Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Truma combi 6 woda w kominie
Autor Wiadomość
Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2019-01-13, 16:10   Truma combi 6 woda w kominie

Po raz pierwszy się z tym zetknąłem , a to pewnie wynik ,że po raz pierwszy piec miał pracować w zimie na postoju, ale jako opcja "przetrwanie" czyli minimum (5stC)

Z racji pogody , kamperkiem jeździmy sporadycznie i niedaleko . Ogrzewany ciągle w granicach 7 st wew. Grzeje olejak , fareleczka ceramiczna i Pompa cieplna klimy . Różnie i niezależnie .
AD rem : Truma 6 Combi też ustawiona na minimum to ok 5-6 st C. I widocznie odpalała się krótko w nocy w przymrozki . Na tyle krótko ,że się nie przedmuchała ???
Bo nazbierało się wody w kominie , w takiej ilości , że chlupało i piec tracił ciąg .
Dzisiaj odpaliłem na dłużej , bo wyjazd w zw z WOŚP i z komina masa pary , jak z czajnika a raczej jego elektrowni ,przez 20 minut.

Moim zdaniem ( mogę się mylić ) w krótkie odpalnie Trumy w mróz powoduje skraplanie wody z gazu lub otoczenia w wydechu , tylko jak chodzi króciutko i sporadycznie.

Czy ktoś tak miał ? Zastanawiało mnue ,że gaz jest a jakiś kod błędu mnie czasem witał w kamperze ??? I Przy opalaniu to "chlupanie " piec " kaszlal". Myślałem że całkiem nieopróżniony ???.

PS . 30 minut i wyparowalo wsio

Postaw piwo autorowi tego posta

krzysztofCz 
weteran

Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Piwa: 47/53
Wysłany: 2019-01-13, 18:15   Re: Truma combi 6 woda w kominie

Bronek napisał/a:
Moim zdaniem ( mogę się mylić ) w krótkie odpalnie Trumy w mróz powoduje skraplanie wody z gazu lub otoczenia w wydechu , tylko jak chodzi króciutko i sporadycznie.

Jak zwykle się nie mylisz :szeroki_usmiech
Chyba, że wcześniej napadało górą :diabelski_usmiech (skoro to pierwsze odpalenie)

HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2019-01-13, 18:21   

Trumę mam wlączoną na minimum,nie dogrzewam niczym innym.Ostatnie odpalanie w Sylwestra,żadnych nieprawidłowości nie stwierdziłem.Pomimo otwartego zaworu boilera i wody czystej,ak włącze pompę to słychać chlipnięcie w trumie.Pytałem w serwisie ,"to resztki wody w bojlerze-nic groźnego",ale z komina po 2-ch miesiącach postoju,nic mi nie dymiło.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-13, 18:29   

Na boku nie leżał , komin w ścianie ale za wysoko, by wróg w niego nasikał.

U nas 4 st na plusie , pada i jesień tej zimy.... Ale było kilkanaście dni temu poniżej zera.

Dziwily mnie lekko te kody błędów (nie sprawdzilem , myślałem że gaz się kończy a Duo Controll nie przełącza w butli. Dzisiaj akurat "na moich oczach " przełączył , co pokazał wyświetlacz.

I to bulgotanie , oraz nierówna praca przy starcie pieca . Ale były okna zaslonięte to niezauważalem chmury pary z komina w ścianie . Odpalalem więc króciutko i tyle .
Dopiero dzisiaj dałem w palnik na ostro i cumulusy hoho.

Wniosek , albo korzystać normalnie z ogrzewana , albo wyłączyć Trumę na czas zimowania kampera , a jak dogrzewać to kilkadziesiąt co najmniej minut w wilgotne zimne dni.

Dwa źródła ciepła na zimę czyli Truma i grzejnik spowodowały te zbyt krótkie cykle . Niedobry pomysł

UFFF . Pro Publico Bono

PS HENRYCZKU pisaliśmy razem więc uzupełniam ...Te chlupniecia przy opalaniu u mnie ustąpiły po odparowaniu . Specjalnie z otwartymi zaworami pojeździłem po "wertepach" by wstrząsnąć wodę że zbiorników .
Bulgotanie przy opalaniu teraz wg mnie to te skroplony czy z gazu czy z zewnątrz ???
Grzejemy tylko budę nie wodę , której nie ma więc dlaczego ma bulgotac na początku grzania ??

