|
|
Jeden z trojaczków sugeruje wymianę oleju |
Autor |
Wiadomość |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 45/25 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2022-04-25, 11:38
|
|
|
Nie miałem styczności z nowymi silnikami, ale to co sugeruje Andrzej 73 może mieć coś na rzeczy. A mianowicie silniki z DPF podczas procedury wypalania sadzy w DPF wzbogacają mieszanke paliwową aby podnosić temperature spalin. Efektem ubocznym jest przedostawanie sie oleju napedowego do oleju silnikowego, co prowadziło w skrajnych przypadkach do zacierania silników. Drzewiej sprawdzało sie okresowo poziom oleju - jeżeli wzrastał to znaczy że pora wymienić go przed czasem.
Być może u ciebie jest podobnie... procedura wypalania DPF była tak często z jakiś powodów uruchamiana że wzrasta prawdopodobieństwo rozrzedzenia oleju silnikowego... i dlatego kompyter zaleca wcześniejszą jego wymiane... |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2022-04-25, 12:17
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Kazik II napisał/a: | Są dwa wyjścia: |
Temat ogarnięty i stawiam piwo za bezcenne podpowiedzi. |
Dziękuję i polecam się na przyszłość |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2022-04-25, 12:34
|
|
|
prusiak napisał/a: | Nie miałem styczności z nowymi silnikami, ale to co sugeruje Andrzej 73 może mieć coś na rzeczy. A mianowicie silniki z DPF podczas procedury wypalania sadzy w DPF wzbogacają mieszanke paliwową aby podnosić temperature spalin. Efektem ubocznym jest przedostawanie sie oleju napedowego do oleju silnikowego, co prowadziło w skrajnych przypadkach do zacierania silników.
Być może u ciebie jest podobnie... procedura wypalania DPF była tak często z jakiś powodów uruchamiana że wzrasta prawdopodobieństwo rozrzedzenia oleju silnikowego... i dlatego kompyter zaleca wcześniejszą jego wymiane... |
Rzeczywiście takie zjawisko może mieć miejsce. Trochę do dziwi, że konstruktorzy dodając filtry DPF nie przewidzieli tego zjawiska - np. dodając oprogramowanie umożliwiające uruchamianie procedury wypalania filtra dopiero podczas szybszej jazdy na dobrze rozgrzanym silniku. Notabene ja dotychczas byłem przekonany, że tak jest i jestem zaskoczony tymi wiadomościami. Tak czy owak, raczej nie jest tajemnicą, że jeśli korzystamy z diesla głównie w mieście, to wskazane jest co jakiś czas go "przegonić" jak to się popularnie nazywa, aby umożliwić wypalenie filtra w prawidłowych warunkach. Chociaż wzbogacania dawki ON podczas miejskiej jazdy powinno być zauważone po prostu dymieniem z rury jak przy lejących wtryskach.
Natomiast nie wydaje mi się, aby jakikolwiek komputer był w stanie ocenić stan fizyczny oleju - jak już wcześniej pisałem. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-04-25, 20:25
|
|
|
Simbus napisał/a: | Socale a to nie jest tak że tam po prostu jest ustawione że przy przebiegu 30 tyś zapala się kontrolka z komunikatem wymiany oleju ? Czyli wymieniłeś olej pierwszy raz, potem drugi jednak mechanik nie ''skasował'' ustawień więc komputer myśli że to już czas. W moim poprzednim ducato 3 tak było, tylko tam miałem ustawione na 48 tyś. Do tego przebiegu wymieniłem olej 4 razy ( sam, więc nic w kompie nie kasowałem ) a i tak przy 48 wywaliło komunikat - który zresztą można kilkoma kliknięciami na liczniku skasować. |
Wiesz co... logicznie to napisałeś. Obydwie wymiany robione w ASO ale przed pierwszym przeglądem ustalonym na 30tys km i zapewne dlatego komputera nie „powiadomiono” o nowym oleju wiec ten myślał ze jak już prawie 3 lata pyknęły, 21tys km przejechane to czas sygnalizować.
Kurde pasuje cała układanka. Dla pewności będę dzwonił do ASO i zapytam.
Masz u mnie piwo już teraz, a typowy obrazek jaki przy tym fakcie wstawiam, dodam jak wrócę do domu.
Porter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 104 raz(y) 28,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|