|
Instalacja paneli solarnych |
| Autor |
Wiadomość |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 15/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-05-11, 10:48
|
|
|
umyłem i odtłuściłem powierzchnie, rozmierzyłem, okleiłem taśmą, zmatowiłem , nałożyłem aktywator 3 min przerwy, potem primer, 10 minut przerwy i przykleiłem
20200509_175136_resized.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 218,58 KB |
20200509_185308_resized.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 124,73 KB |
20200511_112903_resized.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 18 raz(y) 155,62 KB |
|
|
|
|
 |
willyfog
trochę już popisał

Twój sprzęt: Adria Matrix 670SL
|
Wysłany: 2020-05-11, 12:09
|
|
|
| i nie masz stracha że jak to będzie trzeba wymienić na gwarancji albo zedrzec z jakiegokolwiek powodu to nie obedzie się bez zniszczenia powłoki? |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

|
Wysłany: 2020-05-11, 12:19
|
|
|
jak będzie taka potrzeba to się wytnie, oczyści powierzchnie i zamontuje nowy w to samo miejsce.
Jak masz obawy to przed przyklejeniem panela możesz położyć na dach folię ochronna jakiejś dobrej firmy np. 3M taką jak się okleja auta i przykleić panel bezpośrednio na folię. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
willyfog
trochę już popisał

|
Wysłany: 2020-05-11, 12:45
|
|
|
| dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
Luksiak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer Camp 524 CL
|
Wysłany: 2020-05-21, 13:19
|
|
|
witam
Często chwalicie regulator firmy Epever Tracer i takowy zakupiłem , ale szukajac do niego panela zewnętrznego natknąłem sie na taki model Epever DuoRacer np. DR3210N . Jest to regulator na dwa akumulatory . Nigdzie na forum nie ma opinii o nim . Czy ktoś ma takowy lub co z nim jest nie tak, że nikt o nim nie pisze ?? |
_________________ dawniej luksusowa_buda |
|
|
|
 |
willyfog
trochę już popisał

|
Wysłany: 2020-05-21, 14:00
|
|
|
| Chyba chodzi o to że jest droższy i ładowanie akumulatora silnika jest w większości nieprzydatne jeżeli nie masz podłączonych do niego jakichś dodatkowych odbiorników które pobierałyby prąd z niego na postoju. |
|
|
|
 |
rjas
weteran

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 25/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2020-05-21, 14:03
|
|
|
| suzu4x4 napisał/a: | jeśli chodzi o mnie to temat rozwiązany , instalacja działa
finalnie kupiłem :
- panel flex 160w
- regulator Tracer 20A
- panel sterowania MT50
- kabel dedykowany do energobloku Schaudta
- przelotkę dachową
- Sika 252 + primer + aktywator
ładowanie podłączyłem jak każe instrukcja do energobloku poprzez odpowiednie wejście (blok 6 piny 1 i 3 )
wszystko działa wyśmienicie i nawet przy 100% zachmurzeniu solar daje ponad 3 A na akumulator |
Pewnie nie wszyscy wiedzą, ale do Tracera można dokupić moduł bluetooth lub WiFi (takie niebieskie pudełeczko) za 100-120 zł, aplikacja Epever do telefonu i można mieć podgląd w telefonie jak wygląda ładowanie i chyba jeszcze jakieś analizy/historię. Plus jest taki, że nie trzeba montować regulatora/panelu sterowania w widocznym miejscu. |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
Luksiak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer Camp 524 CL
|
Wysłany: 2020-05-21, 14:22
|
|
|
| willyfog napisał/a: | | Chyba chodzi o to że jest droższy i ładowanie akumulatora silnika jest w większości nieprzydatne jeżeli nie masz podłączonych do niego jakichś dodatkowych odbiorników które pobierałyby prąd z niego na postoju. |
no jeśli podłączysz do akumulatora "silnikowego " to masz racje , ale jeśli myślisz o 2 akumulatorach hotelowych to może to fajne rozwiązanie
ja chcę zrobić tak że ten "silnikowy" z regulatora będzie podłączony do akumulatora który teraz już jest w Hymerze oryginalny czyli podłączony do energbloku i on zasila lampki pompki , wszystko tak jak jest oryginalnie w Hymerze , a drugi akumulator podłączyć pod drugie wyjście to ważniejsze dla regulatora i tam zainstalować przetwornicę - będzie pusty to przetwornica się wyłączy i nie będzie 230V które ma zasilać klimatyzator .
co o tym myślicie
drugie rozwiązanie zostawić zwykły regulator z jednym wyjściem i zastosować przekaźnik sterujący napięciem - Kolega Marcin doradził i tez brzmi to ok - ale to dodatkowe elementy na przewodach |
_________________ dawniej luksusowa_buda |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

