Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Milka 2
Autor Wiadomość
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 245/616
Wysłany: 2025-01-05, 20:00   

Świstak napisał/a:
Najprościej będzie nam zastosować NPN zarówno do mikrokontrolerów jak i bezpośrednio do zwykłych diod LED, ale kto by chciał zwykłe diody LED..

Arku tak na początek może być prosty schemacik z diodami LED :wyszczerzony:

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 488/102
Wysłany: 2025-01-05, 20:52   

Pytanie zrozumiałem, odpowiadam:
- przykleić pierwszy czujnik na zbiorniku wody na wysokości odpowiadającej 20% pojemności
- przewód czarny czujnika podłączyć do masy
- przewód czerwony czujnika oraz anodę diody świecącej przystosowanej do pracy z zasilaniem 12V podłączyć do +12V
- przewód żółty czujnika podłączyć do katody diody LED
- wyregulować czułość czujnika wbudowanym potencjometrem
- powtórzyć powyższe kroki jeszcze trzy razy dla odpowiednich poziomów 40, 60 i 80%.

Nie pisałem tego wcześniej???

Milka - może ją spotkacie?

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-05, 21:00   

Komplecik napisał/a:
Świstak napisał/a:
Na szybko zmajstrowałem model uchwytu kontaktrona do licznika gazu i uruchomiłem drukarkę. Pisałem że na szybko, ale to nie znaczy że zajęło to mało czasu...

Po co Ci ten kabelek do gazu :szeroki_usmiech przyjdzie chłop z gazowni odpisze licznik i już, Ty z Małżonką wsiadaj w Milkę i jedź jedź, najlepiej do ciepłego :ok :haha:
:spoko

A może kabelek ma ukrytą funkcje ??? :haha: Żartuję. Ot zwyczajnie - lubię wiedzieć co się dzieje i skąd takie rachunki. Wbrew pozorom analiza takich danych daje niesamowite wyniki.

Co do ciepełka - jeszcze kilka dni... Jeszcze tylko kilka zimnych nocy i wywalę się na słonku jak biedronka w maju....

Wyświetl szczegóły
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 245/616
Wysłany: 2025-01-05, 23:48   

Świstak napisał/a:
Nie pisałem tego wcześniej???

Dzięki, ale takiego opisu jakoś wcześniej nie :bajer , a Twoje posty staram się czytać od "a" do "z".

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-06, 00:31   

Dziwne, myślałem że pisałem... Może w pracy komuś w mailu pisałem...

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 545/45
Wysłany: 2025-01-06, 14:31   

Też uważam Arku, że połączenie HA ze sprzętem opartym o firmware Tasmoty to bardzo dobre i dające duże możliwości rozwiązanie natomiast osobiście uważam, że nie jest to dla każdego, a już na pewno nie dla ludzi , którzy chcą to mieć i używać , bez dodatkowej zabawy.
To są "klocki" dla takich wariatów jak Ty czy ja, dla których ważniejsza od samego efektu końcowego jest sama zabawa :ok

Zarówno HA jak i Tasmota to rozwiązania typu "Open Source" co jest niezaprzeczalnie ich wielką zaletą ..... ale również wadą.
Dobrze wiesz że żadna konfiguracja nie jest tutaj na długo i co chwilę trzeba coś przy tym dłubać, aby nadążać za tymi co te projekty rozwijają . Codziennie jest coś nowego, i często zdarza się , że jedna zmiana wymusza inne. Wgrasz nowy soft i okazuje się że cały misterny plan w ...... :spoko
Najlepszym przykładem jest odwieczna walka choćby z eLicznikiem od Taurona :mrgreen:

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-06, 17:07   

Zgadzam się Tobą całkowicie, dlatego nie stworzyłem nowego tematu czy też poradnika jak zrobić inteligentnego kampera, ale opisuję to w wątku Miki. Tu będzie konkretna realizacja projektu i konkretne problemy wraz z drogą prowadzącą do ich szczęśliwego rozwiązania. Jeśli ktoś będzie się czuł na siłach - coś dołoży od siebie lub coś z tego będzie czerpał, a jeśli nie - kupi gotowe rozwiązanie w jakiejś firmie która odważy się na produkcję i sprzedaż takiego systemu.
Problemów będzie sporo... Choćby dziś spędziłem pół dnia męcząc się z radarem.

