Przesunięty przez: Świstak 2019-07-18, 08:59 |
Budowa kampera na bazie Jumper L3H2 |
Autor |
Wiadomość |
kilu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato blaszek L4H3 w budowie
|
Wysłany: 2021-03-08, 20:28
|
|
|
reaven22 napisał/a: | kilu napisał/a: | Czyli w kranie była by zbyt goraca woda? |
Webasto utrzymuje temperaturę w przedziale 80-70'C ale ma sporą bezwładność po wygaszeniu, więc woda za wymiennikiem ma mocno zmienną temperaturę.
Stąd przydaje się termostat. Ustawiasz na nim 35-40'C i tyle masz niezależnie co wylatuje z wymiennika. |
Super.
Możesz nakierować czy któreś z tych by się nadało?
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDDn0wB.html
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDILhAd.html
Nie najgorszy rocznik.
Albo to tez 2006r
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDIJirI.html
I cena spoko
Czy da się je podłączyć bez sterownika na zasadzie on/off po podłączeniu do sterownika co podałeś ?
Dzieki za pomoc |
|
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2021-03-08, 20:38
|
|
|
żółty - plus 12V to podłączasz na stałe przez bezpiecznik 20A
ziel-żółty - minus 12V czyli masa
cienki przewód niebieski - załączanie grzanie , podajesz na niego masę, webasto się uruchamia i dąży do temperatury 80'C. Odpinasz masę wygasza się. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
kilu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato blaszek L4H3 w budowie
|
Wysłany: 2021-03-08, 20:47
|
|
|
Cytat: | żółty - plus 12V to podłączasz na stałe przez bezpiecznik 20A
ziel-żółty - minus 12V czyli masa
cienki przewód niebieski - załączanie grzanie , podajesz na niego masę, webasto się uruchamia i dąży do temperatury 80'C. Odpinasz masę wygasza się. |
To rzeczywiście plug&play
Dzieki Wielkie za wyjaśnienie wszystkiego. I pomoc macie odemnie piwko. |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Cze 2019 Piwa: 4/5 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2021-03-17, 09:56
|
|
|
Lekka modyfikacja instalacji wodnej. Liczę że zredukuje ilość włączeń pompki wody.
Zbiorniczek wyrównawczy Cometa wyleciał z układu, w jego miejsce poszła obudowa filtra 10cal.
A że jest większa to z przodu za kierowcą się nie zmieściła, więc poleciała do garażu na nadkole. Dodatkowo do układu wpięty reduktor ciśnienia. Pompka dobija na zbiornik do 2,4 bara za nim reduktor ustawiony na 1,4 bara i takie ciśnienie idzie na krany. Ten bufor ciśnienia i zwiększony zbiornik powinen zapobiec włączaniu się praktycznie zawsze jak woda leci pompki.
Dodatkowo wymyśliłem sobie że dlaczego by nie zrobić zasilenia układu bezpośrednio z pominięciem pompki i wody ze zbiornika. Czyli mając gdzieś możliwość dostępu do wody z węża to wpinam go w układ i puszczam na instalację bezpośrednio. Za zbiorniczkiem wyrównawczym dałem zawory zwrotne i wyjście na podpięcie szybkozłączki. Potem już przez reduktor woda pójdzie na krany.
Roboty z tym niewiele a może się przydać. W sumie to nie wiem jeszcze gdzie ale jedno zastosowanie już widzę, czyli u siebie na podjeździe jak będę przeprowadzał generalne mycie to żeby nie zarzynać pompki to podepnę węża i gotowe .
Jeszcze muszę sobie dorobić jakieś przyzwoite gniazdo przyłączeniowe. Ale to razem pójdzie z wlewem wody grawitacyjnym jak i na szybkozłączkę. Nie chcę tych wlewów mieć na zewnątrz, więc mogę sobie zrobić kilka w środku w bagażniku
Na zdjęciu widać też dmuchawę do C4 zaadoptowaną do nagrzewnicy. To już miało okazję się sprawdzić i naprawdę daje konkretny podmuch.
reaven22 nie wiem czy zdajesz sobie sprawę co zapoczątkowałeś ale może to być początek końca z dorwaniem takich dmuchaw na rynku . Pewnie teraz wszyscy na szrotach się zastanawiają o co chodzi z tymi dmuchawami że wszyscy je chcą .