|
Wysłany: 2020-05-21, 15:56
|
|
|
| rjas napisał/a: | | suzu4x4 napisał/a: | jeśli chodzi o mnie to temat rozwiązany , instalacja działa
finalnie kupiłem :
- panel flex 160w
- regulator Tracer 20A
- panel sterowania MT50
- kabel dedykowany do energobloku Schaudta
- przelotkę dachową
- Sika 252 + primer + aktywator
ładowanie podłączyłem jak każe instrukcja do energobloku poprzez odpowiednie wejście (blok 6 piny 1 i 3 )
wszystko działa wyśmienicie i nawet przy 100% zachmurzeniu solar daje ponad 3 A na akumulator |
Pewnie nie wszyscy wiedzą, ale do Tracera można dokupić moduł bluetooth lub WiFi (takie niebieskie pudełeczko) za 100-120 zł, aplikacja Epever do telefonu i można mieć podgląd w telefonie jak wygląda ładowanie i chyba jeszcze jakieś analizy/historię. Plus jest taki, że nie trzeba montować regulatora/panelu sterowania w widocznym miejscu. |
ja o tym wiem, kolega pokazywał screeny z aplikacji z tego modułu, to co dla jednego jest zaletą dla innego może być wadą
ja celowo chciałem mieć wyświetlacz w widocznym miejscu (zamontowałem przy panelu sterowania) bo na wyjazdach staram się odpoczywać od telefonu i nie chciałem instalować kolejnej aplikacji żeby gapić się w ekran telefonu.
Na co dzień w domu też by mi się nie przydało bo kamper stoi w ciemnym garażu więc ładowania z solara nie ma. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-05-21, 18:44
|
|
|
| nie klejcie paneli elastycznych na 252 chyba że na poliwęglanie ( popękaja po roku wewnątrz i będzie płacz że nie działają) tylko na 221 wystarczy a jest bardziej elastyczne |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
OldPiernik
stary wyga

Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Gru 2008 Piwa: 50/19 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2020-05-22, 06:50
|
|
|
suzu4x4, Czym konkretnie kleiłeś solara?
Przejście kablowe uszczelniałeś tym samym co solar?
Jaka jest grubość sufitu? |
_________________ Życie jest za krótkie na siedzenie w domu i zazdroszczenie innym. |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

|
Wysłany: 2020-05-22, 07:06
|
|
|
Sika 252 + primer + aktywator
kupiłem razem z panelem od jednego sprzedawcy, więc chyba sprzedawca wie co się sprawdza, w komplecie była nawet szczegółowa instrukcja klejenia krok po kroku.
puszkę na kable również przykleiłem w tej samej technologii , puszka jest hermetyczna ale dla pewności samo przejście kabli przez dach uszczelniłem jeszcze butylem. |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2017 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2020-05-22, 08:50
|
|
|
[quote="amples"] | mrskoku napisał/a: |
solar nie wyprodukuje więcej niż zapotrzebowanie w danej chwili (i jego możliwości ) |
A czy jest możliwe zrobienie układu, w którym regulator solarów po całkowitym naładowaniu akumulatora przełączy podawanie zasilania na grzałkę elektryczną zamontowaną w bojlerze wody gorącej? Priorytetem jest naładowanie aku, a dopiero jak ten jest pełny to użycie "nadmiarowego" prądu do podgrzania wody |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-05-22, 19:43
|
|
|
| suzu4x4 napisał/a: | | kupiłem razem z panelem od jednego sprzedawcy, więc chyba sprzedawca wie co się sprawdza, w komplecie była nawet szczegółowa instrukcja klejenia krok po kroku. |
A czytałeś CAŁY wątki o klejeniu solarów - dokładnie? |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 346/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2020-05-22, 19:48
|
|
|
| dziwaczek napisał/a: | | A czytałeś CAŁY wątki o klejeniu solarów - dokładnie? |
Młody forumowicz , to nie ma się co dziwić.
Chodzi oto że na sztywnym przyklejeniu panela jest możliwość rozszczepienia się połączeń ogniw.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
|
|