|
|
|
po co Austria czy Węgry. |
| Autor |
Wiadomość |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2025-12-23, 19:48
|
|
|
| MAWI napisał/a: | | bert napisał/a: | | , wojna upaińska nas kosztuje, |
Może lepiej tak niż na froncie . Sam nie wiem co o tym myśleć |
jakim froncie? |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2025-12-23, 21:47
|
|
|
| bert napisał/a: | | jakim froncie? |
Każdym . |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 150/168 Skąd: Westfalia
|
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 328/21 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wczoraj 21:36
|
|
|
| izola napisał/a: | | Kto pojazd przeładowuje, ten nie ma pojęcia o życiu i wyobraźni...Ważyć i karać... |
nie byłbym tak radykalny w ocenach.
kiedyś jeździliśmy Syrenką z rodzicami na wakacje i nikt nic nie ważył, pakowało się po sufit i na bagażnik dachowy.
potem ja jeździłem z rodziną Maluchem też nic nie ważyłem, ale nie ma bata, aby nie był przeładowany. |
|
 |
AMIGO
stary wyga Banita
Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
|
Wysłany: Wczoraj 22:16
|
|
|
| izola napisał/a: | | Kto pojazd przeładowuje, ten nie ma pojęcia o życiu i wyobraźni...Ważyć i karać... |
,,Wysoki Sądzie, Sąd jest w błądzie...''
,,pojęcia o życiu i wyobraźni'' to nie mają te gryzipióry i podobni im ustawodawcy, którzy mają się za arcymądrych a nie potrafią dostosować norm i przepisów do najprostszych sytuacji i zmieniającej się rzeczywistości. To jest widoczne w każdej dziedzinie, a w kwestii przepisów ruchu drogowego w szczególności.
,,Ważyć i karać...'', powiadasz
A czy masz świadomość tego, że znaczna część pojazdów które stanowią bazę pod zabudowę kamperową, jeśli nie większość, konstrukcyjnie jest przewidziana pod większe DMC i w wielu krajach to nie jest problemem? Ale u nas nic nie może być proste i z założenia dobre dla ludzi. Inna sprawa jest taka, że jeśli kierownik ma wystarczającą ilość oleju w głowie to trochę przeładowany pojazd w jego rękach nie stanowi ani problemu, ani zagrożenia. Co najwyżej będzie jechał bardziej dostojnie
Niebezpieczne to jest każde auto z oszołomem za kierownicą i to niezależnie od wagi
Mając takie małe jeżdzidło jak Twoje czy moje, problemu nie ma, bo z braku miejsca trudno takie toto coś przeładować, chyba że się kupi dużego psa. Nie czujesz więc tematu na własnej skórze i pewnie stąd Twoja wypowiedż.
Podobnie myślą różne ,,osobistości'' oraz różnej maści dyletanci i stąd zamiast udogodnień mamy coraz to nowe zakazy i ograniczenia.
Dobrze że zdarzają się również tacy, którzy mają umysły otwarte na różne tematy, również te kamperowe
|
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 547/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Dzisiaj 2:25
|
|
|
| izola napisał/a: | | Ważyć i karać... |
Ale po co się ograniczać tylko do ważenia ?
Idąc tym tokiem myślenia , można przecież wprowadzić dowolnie debilne i oderwane od rzeczywistości prawo , wmówić ludziom że to dla ich bezpieczeństwa i ogólnego dobra, wymyśleć dowolnie wysokie kary za jego złamanie ...... i jest raczej pewne , że całkiem pokaźny procent populacji przyklaszcze temu bez mrugnięcia okiem i jakiejkolwiek refleksji.
Nie ma jeszcze na przykład przepisów, które określały by w jakich pojazdach można spać, przygotowywać posiłki i je spożywać, oraz przesiadywać w nich nie będąc w ruchu .
Takie prawo nie musiało by być jakoś specjalnie skomplikowane , wystarczyło by przepchać przez parlament prosty zapis, że wszystkie w/w czynności , przez wzgląd na bezpieczeństwo użytkowników , można wykonywać wyłącznie w pojazdach Specjalnych Kempingowych , a do kompletu wystarczyło by jednoznacznie sprecyzować wymogi jakie musi spełnić taki pojazd , aby mógł być w ten sposób zarejestrowany.
