gaz tanki czy 50l zbiornik gazu |
Autor |
Wiadomość |
Rosiu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Rapido M66 , VW Grand California
|
Wysłany: 2021-11-05, 08:49 gaz tanki czy 50l zbiornik gazu
|
|
|
Dzień Dobry
Jakie rozwiazanie będzie lepsze (lżejsze, wygodniejsze) : 2 lekkie butle gaz tank z możliwością tankowania z dystrybutora czy montaż zbiornika na gaz ze wskaźnikiem poziomu gazu ? Butle waza chyba po 5.5 kg czy ktoś wie ile może ważyć zbiornik na gaz ?
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2021-11-05, 10:28
|
|
|
Przecież wszystko znajdziesz w necie. Tu na forum o butlach takich i takich, w google i u producentów znajdziesz masy. Gas bank prosty i bezproblemowy. Ze zbiornikiem będzie trochę zabawy. Zbiorniki lpg są bardzo ciężkie. Gasbank wygrywa bo to kompozyt a nie stal. |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-11-05, 12:12
|
|
|
kompozyty z multizaworem już są niedostępne.
pozostaje alugas 27l waga 6,4kg, i stalowy 26l, waga 14kg
i tak jak napisał kolega, zbiorniki w kształcie butli są zdecydiwanie lepszym. bezpieczniehszym, i praktyczniejszym rozwiazanien. ale niekoniecznie tańszym |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2021-11-05, 18:00
|
|
|
papamila napisał/a: | kompozyty z multizaworem już są niedostępne.
i tak jak napisał kolega, zbiorniki w kształcie butli są zdecydiwanie lepszym. bezpieczniehszym, i praktyczniejszym rozwiazanien. ale niekoniecznie tańszym |
Tylko nie zimą |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 239/174 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2021-11-05, 19:08
|
|
|
W dwóch autach zamieniałem butle gazowe na zbiornik pod podłogą. Cena takiej przeróbki nie ma znaczenia. Tu chodzi o dodatkowe miejsce na bagaż, który możesz przewozić w schowku dedykowanym dla butli. Musisz sprawdzić jakiej maksymalnie średnicy butla wejdzie Ci pod podłogę auta i poznasz jej wagę. Dodatkowo kilka kilogramów waży stelaż mocujący butlę.
Polecam firmę agsiedlik.pl . Jeśli już poznasz maksymalne wymiary butli to połącz się z ich konsultantem. On dobierze Ci stelaż i wielozawór taki aby można było zamontować butlę jak najwyżej/jak najbliżej podłogi oraz ew. przewody, uchwyty dla nich i gniazdo do tankowania.
A potem to już firma montująca instalacje gazowe w samochodach. Zakładam, że masz w aucie odpowiedni reduktor.
Kolega Socale bardzo ładnie opisywał swoją przeróbkę, poszukaj/poczytaj.
Pamiętaj, że kamper jest też po to aby obmyślać i realizować kolejne przeróbki..
Powodzenia. |
Ostatnio zmieniony przez rakro1 2021-11-05, 19:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 239/174 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2021-11-05, 19:16
|
|
|
Faktycznie. Gdybyś chciał jeździć i korzystać z gazu z butli pod podłogą trzeba założyć matę podgrzewającą zbiornik. |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2021-11-05, 20:47
|
|
|
papamila napisał/a: | kompozyty z multizaworem już są niedostępne.
Na stronie gas bank niby są dostępne. Jest jakaś tego przyczyna? |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-11-06, 07:38
|
|
|
ja widze tylko kompozyty z zaworem OPD,
ale o nich już było,
generalnie coś jest na rzeczy bo odmówiono mi sprzedaży do PL |
|
|
|
 |
franu
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat Ducato
|
Wysłany: 2024-08-18, 13:45
|
|
|
Po pierwsze primo . Butla LPG pod autem zwalnia miejsce w aucie
Po drugie primo. Jest łatwiej zatankować
Po 3 primo. Zdecydowanie bezpieczniej mieć zbiornik z gazem pod autem niż w środku.
Po 4 Primo chyba wyjdzie taniej i elektrozawór odcinający gaz jest w zestawie
po 5 primo. Te spojrzenia jak do diesla tankujesz LPG ....bezcenne |
_________________ franu
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=32359
www.FORTBelweder.pl
 |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 351/132 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-08-18, 14:19
|
|
|
franu napisał/a: | Po pierwsze primo . Butla LPG pod autem zwalnia miejsce w aucie
Po drugie primo. Jest łatwiej zatankować
Po 3 primo. Zdecydowanie bezpieczniej mieć zbiornik z gazem pod autem niż w środku.
Po 4 Primo chyba wyjdzie taniej i elektrozawór odcinający gaz jest w zestawie
po 5 primo. Te spojrzenia jak do diesla tankujesz LPG ....bezcenne |
Miałem LPG pod autem i jak napisałeś jest sporo zalet tego rozwiązania.
Jako, że często moje wyjazdy są w okresie późnojesiennym i wczesnowiosennym to podstawową wadą była trudności z napełnieniem propanem w sytuacji gdy butla pod autem. Dało się ale dużo zabawy z przelewaniem z butli. Stosowałem też maty elektryczne do ich ogrzania ale to nic nie dawało.