LD2410 to mikrofalowy czujnik obecności i ruchu. Słowo klucz w tym rozwiązaniu to "obecności". Producent przewidział zasilanie 5V, ale co on tam wie - skoro na płytce miałem 3,3V to tyle podałem i chodziło pół roku bez zastrzeżeń. No ale żona się uparła że ma być nie tylko dobrze, ale i "ładnie" . Trudno, mus to mus... Zaprojektowałem na moduł jaką "ładną" obudowę wraz z uchwytami montażowymi, wydrukowałem i zmontowałem. Ładnie już jest...

b.png
Plik ściągnięto 973 raz(y) 400,34 KB

a.png
Plik ściągnięto 7 raz(y) 743,94 KB

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-06, 17:18   

Teraz trzeba żeby było dobrze... Trzeba przedłużyć "kabelki" i to takie cieniutkie żeby za meble wlazły. Wszystko pospinane, posztukowane, pochowane i nie działa. Noż by to .... Rozbieram, podłączam na krótko - działa. Robię na gotowo - nie działa.. Mierzą okablowanie - wszystko OK, ale nie działa. W końcu przestałem robić w kółko jedno i to samo i ruszyłem mózgownicą, a konkretnie powtórnie przeczytałem instrukcję obsługi. Jakie tam ciekawe rzeczy znalazłem :szeroki_usmiech
Ale najważniejsza była informacja o napięciu zasilania 5V a nie 3,3.... Na krótkim kablu jakoś to chodziło, ale na dłuższym już lipa - widocznie coś się nanosiło (może transmisja z sąsiednich kabelków) i układ szedł w stan wzbudzenia. No nic, trzeba było wykombinować pełne 5V i teraz hula. Ale co się po drabinie nalatałem to moje....
Nie muszę pisać że błędu szukałem wszędzie tylko nie u siebie... A że oprogramowanie padło, a że transmisja szeregowa po TTL za szybka na długie kable, a że radar padł, a że konfigurację gdzieś coś zmieniło... No cóż takie uroki majstrowania. Ale gdy znalazłem usterkę i przestałem siarczyście przeklinać własną głupotę - otworzyłem sobie małe piwko. Taki byłem z siebie dumny :mikolaj

Screenshot 2025-01-06 at 17-18-33 Przegląd – Home Assistant.png
Plik ściągnięto 9 raz(y) 102,03 KB

Wyświetl szczegóły
robba 
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Piwa: 95/195
Wysłany: 2025-01-06, 18:33   

Świstak napisał/a:
...... A może z kawałka dobrze zaizolowanego drutu zrobimy czujnik pojemnościowy z płynnym wskazaniem o kroku poniżej 1%? A może zamiast drutu zastosujemy folię aluminiową zawiniętą wokół zbiornika???
No, będzie się działo....

oj Swistak... ten psychiatra z Twojego awatara dał Ci niezłe tabletki..... :diabelski_usmiech
masz niezłego, świeżego megakopa ..... nie wiem jak Ty to robisz...
ja się za HomeAssistanta od dwóch lat biorę i ograniczam się do czytania.... :roll: :oops:

życzę Tobie żeby ten rok jak i następne były drogą sukcesów, ale nie tylko zawodowych!
nie przestawaj, bo znów mam co czytać :lol: :spoko

Świstak napisał/a:
...... No cóż takie uroki majstrowania. Ale gdy znalazłem usterkę i przestałem siarczyście przeklinać własną głupotę - otworzyłem sobie małe piwko. Taki byłem z siebie dumny :mikolaj

piwko się należy.... jakby Tobie nagle się wylały wszystkie postawione piwka to musiałbyś co najmniej warsztat wyremontować... ;)
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***
Ostatnio zmieniony przez robba 2025-01-06, 20:25, w całości zmieniany 1 raz  

Meyer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco Daily
Piwa: 11/7
Wysłany: 2025-01-06, 19:45   

Dołączam do grupy i proszę byś kontynuował w miarę możliwości formę szkoleniową.
Dawno nie czekałem na kolejne wpisy na forum z taką ciekawością...

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-07, 11:16   

joko napisał/a:
Codziennie jest coś nowego, i często zdarza się , że jedna zmiana wymusza inne.

Przykład potwierdzający Twoje słowa to choćby ostatnia aktualizacja dodatku Zigbee2MQTT. Po wejściu wersji 2.0 zupełnie mi się przestał podobać, choć i wcześniej nie byłem z niego specjalnie zadowolony.

Opiszę co to za dodatek i za jaką funkcjonalność odpowiada.