Kilka prostych wymogów typu, obowiązkowa toaleta chemiczna w oddzielnym pomieszczeniu z drzwiami o powierzchni min. 2m2 i wysokości min. 1,9m (a nie jakiś kibel w szufladzie pod kuchnią...... albo co gorsza w pobliskich krzkach) , łózko o powierzchni 2m2 na każdą osobę z DR , przestrzeń do spania ze ścianami trwałym o określonej izolacyjności cieplnej (a nie jakieś szmaty namioty dachowe , itp) , zbiorniki na wodę czystą i szarą po min. 200l z zaworem spustowym z rejestratorem daty , godziny i współrzędnych geograficznych każdego zrzutu (obowiązakowo z pamięcią zapisów z ostatnich 5 lat wstecz) ...... i kilka innych detali .
Potem dopasować do tego odpowiedni taryfikator i gotowe
Kto się temu sprzeciwi ? To wszystko było by dla dobra , a co najważniejsze bezpieczeństwa tych ludzi, którzy chcieli by podróżować w nie godnych człowieka warunkach
Aż się dziwię , że nikt jeszcze na to nie wpadł i nie postawił tamy temu ogromowi bezprawia jakie codziennie sie odwala na MOP'ach , kempingach czy dzikich miejscówkach.
W jakim świecie my żyjemy, można było zapewnić sukom karmiącym dodatkowy pokój w kojcu i to się dało , a pozwala się ludziom spać w samochodach bez kibla o godnym standardzie ...... to jest zwyczajnie nieludzkie |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/746 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Dzisiaj 7:57
|
|
|
Też jestem za tym dlaczego ponieważ gdyż, Miałaś na 100% na myśli absurdalne przeładowanie takie ponad taryfikator takie gdzie gołym okiem widać że to auto się złamie
To co joko pisze, skoro są przepisy taryfikujące błąd lub świadome przeważne, my się do nich tylko stosujemy, normy puszczają człowiek jedzie
Pomagają nam w tym homologacje w których jeden i ten sam pojazd może chodzić w np. 3 różnych wagach
3,5/3,85/4,25 jak kto woli alb 3,5/4,25 /4,5
Ja osobiście najmniej bałbym się tych dpuszczonych do 3,5 bo najczęściej właściciel dba by jak najmniejszą normę przeważnia łapać najmniejsze opłaty
ale np. jak jeden czy drugi kolega mając ten sam samochód zgodnie z normą oczywiście 😃, latają w górnym zakresie normy np. 4.5t a jeszcze nawet zgodnie z prawem doładuje te 10% i obaj sobie jedziemy tym samym samochodem ja 3,850t a kolega 4,950t zachowując przy tym prawne normy to mi jak byk wychodzi że ja po 10 kroć jestem roztropniejszy
Wiem o czym myślałaś ja osobiście się z Tobą zgadzam
Tak wogóle to teraz jeszcze bardziej beda tolerować bo zmieniają B, na 4250 nawet jak nic nie zrobimy w kwestii kursów i innych podnoszeń homologacji to i tak mamy dobrze bo skoro świadomie podnoszą to i świadomie wiedzą że jest dobrze , nic nie robiąc możemy dostać 2mandaciki za brak kursu na B o ile będzie wymagany a 2ga kara za brak zgłoszenia z 3.5t na 4.5t np. Zgodnie z homologacja
|
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 547/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Dzisiaj 10:39
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | zmieniają B, na 4250 nawet jak nic nie zrobimy w kwestii kursów i innych podnoszeń homologacji to i tak mamy dobrze bo skoro świadomie podnoszą to i świadomie wiedzą że jest dobrze , nic nie robiąc możemy dostać 2mandaciki za brak kursu na B o ile będzie wymagany a 2ga kara za brak zgłoszenia z 3.5t na 4.5t np. Zgodnie z homologacja
|
A jak podniesiemy sobie DMC , aby skorzystać z tej "ulgi" wagowej , to możemy jeszcze dostać mandat i zakaz dalszej jazdy w każdym kraju w którym to prawo nie obowiązuje
Ja to cuł i dlatego poszedłem w dwa kampery
W integrze sobie wrócę do fabrycznego DMC i będę ją używał w unii, a do np. Turcji to sobie RAM'em będę śmigał |
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/746 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Dzisiaj 10:54
|
|
|
| joko napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | zmieniają B, na 4250 nawet jak nic nie zrobimy w kwestii kursów i innych podnoszeń homologacji to i tak mamy dobrze bo skoro świadomie podnoszą to i świadomie wiedzą że jest dobrze , nic nie robiąc możemy dostać 2mandaciki za brak kursu na B o ile będzie wymagany a 2ga kara za brak zgłoszenia z 3.5t na 4.5t np. Zgodnie z homologacja
|
A jak podniesiemy sobie DMC , aby skorzystać z tej "ulgi" wagowej , to możemy jeszcze dostać mandat i zakaz dalszej jazdy w każdym kraju w którym to prawo nie obowiązuje |
Mam rozumieć, nie robimy nerwowych ruchów , mogę się założyć, teraz dumają nad taką wydumką że sami się pogubią cóż to wymyślili kabaret
https://youtu.be/AgZ1CUFtp7A?si=AguoZcEC-QFB94OE |
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: Dzisiaj 11:37
|
|
|
| MAWI napisał/a: | | bert napisał/a: | | jakim froncie? |
Każdym . |
niestety nie ma frontu wśród tych: "każdym"... walki z ludzką głupota. Ba, owa ludzka głupota jest z dużym zaangażowaniem hodowana, hołubiona, podgrzewana, doprawiana, serwowana, wymagana, nakazana i skutecznie używana.
