|
Milka 2 |
| Autor |
Wiadomość |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2025-01-23, 22:01
|
|
|
| Skwarek napisał/a: | | led na 2812 |
A to już jest super zabawka. Mam na tym zrobione Ambilight na 85 calowym telewizorze (i to taki prawdziwy, z odczytem obrazu) oraz zestaw kontrolek obrazujący stan wyłączników... Ten zestaw kontrolek miał być kolejnym fragmentem układanki przedstawionym tutaj już po zrobieniu MQTT.
Jeśli chcesz się tym na szybko pobawić - polecam do ESP wgrać oprogramowanie WLED - efekty i animacje od strzała łatwo zarządzane z przeglądarki (nawet wyświetlacze płynących tekstów gdy przyklei się kilka pasków diod na ścianie), ale dopiero po zastosowaniu maleńkiego programiku na PC zaczynają się prawdziwe czary.... To też z czasem dodamy do naszego kamperka, ale jeszcze troszkę wiedzy musimy najpierw przyswoić.
Mam nadzieję że ktoś się jeszcze przyłączy do naszej zabawy, im nas więcej tym weselej i więcej problemów zostanie ogarniętych... |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
| Ostatnio zmieniony przez Świstak 2025-01-23, 22:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-23, 22:10
|
|
|
| Skwarek napisał/a: |
I ten zrzut co to nie wchodzi ten mini
|
Masz na tyle wolnej pamięci że powinien wejść... Dziwne... Nie mam niczego z procesorkiem 8266 żeby przetestować czy przypadkiem tu nie tkwi problem, ale jutro chociaż pomęczę 8285 |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-23, 22:17
|
|
|
Co do pamiętania adresów ip... Zacząłem to wcześniej opisywać, ale nie skończyłem...
Wejdż w tasmocie w konfigurację i menu Wifi. Nadaj swojej tasmocie w najniższym polu (Hostname) jakąś sensowną nazwę najlepiej nie zawierającą spacji - powiedzmy termostat, zapisz i zrestartuj tasmotę. Teraz po wpisaniu w przeglądarkę adresu http://termostat.lan powinieneś zostać przekierowany do odpowiedniej tasmoty bez pamiętania adresu IP.
Ważne jest żeby nie pomijać w adresie http:// Bez tego przeglądarka będzie próbować korzystać z https, a ten numer nie przejdzie... Czasem trzeba trochę poczekać żeby mechanizm rozgłaszania zadziałał, a czasem staruje od strzała - zależy od konfiguracji sieci lokalnej. |
 |
| |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/162 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2025-01-24, 20:31
|
|
|
| Świstak napisał/a: |
Ważne jest żeby nie pomijać w adresie http:// Bez tego przeglądarka będzie próbować korzystać z https, a ten numer nie przejdzie... Czasem trzeba trochę poczekać żeby mechanizm rozgłaszania zadziałał, a czasem staruje od strzała - zależy od konfiguracji sieci lokalnej. |
Dzięki za pomoc, niestety od rana nie rozgłosił może później. Zabrakło Racheli? |
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-24, 22:57
|
|
|
Możliwe... Choć jeśli masz na myśli MQTT to nie, bo to zupełnie inna historia. Możliwe też ze coś przegapiliśmy...
Od dawna korzystam z pewnego bezpłatnego narzedzia do skanowania sieci lokalnej:
https://www.advanced-ip-scanner.com/pl/
Wyświetla nie tylko adresy obecnych urządzeń, ale rownież ich nazwy. Może dzieki niemu odnajdziesz zgubę...
Ściągnij i odpal. Przeanalizujemy wyniki... |
 |
| Ostatnio zmieniony przez Świstak 2025-01-25, 09:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-24, 23:27
|
|
|
Widzi IP 10.0.0.21 , może źle wpisana nazwa?
Schowek02.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 18 raz(y) 41,06 KB |
Schowek03.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 53,39 KB |
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-25, 09:08
|
|
|
Możliwości są dwie: albo tasmota ma wyłączoną usługę mdns w stosowanej aktualnie kompilacji, albo Windows na laptopie z którego korzystasz ma wyłączoną usługę... Pamiętam że z windowsami w niższych edycjach (home) były takie problemy, ale to stara historia. Pytanie jakiego Windowsa używasz bo standardowo włączona pełna obsługa mdns pojawiła się chyba dopiero od dziesiątki...
Podłącz do sieci esp z tasmotą którą wysłałem wcześniej - na niej mdns pracuje na 100%. Przynajmniej na procesorze ESP8285N08, choć nie wiem czy tu typ procesora ma znaczenie....
Jeszcze jedno... Dawniej zamiast .lan stosowało się .local Spróbuj dla spokoju ducha http://ledy.local
Albo zróbmy to bardziej naukowo... Uruchom windowsowego PowerShell (na cmd.exe nie zadziała) i wpisz komendę
Resolve-DnsName ledy
Odpowiedź powinna wyglądać mnie więcej tak:
PS C:\Users\user> Resolve-DnsName ledy
Name Type TTL Section IPAddress
---- ---- --- ------- ---------
ledy.lan A 0 Answer 192.168.1.148
Jak mawiał pewien polityk: "Uczymy się... Pomalutku się uczymy..."
