|
|
Przesunięty przez: Świstak 2026-01-05, 12:58 |
Nordelettronica NE 185 i LiFePO4 |
| Autor |
Wiadomość |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2026-01-07, 10:15
|
|
|
Pozwolę sobie wrócić do tematu N185. Na Włoskim forum napisał ktoś, żeby zrobić to tak: (tłumaczenie googla) "Masz oryginalny układ, którego NIE WOLNO DOTYKAĆ. Obok oryginalnego układu musisz poprowadzić NOWĄ LINIĘ z kablami o odpowiednim przekroju do ładowania akumulatora litowego. Następnie nowa linia zaczyna się od akumulatora silnika, przechodzi przez obwód DC-DC i kończy się na akumulatorze litowym. Po uruchomieniu silnika, z przekaźnikiem równoległym odłączonym za pomocą zworki określonej przez Nordelettronica, prąd płynący z akumulatora silnika będzie zasilał wszystkie urządzenia, W TYM LODÓWKĘ, ale nie będzie ładował akumulatora pomocniczego, unikając w ten sposób konfliktu z obwodem DC-DC. Jako ostatni test wykonaj następujące czynności: całkowicie odłącz akumulator pomocniczy i uruchom kamper. Musisz mieć możliwość włączenia oświetlenia, pompy wodnej i wszystkich urządzeń, w tym lodówki. Jeśli tak nie jest, nie ma sensu." Pisząc zworka autor miał na myśli Zworka J5, która powinna skutecznie rozłączyć połączenie równoległe między Aku rozruchowym, a zabudowy. Jest o tym mowa w instrukcji NE185 (foto)"J5: WŁĄCZANIE PRZEKAŹNIKA SPRZĘGAJĄCEGO Po usunięciu połączenia bocznik nie sprzęga już akumulatorów przy pracującym silniku."
"Przekaźnik sprzęgający ładuje akumulator serwisowy za pomocą alternatora podczas pracy silnika.
Przekaźnik lodówki zasila lodówkę trójfunkcyjną napięciem 12 V podczas pracy silnika.
- W przypadku korzystania z zewnętrznej ładowarki akumulatora, należy usunąć złącze J5."
Czyli albo usuwamy złącze J5, albo kawałek plastiku w RE1 powinny rozwiązać problem? Do tego DC-DC połączone Osobnym okablowaniem do klemy Aku rozruchowego i do klemy Aku zabudowy (LiFePo4)?
Screenshot 2026-01-07 at 10-06-04 MAN-95_0001_000_R1-KIT-NE185T.cdr - Nordelettronica NE185 TR1 wiring adapter 2.pdf.png
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 98,77 KB |
Screenshot 2026-01-07 at 10-06-34 MAN-95_0001_000_R1-KIT-NE185T.cdr - Nordelettronica NE185 TR1 wiring adapter 2.pdf.png
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 65,88 KB |
|
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 509/105 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2026-01-07, 10:28
|
|
|
Jeżeli zworka JP5 jest, to należy postąpić dokładnie tak jak piszesz, a w starszych modelach gdzie takiej zworki nie ma (czy też innej możliwości konfiguracj w programie czy tam na dip-switch'ach) pozostaje zablokowanie lub usunięcie elementu wykonawczego spinającego obwody (w tym konkretnym przypadku RE1)
W każdym przypadku należy najpierw przeczytać instrukcję obsługi, a wrzucając temat do rozważenia temat na Forum - dostarczyć komplet informacji dotyczący konkretnego egzemplarza sprzętu i całą dostępną dokumentację. Nie chodzi o to że nie chce mi się tracić pół godziny na szukanie dokumentacji w sieci (rozumiem że szukający rozwiązania bardziej szanuje swój czas niż mój), ale o to że często pisze że ma model 1234, a faktycznie posiada model 1234-A1, a to już często coś zupełnie innego.
Tu założyciel wątku dostarczył dokumentację i na niej bazujemy. I jak widać po datach wpisów poszło wyjątkowo szybko |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
| |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 84/431 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2026-01-07, 17:08
|
|
|
Miałem także takie przemyślane ☝🏻
Przy okazji skorzystam i ja
Tylko mój klamot to 97 rocznik
W takim razie jutro przegląd energobloka |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2026-01-07, 20:35
|
|
|
Udało mi się wyciągnąć od znajomego więcej info. Przesłał mi zdjęcia instrukcji którą dostał z kamperem. U niego jest NE 185_13T i wygląda na to że tam zworki na J5 nie ma, bynajmniej nie ma o tym informacji w instrukcji. Także pozostaje mi zdjęcie dekielka przekaźnika i zastosowanie płytki plastikowej. Przy okazji zapytam, czy Transit 2,2 TDCI z 2015r ma inteligentny alternator?
WhatsApp Image 2026-01-07 at 19.51.24.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 0 raz(y) 173,17 KB |
WhatsApp Image 2026-01-07 at 19.51.25.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 0 raz(y) 209,36 KB |
WhatsApp Image 2026-01-07 at 19.51.241.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 0 raz(y) 221,32 KB |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|