Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszkodzony panel solarny elastyczny
Autor Wiadomość
rjas 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 25/13
Wysłany: 2025-11-03, 14:42   

Na załączonych zdjęciach widać dach mojego poprzedniego kampera, gdzie były przyklejone dwa elastyczne panele, Sikaflexem tym słabszym. Ściągnięte o ile dobrze pamiętam po 7-u latach.
I po naprawie - ta pochyła powierzchnia alkowy przed oknem.

PHOTO-2024-05-10-10-41-47.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 116,79 KB

PHOTO-2024-05-10-10-41-47 1.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 205,8 KB

PHOTO-2024-05-10-10-41-47 2.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 143,93 KB

PHOTO-2024-05-10-10-42-41.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 163,42 KB

windsurfer 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Rapido 883F
Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2025-11-03, 14:55   

Na sikaflex przykleiłem w 2018r dwa panele i jeden już zerwałem , zajęło mi to jeden dzień pracy . Drugi jest do wymiany i nie wiem czy nie lepszym sposobem jest przyklejenie na niego nowego. Nie dałem pod niego poliwęglanu a kleiłem już nie sikaflex tylko na taśmę dwustronną 3M a boki uszczelniłem kitem który używa się do wklejania okien. Pozostałe panele są ETFE. Przerobię całą instalację na 3 x po dwa panele a dodatkowo zrobię wyjście na dołączenie jeszcze jeden wystawiany w okresie zimowym pod kątem do słońca. Na razie odłączyłem panele i czekam na lepszą pogodę. na zdjęciach parametry paneli.

nowe 4szt.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 119,46 KB

najnowszy.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 376,92 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 246/618
Wysłany: 2025-11-03, 16:19   

windsurfer napisał/a:
a kleiłem już nie sikaflex tylko na taśmę dwustronną 3M

taśma 3M ma różną "moc klejenia", dlatego trzeba zastosować tą super mocną. Jej cena jest adekwatna do jej wytrzymałości. Sprawdzona na panelu elastycznym 160 W przyklejonym do dachu busa Ducato z 3.0 JTD :bigok

windsurfer 
trochę już popisał

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2025-11-03, 16:31   

Tak, to prawda, kupiłem te najmocniej klejącą i najgrubszą żeby był odstęp od dachu dałem tylko poprzecznie a dookoła uszczelniłem już tylko kitem. Na razie trzyma dobrze i może w razie konieczności demontażu nie będzie tyle trudności.

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 29/142
Wysłany: 2025-11-03, 18:57   

rjas napisał/a:
Na załączonych zdjęciach widać dach mojego poprzedniego kampera, gdzie były przyklejone dwa elastyczne panele, Sikaflexem tym słabszym. Ściągnięte o ile dobrze pamiętam po 7-u latach.
I po naprawie - ta pochyła powierzchnia alkowy przed oknem.

Tak się zastanawiam czy Ty to tak zdemolowałeś przy demontażu tych paneli czy jak to wytłumaczyć....masakra jakaś to była :)

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 342/86
Wysłany: 2025-11-03, 19:40   

Robert , ten popękany dach jak się domyślam , pewnie od temperatury solarów.

rjas 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 25/13
Wysłany: 2025-11-03, 23:14   

Panowie, nie znam detali bo zdjęcia dostałem od nowego właściciela, ale nie ukrywam, że jak je zobaczyłem to trochę mnie to przeraziło, ale tak jak Andrzejku piszesz - obstawiam temperaturę

windsurfer 
trochę już popisał

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2025-11-04, 13:31   Uszkodzony panel solarny elastyczny

Po demontażu panelu tak wyglada dach. Niestety w miejscu gdzie był najwięcej przepalony solar dach się ugina po naciskiem palca a farba jest złuszczona. Czy myślicie że dach jest też jest do naprawy? Porada JOKO jest finansowo ekonomiczna. Może jednak zostawię te solary które maja niewielki przepalenia i bedę obserwował czy będą się powiększać

po demontazu1.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 747,17 KB

po demontazu2.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 850,62 KB

Rumburak 
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Piwa: 40/22
Wysłany: 2025-11-04, 15:03   Re: Uszkodzony panel solarny elastyczny

windsurfer napisał/a:
... Może jednak zostawię te solary które maja niewielki przepalenia i bedę obserwował czy będą się powiększać

Masz na dachu 3 stare panele (sprawne) i 3 nowe panele (wszystkie z przepaleniami). Od wysokiej temperatury izolacja termiczna dachu zrobiona ze styropianu stopiła się.
Na Twoim miejscu nie zwlekałbym i połączył sprawne stare panele w szereg i podłączył do regulatora, a 3 nowsze wywaliłbym jak najszybciej do kosza. Pozostawienie ich to proszenie się o nieszczęście w postaci spalonego kampera.

windsurfer 
trochę już popisał

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2025-11-04, 16:05   

A co z przepalonymi solarami. Zostawić nie podłączone na dachu czy zerwać. Pora roku na takie prace na zewnątrz nie najlepsza. Pod tym zerwanym panelem należy naprawić dach czy zostawić do wiosny . Zimę planuję spędzić w Hiszpanii.