Obecnie mam gazbanki w ciepłym schowku odizolowanym od zabudowy i mogę lać zwykłe LPG i zużywam je zimą do końca. Schowek ogrzewany gdy pracuje truma odnogą ogrzewania poprzez wentylacyjny zawór zwrotny.
Mam wlew na ścianie i piąte primo wygląda tak samo
W moim sposobie podróżowania ten system najlepiej się sprawdza.
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 25/116 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2024-08-18, 15:21
|
|
|
Butla 11 propanu wystarcza na 3 tygodnie pracy lodówki non stop tylko na gazie w upalach Greckich w czasie jazdy itd. sprawdzone wielokrotnie..Zazwyczaj mieszczą się 2szt 11kg w kamperowych schowkach na butle, mam rozlewnie w bliskiej okolicy więc z proopanem nie ma problemu. Na narty na dłużej niż tydzień nie mam czasu a wiec 2 butle dają radę zawsze jak będzie moment, że braknie to te gazbanki wydają się rozsądne. Duocontrol dla mnie lepszy i bardziej praktyczny niz przerabianie instalacji na dużą butle. I jakoś ten propan z rozlewni taki pewniejszy i czystszy wydaje mi się niż to LPG . Miałem kiedyś auto na gaz i jak wymieniałem filterek od gazu to zawsze pełno opiłków było lub innego syfu więc wypadało by jakiś filterek przy tym LPG stosować bo nie spodziewam się, że dziś jest lepiej a propan mnie nigdy nie zawiódł
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
franu
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat Ducato
|
Wysłany: 2024-08-18, 16:09
|
|
|
Ja raczej podróżuje zima tam gdzie jest ciepło, ale zdarzy się wyjechać na narty. Ogrzewanie i wode ciepła mam i tak z webasto więc LPG do kuchenki, czy tam piekarnika w zupełności wystarcza, zasadniczo propan sobie w zimę wcześniej odparuje , a zamarzający butan zostaje w zbiorniku na cieplejsze dni. |
_________________ franu
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=32359
www.FORTBelweder.pl
 |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 351/132 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-08-18, 17:36
|
|
|
przemo.d napisał/a: | Butla 11 propanu wystarcza na 3 tygodnie pracy lodówki non stop tylko na gazie w upalach Greckich w czasie jazdy itd. sprawdzone wielokrotnie..Zazwyczaj mieszczą się 2szt 11kg w kamperowych schowkach na butle, mam rozlewnie w bliskiej okolicy więc z proopanem nie ma problemu. Na narty na dłużej niż tydzień nie mam czasu a wiec 2 butle dają radę zawsze jak będzie moment, że braknie to te gazbanki wydają się rozsądne. Duocontrol dla mnie lepszy i bardziej praktyczny niz przerabianie instalacji na dużą butle. I jakoś ten propan z rozlewni taki pewniejszy i czystszy wydaje mi się niż to LPG . Miałem kiedyś auto na gaz i jak wymieniałem filterek od gazu to zawsze pełno opiłków było lub innego syfu więc wypadało by jakiś filterek przy tym LPG stosować bo nie spodziewam się, że dziś jest lepiej a propan mnie nigdy nie zawiódł
Pozdrawiam. |
W zasadzie wszystko prawda lecz nie wiem jaki wpływ ma bliskość rozlewni na jakość gazu w butli. To nie chleb, że musi być świeżutki.
Zapchania filterków, dysz itp. bym się nie obawiał, w kamperze zużywa się o rząd wielkości mniej gazu niż w samochodzie LPG.
By przejechać autem ledwie 10 000km trzeba zużyć około 1tony gazu LPG to w kamperze tyle przerobisz mniej więcej przez całe jego 30letnie życie. Trudno to nawet porównać ale filterek mam.
franu napisał/a: | Ja raczej podróżuje zima tam gdzie jest ciepło, ale zdarzy się wyjechać na narty. Ogrzewanie i wode ciepła mam i tak z webasto więc LPG do kuchenki, czy tam piekarnika w zupełności wystarcza, zasadniczo propan sobie w zimę wcześniej odparuje , a zamarzający butan zostaje w zbiorniku na cieplejsze dni. |
W tej wersji sprzętu to OK, ja mam ogrzewanie, lodówkę i wodę na gaz i nie lubię jak w środku zimnej nocy skończy się gaz.
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 25/116 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2024-08-18, 18:53
|
|
|
Bardziej chodziło o to, że blisko mam po propan a kupienie czystego nie zawsze jest prostą sprawą bo nie wszędzie jest dostępny "od ręki". Ja w sezonie zużywam max 4 butle 11.
Z plusów gazbanków choć obecnie nie są mi potrzebne widzę jeszcze: nie martwimy się o ilość gazu bo zawsze możemy dotankować. Ja lecąc na dłuższy wyjazd jak mam pół butli wymieniam ją co by mnie nie zaskoczył brak w innym kraju gdzie nie będzie możliwości wymiany..To najwiekszy atut tych rozwiązań i powód dla którego pewnie większość się na niego decyduje cenowo wychodzi tankowanie podobnie. W 11kg butle wchodzi z 25 kg LPG a butla propanu też 100 na rozlewni. To rozsądne rozwiązanie, szczególnie jak na kilka msc. ktoś jedzie to nawet niezbędne się robi . Dwa takie gaz banki i duo-control ktory mam pewnie w przyszłości i u mnie zagości |
|
|
|
 |
|