Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie radia, wcale nie takie proste!
Autor Wiadomość
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 258/393
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-01-15, 23:36   

Zerknij stronę wstecz https://www.camperteam.pl...p=674848#674848
foto, biała wtyczka, 3 kabelki, w tym biały i biało-zielony.
To to?
Radio mam 2 rodzaje oryginał ale bez wodotrysków blue&me
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 153/102
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-15, 23:41   

Po fotkach nie widzę. Łatwo poznać te przewody, dalej idą w czarnym przewodzie, lub skręcone ze sobą.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 258/393
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-01-15, 23:47   

20cm dalej wszystkie idą jedną wiązką w otulinie szmacianej. Stan fabryczny.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Access450 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Chausson 625 Welcome
Nazwa załogi: Access450
Dołączył: 04 Cze 2015
Piwa: 6/3
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2018-01-17, 07:51   

Miałem ten sam problem z radiem - rozwiązał go dopiero szpec z Tych firma Kocar - specjaliści tylko w dziedzinie fiata - zajęło mu to dosłownie kilka minut podaje tel do nich 602731630
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 258/393
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-01-17, 10:38   

Piwo leci na zdrowie.
Zadzwoniłem. Niemal wszystkie info jakie uzyskałem pokrywają się z tym co podpowiadał Gewehr
Pierwsza rzecz to muszę odszukać magistrale CAN więc teraz szukam schematu bo nie może to być pierwsza z brzegu bo jedne CAN "latają" w szeregu z poduchami, ABS itp, a inne równolegle np radio - bynajmniej tak zrozumiałem co w pośpiechu fach do mnie mówił.
Zapewnił że jak radio zobaczy CAN to musi zagadać!!! ale kolejne z tym problemy trzeba rozwiązać samemu, chodzi o opóźniacz dla czarnego body w tym roczniku bo w nim nie da się dopisać radia wiec trzeba go oszukiwać - tu też doskonale zrozumiałem o co chodzi.
Ogólnie światełko w tunelu zaświeciło się ponownie.
Ok, pracuję ale do soboty nie śpię. Szperam :)
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
LukF 
stary wyga

Twój sprzęt: MALIBU t 440 qb (2016)
Nazwa załogi: ZŁOTKI
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Sty 2017
Piwa: 33/38
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-01-17, 13:14   

Mam ten sam rocznik kampera, też chciałem zamontować oryginalne fabryczne radio z alledrogo, na razie się poddałem. Napisz proszę na koniec co udało Ci się osiągnąć i czy zamontowałeś oraz uruchomiłeś fabryczne radio. Powodzenia :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: masterIII w budowie
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 100/16
Skąd: UE

Wysłany: 2018-01-17, 14:40   

Socale napisał/a:
Pierwsza rzecz to muszę odszukać magistrale CAN więc teraz szukam schematu
Najprościej podłączyć się do złącza diagnostycznego,
CAN A podłączamy do pinu nr 9
CAN B do pinu nr 1.
Najlepiej odszukać odpowiednie kable z tyłu złącza i użyć szybko-złączek albo użyć lutownicy.
W nowych autach rozdzielają Can ,
w przypadku fiata masz can multi-media pod pin. 1, - 9,
reszta - 6, - 14,
masa - 5,-6,
zasilanie - 16.

4.jpg
Plik ściągnięto 2017 raz(y) 26,34 KB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 258/393
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-01-17, 20:01   

O to to to... zaczyna się pokrywać bo ja też to znalazłem dziś.
<piwo> leci.
Uparty jak osioł wertowałem interwiedzę i znalazłem różnicę/poprawkę wobec wcześniejszych punktów w OBD 6 i 14. Po roku 2011 to w 1 i 9 tak jak podajesz.
Nie wytrzymałem, wziąłem radio, kable, pojechałem do szwagrowej stodoły, podpiąłem na krótko i... wróciłem. A do 9, B do 1
ZONK :(
Chyba rodzaj kabla nie ma znaczenia? 2 żyły luźne 1mm2 wetknąłem prosto w piny OBD.
Nic pozytywnego, no jedynie to że nie fisiował błędami tak jak wcześniej przy 6 i 14.
Znowu jestem tam gdzie jest ciemno.
Teraz jeszcze przez myśl mi przeszło, może radio odlicza czas karny za błędy?
Jutro podepnę jeszcze raz i zostawię włączone w bezruchu.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 258/393
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-01-20, 10:59   