Rumburak 
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Piwa: 40/22
Wysłany: 2025-11-04, 21:28   

Hot spoty będą się grzały gdy obwód będzie zamknięty. Na moje, rozłączone panele mogą zostać na dachu byle przez przypadek nie zrobić zwarcia łącząc + z -
Z naprawą miejsca po odklejonym panelu poczekaj do wiosny, nic gorszego przez ten czas nie powinno się stać z poszyciem.

Wyświetl szczegóły
orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2025-11-06, 12:02   

Jak czytam ten wątek to się zastanawiam gdzie jest instynkt samozachowawczy ?
Masz na dachu ognisko i pytasz czy możesz z tym jeździsz. Przewody się kopcą izolacją pali a Ty pytasz czy ok.
Dawnej człowiek jak wsadzał rękę w ognisko to się nauczył. To może weź ten przewód od solara w rękę albo połóż dłoń na tych dziurach wypalonych. Może pomoże….

A teraz porada - wywal te solary. I jedne i drugie. I zbuduj cały nowy system. Dlaczego że masz dziurę !!!! Pali Ci się instalacja i nic nie reaguje ani mppt ani bezpieczniki ani nic. Dla bezpieczeństwa ja bym wszystko wyrzucił i zrobił porządnie od nowa. To są poważne sprawy.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2025-11-06, 12:36   

Ja kleiłem na poliwęglan. W Maroku padł po 3 miesiacach, Ten bezposrednio klejony do dachu ,po dwóch latach ,ale Maroko też go wykonczyło.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 546/45
Wysłany: 2025-11-06, 15:00   

Andrzej 73 napisał/a:

Nie chcę powtarzać słów Joko , ale w tym wypadku nie ma racji.
Sam pisałeś Kuba , że są możliwe że są mikropęknięcia i to jest powodem do wymiany aby takich przepaleń dalej nie było. Piszę to w kontekście bezpieczeństwa , bo coraz więcej kamperów pali się od elektryki. Niestety :spoko

Andrzejku napisałem że tymczasowo a nie na stałe. Jak rozbije na 3 stringi po 2 panele to nic się tam więcej już nie stanie , co najwyżej padną do reszty.

Docelowo wiadomo , że to powinno wszystko w koszu wylądować i system trzeba zrobić od zera na nowych panelach.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 546/45
Wysłany: 2025-11-06, 15:41   

zbyszekwoj napisał/a:
Ja kleiłem na poliwęglan.

Bez znaczenia czy bezpośrednio na dachu czy na poliwęglanie . Jak punktowo za pomocą kleju to elastyczny panel zawsze padnie.
Panowie to jest proste jak budowa cepa . W panelach elastycznych poszczególne ogniwa i połaczenia między nimi są zalaminowane pomiędzy warstwami elastycznej folii PET czy innego tworzywa , a ich elastyczność ogranicza się do możliwości bardzo delikatnego wygięcia wzdłuż jednego z kierunków (długości albo szerokości).
Jak dokleicie taki panel punktowo (kupki lub paski kleju) do sztywnej powierzchni to po rozgrzaniu (zwłaszcza nierównomiernym) powstają bardzo duże naprężenia pomiędzy miejscami usztywnionymi przez klej a tymi które pozostały swobodne . Panel działa dopóki któreś ogniwo nie pęknie, albo nie zostanie rozerwane jakieś połączenie w szeregu.

Piszę to od lat tu na forum że paneli elastycznych nie wolno kleić do dachu w kamperze za pomoca niczego poza folią samochodową ...... ale to jak :gwm

Panel musi swobodnie leżeć na płaskiej i równej powierzchni dachu , a jedynie brzegi dookoła na szczelno doklejamy na zakładkę za pomocą w/w folii . Pod spód nie dostanie się ani woda ani powietrze i będzie się trzymał dachu jak głuchy drzwi , a jednocześnie będzie sobie bezpiecznie pracował termicznie.
W razie awarii odklejamy folię usuwamy uszkodzony panel, zakładamy nowy i doklejamy ponownie.

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
windsurfer
Odpowiedz do tematu