Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Karmann Colorado - klapa tylna podnoszona
Autor Wiadomość
darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2021-02-02, 22:16   

Socale napisał/a:
Całość szacuję na 400-500zł + lakiernik.

Wojtek z żywicą należy zaczynać od małych detali, to wcale nie jest taka całkiem prosta robota. Ten element to dwa metry kwadratowe.Narobi się i jak wszystko podliczy to powie.Miało być tanio,wyszło drogo i jeszcze się narobiłem.Jak bym miał takie autko to wydałbym te dwa tysiaki,chyba że chciałby zrobić inną.

Postaw piwo autorowi tego posta

sterciu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Piwa: 72/16
Wysłany: 2021-02-02, 22:48   

Socale napisał/a:
Janusz kiedyś zrobił sobie zderzak w odlewie gipsowym lub podobnej technice.
Zrób sobie formę na wymiar i sam wykonaj sobie klapę z maty szklanej + żywica, sukcesywnie ją dopieścisz w szczegółach zgodnie z technologią stosowaną w Niewiadówkach. Mechanizm unoszenia, w konstrukcji jest bardzo prosty, majsterkowicz zrobi szybko jeśli ma czym myśleć.
Pomysł z klapą jest bardzo fajny, dodaje prestiżu wizualnego, maskuje najmniej atrakcyjne drzwiczki, no i zawsze jakieś płaskie przedmioty możesz tam wozić.
Jeśli ja miałbym taką klapę sobie zrobić/dorobić, bez wahania wybrzuszyłbym ją o kilka.......naście cm dla pozyskania kubatury na cokolwiek.

Akurat zabawy z żywicą i matą szklaną nie są mi obce , wyremontowalem 3 niewiadówki n126n , łącznie z naprawą laminatu więc tutaj bym sobie poradził... tylko czasu na takie zabawy nie mam niestety , bo to jest niestety czasochłonne...

Powloka zewnętrza musiałaby być zrobiona z żelkotu tak jak oryginalnie jest zawsze robione.

Poczekam chyba troche i zobaczę czy ta klapa na allegro wkońcu potanieje... Nie muszę jej odrazu montować juz teraz , a raczej wątpie aby znalazł się na nią klient...

darek 61 napisał/a:
Socale napisał/a:

Wojtek z żywicą należy zaczynać od małych detali, to wcale nie jest taka całkiem prosta robota. Ten element to dwa metry kwadratowe.Narobi się i jak wszystko podliczy to powie.Miało być tanio,wyszło drogo i jeszcze się narobiłem.Jak bym miał takie autko to wydałbym te dwa tysiaki,chyba że chciałby zrobić inną.

Musialbym gdzies w dobrych cenach zdobyc matę szklaną , żywicę i żelkot... kupując przykładowo w Castoramie lub innych marketach gdzie zaopatrywałem się przy remontach niewiadówek to wykonanie takiej klapy wyszłoby ponad 1000zł... Wykonanie kopyta czyli formy jest najbardziej czasochłonne , chyba aż tyle cierpliwości nie mam aby zrobic formę....

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2021-02-03, 16:03   

Niemiec wywalił klapę, a inny Polak zabrał klamota i szuka jelenia za 2 tys. Jest tych modeli ze 3 w Polsce , moze się ktos trafi. :diabelski_usmiech

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2021-02-03, 17:37   

zbyszekwoj napisał/a:
Niemiec wywalił klapę, a inny Polak zabrał klamota i szuka jelenia za 2 tys. Jest tych modeli ze 3 w Polsce , moze się ktos trafi. :diabelski_usmiech

Jak ktoś potrzebuje to zapłaci,jak nie to nawet za 20% nie kupi.Jest niezniszczalna ,może leżeć.Za te pieniądze nie opłaca się na pewno robić.

sterciu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Piwa: 72/16
Wysłany: 2021-02-03, 21:38   

zbyszekwoj napisał/a:

Bardzo możliwe ze ta klapa pochodzi z tego auta co kupiłem , tak jak piszesz , niemiec wywalił , polak klapę kupił i szuka jelenia , a auto bez klapy tez trafilo koniec końców do PL :mrgreen:

Odpowiedz do tematu