Chłopaki PRZEŁOM !!!
Ja uparty jak grecki osioł jestem. Nie wiem co zrobiłem, nic nie zrobiłem a właściwie to jednak coś zrobiłem. Po kolei.
Upośledzone inżynierki z Detleffsa wymyślili sobie , że zasilanie dla monitora kamery wezmą sobie z niepotrzebnego zasilania radia "po stacyjce" bo i tak syf radio wstawiali pod prądem z aku pokładowego.
Odtworzyłem instalację do stanu Fiatowskiego fabrycznego, a dokładnie, wlutowałem cienki niebieski kabelek z żółtym/jasnozielonym paskiem na swoje pierwotne miejsce, patrz edytowane foto. Poprawiłem też fotobłąd CAN A i B - teraz jest poprawnie.
Radio odezwało się. Teraz mam kolejną zagadkę. Kupowałem od gościa i dostałem kartę z kodem. Ale nie jest to kod do radia tylko kod do klucza elektronicznego. Zatem mam zonk ale światło w tunelu już wskazuje drogę.
Kto mi to rozkoduje?

IMG_5215.JPG
Wyjąłem na wierzch gniazdo OBD by zerknąć dla ciekawości.
Plik ściągnięto 10 raz(y) 95,82 KB

IMG_5219.JPG
Najwyższy możliwy kod 6666 nie da się wpisać cyfry np 7 bo takiej nie ma na panelu a kod wpisuje się tak jak pin w bankomacie.
Plik ściągnięto 17 raz(y) 125,8 KB

_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 258/393
Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-02-07, 21:39   

UWAGA KOLEDZY. KONIEC MOJEGO TORU PRZESZKÓD!!!

................... RADIO JUŻ GRA....................

Zostało zdalnie rozkodowane. ZDALNIE!!! Z doskonałą ceną finalną.
Nie wiem jaką kosmiczną technologię mają chłopaki z Firmy Komtel Serwis z Sochaczewa, ale pewno mają wtyczki w NASA.
Jak wiecie pragnienie posiadania oryginalnego radia na wysoki połysk pasujące do mojego klimatronika co jest też na wysoki połysk - było tak silne, że mam obecnie 2 radia.
Do wczoraj nie grało żadne.
Dziś nowsze Continental Fiat 250VP1 już gra, starsze Delphi F250FL (na foto post wyżej) wyślę fizycznie do rozkodowania bo nie da się zdalnie, ale też do niego kod będzie.
Jak ochłonę, napiszę więcej albo założę nowy temat, coby potomnym był łatwiej odnajdywalny.
.
Z trudem udało się "przekonać" by radio dało szansę wpisania kodu, bo nie dogadywało się z komputerem auta. Jak już się odnaleźli i dogadali to potrzebny był kod, który w niewiarygodny sposób uzyskałem.
.
Pół roku zmagań, ugniatania szarych komórek :gwm zakończone pełnym sukcesem.
A to wszystko przez inżynierków od siedmiu boleści z Dethleffsa.
Foto niżej.

IMG_5229.JPG
To ten model VP1 do wczoraj był teoretycznie nie do rozkodowania. Istnieje też wersja z ekranem VP2 chyba też już da się go zmusić do współpracy.
Plik ściągnięto 15 raz(y) 129,21 KB

IMG_5302.JPG
A dzisiaj już gra i ma się dobrze. Jest Bluetooth, jest USB i rewelacyjny odbiór porównywalny z jakością DAB.
Plik ściągnięto 16 raz(y) 124,92 KB

_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 258/393
Skąd: Gubin
Wysłany: 2019-09-08, 21:10   

tomek3232 napisał/a:
Witam
Własnie planuje wymienić w ducato radio na radio z CAN.
Z twojego wątku na forum wywnioskowałem że muszę podłączyć CAN-y z OBD do Radia (A do 9, B do 1) oraz posiadać kod do radia oraz opóźniacz dla czarnego body.
Do końca nie wiem o co chodzi z opóźniaczem dla czarnego body.
Czy możesz mi przybliżyć temat w czym problem (czy radio ma być uruchamiana z małym opóźnieniem w stosunku do Body ?) oraz czy dobrze interpretuje twoje podłączenie ;)

