|
|
|
starlink |
| Autor |
Wiadomość |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria 670
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2016 Piwa: 15/9 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2026-02-14, 11:56 starlink
|
|
|
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem starlinka. Zawsze kiedy jestem za granicą mam problemy - większe , mniejsze z netem, a to mam problem z zasięgiem, a to z kosztem, nigdy nie kupiłem karty lokalnej bo bałem się problemu instalacji, raoming jest drogi. Czy ktoś z szanownych ma u siebie starlinka i mógłby trochę opowiedzieć o nim?
Niedawno przeczytałem że jest możliwość zawieszania opłaty miesięcznej (bodaj do kosztu 10 dolarów), ale z drugiej strony że plan opłat przewiduje jedynie 2 miesięczny pobyt poza krajem rejestracji. Nie znalazłem jednak informacji czy dotyczy to wszystkich planów opłat czy tylko tego 175 zl/mies. Jak to wygląda z montażem na stałe na dachu, dajcie parę sprawdzonych informacji jeśli można prosić... |
_________________ Andrzej_Gdynia
 |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007

|
|
|
|
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

|
Wysłany: 2026-02-14, 18:15
|
|
|
| dzięki - nie mogłem znaleść tego wątku - choć nie znalazłem tam odpowiedzi na moje watpliwości... i rozterki |
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 575/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Wczoraj 2:03 Re: starlink
|
|
|
| Andrzej_Gdynia napisał/a: | Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem starlinka. Zawsze kiedy jestem za granicą mam problemy - większe , mniejsze z netem, a to mam problem z zasięgiem, a to z kosztem, nigdy nie kupiłem karty lokalnej bo bałem się problemu instalacji, raoming jest drogi. Czy ktoś z szanownych ma u siebie starlinka i mógłby trochę opowiedzieć o nim?
Niedawno przeczytałem że jest możliwość zawieszania opłaty miesięcznej (bodaj do kosztu 10 dolarów), ale z drugiej strony że plan opłat przewiduje jedynie 2 miesięczny pobyt poza krajem rejestracji. Nie znalazłem jednak informacji czy dotyczy to wszystkich planów opłat czy tylko tego 175 zl/mies. Jak to wygląda z montażem na stałe na dachu, dajcie parę sprawdzonych informacji jeśli można prosić... |
W tej chwili plan "W Drodze" występuje w dwóch wersjach :
1. limit 100GB - 175PLN/mies.
W tym planie po przekroczeniu 100GB spadek prędkości (tylko emaile, proste strony, dane do nawigacji , itp) bez możliwości dokupienia dodatkowych GB ( w zeszłym roku był limit 50GB + 4PLN za każdy dodatkowy GB ponad limit) . Limit czasu używania jednym ciągiem poza krajem rejestracji to 60dni, a potem obowiązek zmiany kraju rejestracji lub blokada.
2. Unlimited - 430PLN/mies.
Brak limitu danych i brak limitu czasu
W okresie kiedy starlink jest nie potrzebny można go zawiesić i wtedy jest stała opłata (ostatnio naliczyło mi 23PLN/mies.)
Pomiędzy planami oraz zawieszeniem można przechodzić dowolnie z zachowaniem okresów rozliczeniowych i działa to tak, że przejście z zawieszenia na plan działa od razu i jest liczone proporcjonalnie za ilość dni do końca okresu rozliczeniowego , a zawieszenie zaczyna działać od następnego okresu.
Podobnie jest z przejściem między planami tzn. z niższego na wyższy od razu i proporcjonalnie do ilości dni, a z wyższego na niższy od kolejnego okresu rozliczeniowego.
Trzeba to sobie zawsze dobrze skalkulować biorąc pod uwagę ile realnie transferu w jakim okresie i na jak długo będzie nam potrzebne , ale przejście z zawieszenia do aktywnego najkorzystniej jest zrobić zaczynając od planu "W Drodze 100GB" i dopiero tuż przed końcem limitu zmiana na "Unlimited".
Dobrze jest też rozplanować sobie zmiany planów względem zmian okresu rozliczeniowego .
Jeśli przykładowo nowy okres rozliczeniowy zaczyna się nam od 23-go każdego miesiąca , to korzystnie jest wrócić do planu "100GB" przed 23-cim (wtedy w kolejnym miesiącu mamy podobną sytuację czyli pierwsze 100GB za 175PLN , a pozostałe za 430 -175 = 255 PLN, ale liczone tylko za pozostałą ilość dni .....czyli realnie zawsze będzie to mniej niż 430 PLN )
Jeśli chodzi o montaż anteny to na dachu jest trochę mało praktycznie. Do odbioru w czasie jazdy jest to może ok, ale na postoju nie zawsze. Starlink potrzebuje mieć widoczność nieba głównie pionowo nad anteną i w możliwie największym promieniu . Stojąc np. pod drzewami , aby uzyskać sensowy odbiór trzeba antenę czasami wystawić poza kampera .
Ja rozwiązałem to następująco :
W dużym oknie dachowym zrobiłem sobie specjalny uchwyt na antenę (szybki i łatwy montaż/demontaż) . Jest to miejsce w którym antena jest w większości przypadków , zarówno w czasie jazdy jak i podczas postoju z dobrymi warunkami odbioru) . W to miejsce mam doprowadzane przewody zasilania, oraz LAN do Routera (podłączony do wejścia WAN w Routerze) . Umieszczona w oknie dachowym ma dobrą widoczność , ale jest dalej w srodku kampera /
W przypadku kiedy potrzebuję antene ustawić gdzieś dalej poza kamperem , wyciągam ją z tego uchwytu , odpinam przewody podłączam przedłużacz samego zasilania (mam na 25m ) i ustawiam antenę tam gdzie mam odbiór. W tym trybie dostęp do internetu mam po WiFI Starlinka a nie Routera w kamperze .
Dodatkowo dla zapewnienia większej uniwersalności i pewności połączenia, zastosowałem przemysłowy w pełni zarządzalny router posiadający wejścia na 2 karty SIM .
W SIM 1 mam na stałe zamontowaną polską kartę abonamentową bez limitu danych w PL i przyzwoitym limitem w UE, a do SIM 2 zakładam jeśli trzeba lokalną kartę SIM z kraju w którym aktualnie przebywam (np. turecką) . Starlink zamontowany w oknie dachowym podłaczony jest przewodem do wejścia WAN tego routera .
Bez wdawania się w szczegóły router jest tak skonfigurowany że priorytetem jest Starlink , potem SIM2 (jeśli jest) , a na końcu SIM 1. Dodatkowo SIM 1 ma ograniczenie działania do krajach należących do unii.
Wszystkie urządzenia mam w czasie jazdy i przebywania w kamperze lub jego okolicy zalogowane na stałe do WiFi Routera , a źródło internetu może zmieniać się płynnie i nie zauważalnie zależnie od sytuacji . Kiedy np. w czasie jazdy czy postoju w złych warunkach odbioru starlink chwilowo traci sygnał , to natychmiast na ten czas połaczenie przejmuje jedna z kart SIM. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