Dobra, idę urządzać warsztat bo mi żona ostatnie piórka wyskubie. Może któryś z kolegów sieciowców się wypowie, bo ja z tym działam od święta, a skleroza postępuje...
. |
 |
| |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-26, 13:01
|
|
|
No znalazłem wolną chwilę by zająć się sprawdzeniem i nie wiem dlaczego tak jest.
Zainstalowana jest Tasmota której kompilację podesłałeś więc chyba OK, komputer nie jest zbyt stary z aktualnym windowsem 11.
PowerShell nie widzi po nazwie
PS C:\Users\embud> Resolve-DnsName Ledy
Resolve-DnsName : Ledy : Nazwa DNS nie istnieje
At line:1 char:1
+ Resolve-DnsName Ledy
+ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+ CategoryInfo : ResourceUnavailable: (Ledy:String) [Resolve-DnsName], Win32Exception
+ FullyQualifiedErrorId : DNS_ERROR_RCODE_NAME_ERROR,Microsoft.DnsClient.Commands.ResolveDnsName
Schowek04.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 19 raz(y) 52,82 KB |
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-26, 15:06
|
|
|
Widows home... Wygląda na to że nie jest to nowy problem.
Ze znalezionych na szybko poradników wynika że w uboższych wersjach windowsa funkcjonalność jest pominięta lub zablokowana w rejestrach.
Wciśnij klaiwsz widows + R, wpisz regedit i wejdz w HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\DNSClient\
Odszukaj klucz mDNSEnabled i zmień jego wartość na 1
Jeśli go nie ma, stwórz brakujący poklucz DNSClient a w nim stwórz zmienną typu DWORD32 i nazwij ją mDNSEnabled po czym zmień jej wartość na 1, zapisz zmiany i zresetuj windows
To tak znalezione na szybko.... Nie mam jak przetestować, w moim WIN 10 PRO ruszyło od strzała bez doinstalowywania lub zmieniania czegokolwiek... Możliwe też że masz zablokowany port UDP port 5353 używany przez usługę....
Poszukaj w sieci... Opisów tego problemu jest mnóstwo - u jednych działają jedne rozwiązania, u innych inne...
https://blog.matrixpost.net/what-is-multicast-dns-mdns-and-how-it-works/ |
 |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-26, 17:24
|
|
|
Pogrzebałem w rejestrze ale bez efektu.
Zmieniłem komputer w innym pomieszczeniu by sprawdzić jak to jest w windows 10 pro w tej samej sieci i to samo więc to chyba nie jest sprawka słabszego systemu.
Wersja Windows 10 Pro
Wersja 22H2
Zainstalowano dnia 11.02.2022
Kompilacja systemu operacyjnego 19045.5011
Możliwości Windows Feature Experience Pack 1000.19060.1000.0
Advanced IP Scanner też nie widzi.
Odpuszczam temat widoczności nazwy |
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 53/60 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2025-01-26, 19:04
|
|
|
Przejrzałem i prawie przeczytałem te 105 stron budowa, motocykl i rampa wyjazdy brak czasu = działalności, ach znam to kawał życia i pracy
Należy się jak nic |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 95/195 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2025-01-26, 20:46
|
|
|
| Skwarek napisał/a: | Pogrzebałem w rejestrze ale bez efektu.
Zmieniłem komputer w innym pomieszczeniu by sprawdzić jak to jest w windows 10 pro w tej samej sieci i to samo więc to chyba nie jest sprawka słabszego systemu.
Wersja Windows 10 Pro
Wersja 22H2
Zainstalowano dnia 11.02.2022
Kompilacja systemu operacyjnego 19045.5011
Możliwości Windows Feature Experience Pack 1000.19060.1000.0
Advanced IP Scanner też nie widzi.
Odpuszczam temat widoczności nazwy |
sprawdz czy siec masz jako publiczna - wtedy na niewiele firewall pozwala.
Musi byc firmowa albo prywatna, albo wyłącz na chwilę firewalla.... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-26, 21:58
|
|
|
| robba napisał/a: |
sprawdz czy siec masz jako publiczna - wtedy na niewiele firewall pozwala.
Musi byc firmowa albo prywatna, albo wyłącz na chwilę firewalla.... |
Dzięki za pomoc, próbowałem i też nie działa ale już to odpuszczam |
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-26, 23:00
|
|
|
| peja76 napisał/a: | Przejrzałem i prawie przeczytałem te 105 stron budowa, motocykl i rampa wyjazdy brak czasu = działalności, ach znam to kawał życia i pracy
Należy się jak nic |
A dziekuje! Jutro chętnie je wypiję! |
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

|
Wysłany: 2025-01-26, 23:22
|
|
|
| Skwarek napisał/a: | Dzięki za pomoc, próbowałem i też nie działa ale już to odpuszczam |
No ja nie odpuszczam... W końcu znajdziemy.
W ustawieniach masz włączoną funkcjonalność odnajdywania sieci? (Panel sterowania\Sieć i Internet\Centrum sieci i udostępniania\Zaawansowane ustawienia udostępniania Uwaga- mozesz miec tam kilka profili; prywatny, publiczny...) |
 |
| |
|
|
|
 |
|
|