniu w kierownicę.

Odpowiedz do tematu