Pompa po przedmuchaniu PASZCZĄ via natrysk , tylko buczy , nie bulgocze

Idę do kampera i sprawdzę . Bo bulgotanie przed dniem dzisiejszym i rano było spore . Idę cdn . :bigok No i pompa :bigok JW. Bez zmian . Czyli OK.

Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 33/10
Wysłany: 2019-01-13, 19:24   

Ja w piątek odpaliłem webasto powietrzne (diesel) i przez 30 min chlupotało w wydechu :) a para jak z parowozu :) NIE mogło tam napadać, musiało się skondensować, zastanawiam się czy mi to nie zamarznie następnym razem.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2019-01-13, 19:35   

4st to punkt rosy. Skrapla sie z wilgotnego powietrza.

Wyświetl szczegóły
Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-13, 19:57   

Tak mogło być , wysoka wilgotność , zimna rura i fakt jak Koko zwrócił uwagę . To kwestia trzech liczb.
I tak po kropelce aż się nazbieralo :spoko

punkt rosy-page-001.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 916,04 KB

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2019-01-13, 21:12   

j Produktem czystego spalania paliw węglo-wodorowych jest woda (para wodna). Dopóki wydech nie nabierze temperatury spaliny będą się skraplać. Wilgotność powietrza zewnętrznego nie żadnego wpływu na skropliny wydechu, tylko temperatura spalin.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-13, 21:17   

tabelka poglądowa - co to ten pkt rosy ,nie od sytuacji . Powinno się wstawić wilgotność w komine i dlaczego się skrapla

Nie mniej po tylu latach korzystania z takich urządzeń wiem ,że krótkie odpalanie widocznie jest tego powodem . A druga sprawa , konstrukcyjna ...jestt to kolejna "lipa kamperowa " nieprzewidziana , bo po co ?, :mrgreen:

W domach mamy odprowadzenia prawda? No chyba ,że komuś wsiąka w komin :mrgreen:
Zresztą nigdy w domu niezaobserwowalem ale rurka jest.

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2019-01-13, 23:21   

Jak byś miał zwykły piec truma to by nie było takich problemów. Czym nowszy sprzęt tym więcej problemów. Ja w blaszaku który teraz buduję zastosowałem stara trumę i grzeje ok bez prądu ..wystarczy żeby był gaz..:)

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 102/26
Wysłany: 2019-01-14, 01:53   

Hej
Ja u siebie tak samo jak Piotr1
Stara truma bez pradu na paluszki rozruch lub ręczny piezo / no chyba że wentylator włączę / ale to rozwiązanie sprawdzone .
Zimą ciepło, latem można przewietrzyć budę wentylatorem...
:spoko
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2019-01-14, 04:47   

Pod koniec lat 70 były jeszcze przyczepy które nawet oświetlenie miały gazowe :bigok solary, akumulatory , po co to komu :lol: :bukiet:

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-14, 06:35   

Co Wy Sz.Panowie piep...cie :mrgreen: Co ma piernik do wiatraka . :szeroki_usmiech

A w jaskiniach .....ogniska palili.

Zdarza mi się często pisać głupoty ,ale przemyślane i o takie też proszę :bigok Starą Trumę miałem w czepce z rozprowadzeniem i nie tęsknię za nią. A bez prądu to polecam koksownik :-P

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2019-01-14, 10:19   

Bronek napisał/a:
Co Wy Sz.Panowie piep...cie :mrgreen: Co ma piernik do wiatraka . :szeroki_usmiech

A w jaskiniach .....ogniska palili.

Zdarza mi się często pisać głupoty ,ale przemyślane i o takie też proszę :bigok Starą Trumę miałem w czepce z rozprowadzeniem i nie tęsknię za nią. A bez prądu to polecam koksownik :-P

I taki kamper

EcoKamper.jpeg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 922,01 KB

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 13/9
Wysłany: 2019-01-14, 10:23   

Im cos jest prostsze tym mniej elementow jest do zepsucia sie. A skoro robi to samo wiec po co komplikowac ?
Tez uwazam stara TRUME za lepsza niz to cale combi, ktorem niskie napiecie, np.: w pochmurny dzien, nie pozwala pracowac.

Odpowiedz do tematu