Tak skutecznie, że zdecydowana większość, mało, że tego nie dostrzega to, co więcej robi wszystko by nie zechcieć dostrzec jak jest robiona w ciula. |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: Dzisiaj 11:41
|
|
|
| AMIGO napisał/a: | | izola napisał/a: | | Kto pojazd przeładowuje, ten nie ma pojęcia o życiu i wyobraźni...Ważyć i karać... |
,,Wysoki Sądzie, Sąd jest w błądzie...''
,,pojęcia o życiu i wyobraźni'' to nie mają te gryzipióry i podobni im ustawodawcy, którzy mają się za arcymądrych a nie potrafią dostosować norm i przepisów do najprostszych sytuacji i zmieniającej się rzeczywistości. To jest widoczne w każdej dziedzinie, a w kwestii przepisów ruchu drogowego w szczególności.
,,Ważyć i karać...'', powiadasz
A czy masz świadomość tego, że znaczna część pojazdów które stanowią bazę pod zabudowę kamperową, jeśli nie większość, konstrukcyjnie jest przewidziana pod większe DMC i w wielu krajach to nie jest problemem? Ale u nas nic nie może być proste i z założenia dobre dla ludzi. Inna sprawa jest taka, że jeśli kierownik ma wystarczającą ilość oleju w głowie to trochę przeładowany pojazd w jego rękach nie stanowi ani problemu, ani zagrożenia. Co najwyżej będzie jechał bardziej dostojnie
Niebezpieczne to jest każde auto z oszołomem za kierownicą i to niezależnie od wagi
Mając takie małe jeżdzidło jak Twoje czy moje, problemu nie ma, bo z braku miejsca trudno takie toto coś przeładować, chyba że się kupi dużego psa. Nie czujesz więc tematu na własnej skórze i pewnie stąd Twoja wypowiedż.
Podobnie myślą różne ,,osobistości'' oraz różnej maści dyletanci i stąd zamiast udogodnień mamy coraz to nowe zakazy i ograniczenia.
Dobrze że zdarzają się również tacy, którzy mają umysły otwarte na różne tematy, również te kamperowe
|
nie doceniasz w tych rozważaniach nad powodami owej opinii/wpisu czegoś znacznie prostszego, mianowicie: Polskiej niemieckości |
 |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 29/143 Skąd: Piaseczno

|
Wysłany: Dzisiaj 12:05
|
|
|
Wiesz po co Polakom są Niemcy potrzebni ?
Wymienię wam auta 3,5T które trzeba .....: zaczynamy od karetek pogotowia, wozów busów wsparcia straży, wozów transmisyjnych tv, tych dużych aut na busach ze sprzętem ITD wszelkich busów serwisowych z mnóstwem gratów potrzebnych do roboty w terenie, wszystkie windy i plandeki, takie udolnie lub nie poprzerabiane busy typu T5, vito bo one 3,5 w dowodach nie mają a ładowność 800kg to zdecydowanie za mało na kamperka . Te wszystkie auta to lipa na wadze i wszyscy zainteresowani dobrze o tym wiedzą.
Zmieńmy temat szczególnie jak ktoś wyobraźni nie posiada...I 1% to kampery w tym ..
Będzie coś jeszcze po drogach jeździło ? |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|