Czujniki i elementy wykonawcze mogą bezprzewodowo łączyć się z systemem za pomocą Bluetooth, Wifi lub Zigbee. Ten ostatni system jest obiecujący, ale zupełnie niekompatybilny z Wifi, mimo że korzystają z tych samych częstotliwości (2,4GHz). Potrzebne jest więc urządzenie (bramka) które z jednej strony posiada sprzęt pracujący w standardzie Zigbee a z drugiej w standardzie który już obsługujemy - USB czy też Wifi. Oprócz tego potrzebny jest zarządca/koordynator który będzie siecią Zigbee zawiadywał i tłumaczył otrzymane dane na wspólny format za jaki przyjęliśmy MQTT.
Osobiście używałem Sonoff Bridge Pro z wgraną Tasmotą, choć to pierwszy przykład że do niektórych zadać warto wgrać specjalną wersję tasmoty. Pierwsze zadanie czyli przenoszenie danych z sieci Zigbee do sieci Wifi realizowało mi właśnie to urządzenie, a rolę koordynatora i tłumacza do MQTT realizował dodatek w Homeassistant. Było to o tyle wygodne że zarządzanie koordynatorem odbywało się w sposób graficzny w Homeassistant. Było ładnie widać mapy połączeń czujników (pisałem wcześniej że urządzenia Zigbee mogą pracować jako punkty końcowe, a jeśli mają stałe zasilanie mogą pracować jako wzmacniacze sygnału dla bardziej oddalonych punktów końcowych), dane czujników i ich stan. Ale dodatek nie był doskonały - przykładowo po utracie połączenia z bramką wyłączał się i nie próbował ponowić połączenia. Po ostatniej aktualizacji z V 1.xxx na V 2.0 wszystko się pokiełbasiło i trzeba było to na nowo konfigurować. Odpuściłem sobie i postanowiłem wykorzystać to co oferuje Tasmota, a z czego wcześniej nie korzystałem. Nie jest to tak intuicyjne jak w przypadku dodatku Zigbee2MQTT, ale działa. I to bez Homeassistanta...

Screenshot 2025-01-07 at 11-17-50 Tasmota-sonoff-pro-bridge Main Menu.png
Plik ściągnięto 7 raz(y) 76,73 KB

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2025-01-07, 11:44, w całości zmieniany 1 raz  

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-07, 11:21   

A jak to poustawiać? Ano w konsoli. I jest to trochę upierdliwe... Na szczęście jest w sieci mnóstwo poradników.
Jak się zabezpieczyć przed niechcianymi zmianami - zawsze można wyłączyć opcję automatycznej aktualizacji... I robić okresowo (lub przynajmniej po zakończonej konfiguracji i parametryzacji) kopie bezpieczeństwa każdego urządzenia. Robi się to bezprzewodowo z przeglądarki dokładnie jednym kliknięciem. Może nie w każdym przypadku, ale powinno nas to uratować przed niespodziankami.

Screenshot 2025-01-07 at 11-22-34 Tasmota-sonoff-pro-bridge Console.png
Plik ściągnięto 9 raz(y) 259,38 KB

Screenshot 2025-01-07 at 11-41-31 Tasmota-sonoff-pro-bridge Configuration.png
Plik ściągnięto 5 raz(y) 75,9 KB

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2025-01-07, 11:59   

robba napisał/a:
Świstak napisał/a:
...... A może z kawałka dobrze zaizolowanego drutu zrobimy czujnik pojemnościowy z płynnym wskazaniem o kroku poniżej 1%? A może zamiast drutu zastosujemy folię aluminiową zawiniętą wokół zbiornika???
No, będzie się działo....

oj Swistak... ten psychiatra z Twojego awatara dał Ci niezłe tabletki..... :diabelski_usmiech
masz niezłego, świeżego megakopa ..... nie wiem jak Ty to robisz...
ja się za HomeAssistanta od dwóch lat biorę i ograniczam się do czytania.... :roll: :oops:

życzę Tobie żeby ten rok jak i następne były drogą sukcesów, ale nie tylko zawodowych!
nie przestawaj, bo znów mam co czytać :lol: :spoko

Świstak napisał/a:
...... No cóż takie uroki majstrowania. Ale gdy znalazłem usterkę i przestałem siarczyście przeklinać własną głupotę - otworzyłem sobie małe piwko. Taki byłem z siebie dumny :mikolaj

piwko się należy.... jakby Tobie nagle się wylały wszystkie postawione piwka to musiałbyś co najmniej warsztat wyremontować... ;)

Dzięki śliczne! Coś tam podłubię, ale też pokorzystam. A właściwie przede wszystkim pokorzystam!!

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 380/162
Wysłany: 2025-01-10, 21:01   

Pierwsze graty przysłali, wiedziałem że malutkie ale nie myślałem, że aż tak ;)

esp.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 570,18 KB

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2025-01-16, 09:43   

tutaj kanał SmartyVan, który rozpoczął nadawanie dokładnie w tym temacie. Może kogoś natchnie.
https://www.youtube.com/@SmartyVan
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

Odpowiedz do tematu