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Tomek

Dobrze interpretujesz a to oznacza że potrafię pisać zrozumiale.
Zależności są takie, jak radio nie łączy się z body kompem, to nie ma możliwości wpisania kodu.
Jak się już połączy (o CAN mowa) wówczas możliwe jest wpisanie kodu po czym radio już poprawnie działa.
Ale...
Ów opóźniacz, to mikroprzekaźnikowy rozłączacz i załączacz magistrali CAN A,B 1,9 z radiem. Chodzi o to, że komputer w body zauważa radio, widzi je ale nie wie co to za urządzenie bo nie zostało ono mu "powiedziane".
Po włączeniu kluczyka do kontrolek, następuje błyskawiczna kontrola stanu urządzeń po czym wywala błędy lub nie - jeśli ich nie ma. Radio jest mu nieznane, więc akceptuje obecność bo w niczym nie szkodzi, ale nie wie co i jak ma w nim kontrolować i tą niewiedzę body sygnalizuje mruganiem stanem przebiegu pojazdu. Opóźniacz ma za zadania załączyć magistralę CAN z radiem, dopiero po odpaleniu silnika, gdy jest już po kontroli całej "sieci" wówczas radio połączone z body normalnie się uruchamia a licznik już nie mruga.
Tą komplikację można pominąć ale w serwisie lub u magika który potrafi wykonać osiowanie Proxy - Fiat.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Skapo88
Skapo88 
początkujący forumowicz

Dołączył: 13 Paź 2019
Postawił 1 piw(a)
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-10-13, 22:35   

Witam,
dziękuję ci Socale u mnie wszystko działa po twoim instruktarzu,
teraz po zakupionym i odpalonym radiu Continental Fiat 250 VP2 ECE przydało by się podłączyć kamerę cofania, czy już ktoś borykał się z tym problemem? przy włączeniu wstecznego biegu włącza się szaro niebieski obraz czyli tylko kamery brak, obecnie używam innej z innym monitorem i myślę o zgraniu tego wszystkiego jak w oryginale by działało jak należy, po sparowaniu tel. też działa lecz brak mikrofonu podłączonego dla tego pewnie nie słychać mnie pod czas rozmowy, kabel USB też mam lecz męska końcówka i nie wiem czy to do rozgałęzienia?

Fiat Ducato 2012
Radio Continental Fiat 250 VP2 ECE z 2015 roku

20191006_155655.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 700,45 KB

Screenshot_20191014-100359_Gallery.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 533,17 KB

Screenshot_20191014-100352_Gallery.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 513,86 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 258/393
Skąd: Gubin
Wysłany: 2019-10-14, 23:21   

Niebieski ekran oznacza brak obrazu do wyświetlenia.
Komunikat informuje o tym co się dzieje, a poprawnie powinno być 'Pokazuję'
Obraz z kamery można dzielić, da się. O mikrofonie nie skumałem o co kaman więc nie napiszę nic.
.
.
Edit.
Obraz z kamery jak i sygnał z mikrofonu, zapewne mają swoje piny w tym dużym wielozłączu. Trzeba znaleźć rozpiskę tych drobnych pinów
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Skapo88 
początkujący forumowicz

Dołączył: 13 Paź 2019
Postawił 1 piw(a)
Skąd: Szczecin
Wysłany: Wczoraj 13:10   

Dziękuję za odpowiedź, teraz pozostaly mi poszukiwania rozpiski z tymi małymi pinami jak wspomniałeś, jeśli ktoś takową posiada poproszę o pomoc, nie wiem jaki mikrofon dokupić i ewentualnie nową kamerę na tył, czy one w jakiś sposób różnią się ilością przewodów do podłaczenia?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 258/393
Skąd: Gubin
Wysłany: Wczoraj 20:20   

Skapo88 napisał/a:
Dziękuję za odpowiedź, teraz pozostaly mi poszukiwania rozpiski z tymi małymi pinami jak wspomniałeś, jeśli ktoś takową posiada poproszę o pomoc, nie wiem jaki mikrofon dokupić i ewentualnie nową kamerę na tył, czy one w jakiś sposób różnią się ilością przewodów do podłaczenia?

Bez obaw. Kamerki mają proste okablowanie, intuicyjne i zazwyczaj pasujące.
Radia czasami mają wbudowany mikrofon.
Najpierw zdobądź rozpiskę, potem zakupy.
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***