|
Wysłany: Wczoraj 8:49
|
|
|
Super dziekuję - to jest wiedza jaka była mi potrzena (na początek ).
Jakie masz zestaw - mini? (bo chyba w oknie standard by się nie zmieścił?), a jesli tak to mini ma chyba ruter wbudowany? I jeszcze - czy twój uchwyt jest oryginalny (widziałem jakiś taki na przyssawkach ) czy robiłeś sobie coś własnego? |
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 575/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Wczoraj 9:36
|
|
|
| Andrzej_Gdynia napisał/a: | Super dziekuję - to jest wiedza jaka była mi potrzena (na początek ).
Jakie masz zestaw - mini? (bo chyba w oknie standard by się nie zmieścił?), a jesli tak to mini ma chyba ruter wbudowany? I jeszcze - czy twój uchwyt jest oryginalny (widziałem jakiś taki na przyssawkach ) czy robiłeś sobie coś własnego? |
Tak mam mini. Okno dachowe w moim kamperze ma 800x500, więc standard też by się zmieścił, ale do zastosowań mobilnych mini jest praktyczniejszy. Ma wbudowany router i generuje własne WiFi i to używam w sytuacji kiedy wystawiam go na zewnątrz.
W uchwycie w oknie jest podłączony "po kablu" z wejściem WAN routera w kamperze.
Są dostępne na rynku uchwyty do Starlinka, ale ja robiłem sam bo jakoś nie ufam tym przyssawkom
Mój uchwyt jest zamontowany do ramy okna a nie samej szyby , więc uchylając czy otwierając okno starlink nie zmienia swojej pozycji. |
|
|
|
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

|
Wysłany: Wczoraj 10:29
|
|
|
Piekne dzięki |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|