Zbiornik wyrównawczy.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 19 raz(y) 1,28 MB |
|
_________________ Moja budowa: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33411 |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2021-03-17, 10:03
|
|
|
rviru napisał/a: | reaven22 nie wiem czy zdajesz sobie sprawę co zapoczątkowałeś ale może to być początek końca z dorwaniem takich dmuchaw na rynku . Pewnie teraz wszyscy na szrotach się zastanawiają o co chodzi z tymi dmuchawami że wszyscy je chcą . |
zaraz będą po 100 zł
ale bez obaw, taki dmuchawy były w innych autach
w peugeocie (chyba 5008) jest bardzo podobna |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2021-03-17, 10:08
|
|
|
rviru napisał/a: | reaven22 nie wiem czy zdajesz sobie sprawę co zapoczątkowałeś ale może to być początek końca z dorwaniem takich dmuchaw na rynku . Pewnie teraz wszyscy na szrotach się zastanawiają o co chodzi z tymi dmuchawami że wszyscy je chcą . |
Chyba sztukę na zapas wezmę bo zaraz ceny poszybują w górę
W sumie to w domowym kibelku zrobiłem SOG-a na bazie takiego wentylatora
też się da i świetnie działa
EwaMarek napisał/a: | rviru, a co daje ta obudowa filtra? Przecież żeby zmniejszyć ilość uruchomień pompki to potrzebujesz zbiorniczek membranowy ... |
Membraną jest powietrze, działa jak domowy zbiornik hydroforowy do tego kosztuje 20pln a nie 140 |
|
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-03-17, 10:12
|
|
|
reaven22 napisał/a: | Membraną jest powietrze, działa jak domowy zbiornik hydroforowy do tego kosztuje 20pln a nie 140 | . Masz rację, że na to wcześniej nie wpadłem |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-03-17, 10:15
|
|
|
Mi się udało dorwać na allegro od kolesia który miał jakieś ostatnie metry i dokładnie tyle ile ja potrzebowałem. Chciał je pchnąć i przez co były tańsze. A tak to nie wiem gdzie można tańsze kupić, wszędzie chodzą w podobnych cenach. Ale ktoś tu pisał na forum że na ebau albo amazonie(chyba) kupił ale bez tej papierowej warstwy i też dają rade tyle że jak się nagrzeją to nie idzie dotknąć |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-03-17, 10:19
|
|
|
reaven22 napisał/a: |
Membraną jest powietrze, działa jak domowy zbiornik hydroforowy |
będzie działać, dopóki się nie napełni wodą, a w końcu przepchnie powietrze i się napełni, tym bardziej w aucie, które jeździ po wybojach
choć pewnie potrwa to dość długo
w USA w instalacjach miedzianych, na podobnej zasadzie były stosowane same puste pionowe rurki, do wyrównywania skoków ciśnienia, ale z biegiem czasu rurki i tak się wypełniały i teraz to zmienili |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-03-17, 10:26
|
|
|
Tomek84 napisał/a: | reaven22 napisał/a: |
Membraną jest powietrze, działa jak domowy zbiornik hydroforowy |
będzie działać, dopóki się nie napełni wodą, a w końcu przepchnie powietrze i się napełni, tym bardziej w aucie, które jeździ po wybojach
choć pewnie potrwa to dość długo
w USA w instalacjach miedzianych, na podobnej zasadzie były stosowane same puste pionowe rurki, do wyrównywania skoków ciśnienia, ale z biegiem czasu rurki i tak się wypełniały i teraz to zmienili |
Ciężko będzie zalać ten zbiornik wodą przepychając powietrze. Przekrój wężyków bardzo mały żeby podczas jazdy się powietrze przez nie wydostało , zresztą w układzie będzie ciśnienie a to zapobiegnie w jakimś stopniu "chlupotaniu".
A pomijając czas jaki będzie potrzebny do zalania tego zbiornika wodą, to cały układ i ta obudowa pozwala na szybkie odkręcenie i dopuszczenie powietrza. Zazwyczaj każdy raz w roku spuszcza wodę z układu więc problem się sam rozwiązuje |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-03-17, 10:26
|