chciałbym nim podczas jazdy zasilać klimatyzację dachową 230V a ponadto TV, czajnik itp.
czy wg was przetwornica da rade i czy alternator [ fabryczny Ducato 2.2] jest wstanie wytrzymać to wszystko?
ta przetwornica ma kilka dodatkowych atutów jest również ładowarką oraz ma kilka zabezpieczeń.
zamówiłem ją zobaczymy jak to będzie śmigać.
wychodzi połowę taniej niż zestaw DC kit.
teoretycznie przetwornica jest przystosowane że chodzi non stop jeśli nie ma podpiętego 230V automatycznie przełącza na prąd z aku i na przemian ja tylko wyczuje 230 z sieci wyłącza aku i przechodzi w stan ładowania aku.
ciekawe czy w realu tez tak będzie.
Twój sprzęt: znowu tylko namiot Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2016-06-17, 17:16
Moc znamionowa tej podlinkowanej przetwornicy to 2000 W. A bez obciążenia (jałowo) pobiera 4% mocy znamionowej, czyli 80 W. Oznacza to, że po podpięciu do akumulatora sama przetwornica weźmie sobie 6,5 A prądu. Po niecałej dobie zużyje duży akumulator do zera.
W czasie jazdy przetwornica będzie czerpać energię z alternatora. Nie wiem jaką moc m altek w silniku 2.2, ale obstawiam, że da max. 120 A czyli mamy moc około 1600 W. Część z tego prądu jest zużywana przez samochód (na oświetlenie, pracę wentylatorów, czujników, radia, wycieraczek, pompy paliwa itd.). Jeśli przyjmiemy, że zużycie energii przez auto wynosi 500 W to zostaje do dyspozycji około 1100 W. Zatem przetwornica obciążona nominalnie będzie musiała brać energię z akumulatora i to niemało, bo około 1340 W, co daje prąd rzędu 112 A.
Wyobraź sobie - jedziesz autem i akumulator zamiast być ładowany to jest dojony prądem 112 A. Na jak długo wystarczy?
Jak to obliczyłem?
Przetwornica ma sprawność max. 82%. Czyli aby oddać 2000 W po stronie 230 V to musi pobrać 2440 W po stronie niskonapięciowej. Skoro alternator da nam 1100 W, a myślę, że nie zawsze tyle jest w stanie dać, to i tak brakuje 1340 W. To musi być uzupełnione z akumulatora żeby przetwornica działała. Czyli przy napięciu około 12 V mamy prąd 112 A ciągnięty z aku.
Moim zdaniem bilans pokazuje, że instalacja jest zaprojektowana wadliwie. Ja bym sugerował odseparowanie obwodów. Zostaw alternator silnikowy i akumulator rozruchowy nie podłączone do przetwornicy. Za to dołóż drugi alternator do silnika na osobnym pasku. Może być 150 A albo 180 A z Fiata Ducato. Ten alternator w połączeniu z dodatkowym akumulatorem o pojemności około 120 Ah powinien obsłużyć przetwornicę i zasilanie części mieszkalnej.
W każdym razie bilans energetyczny warto brać pod uwagę.
Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2016-06-17, 17:39
Bilans bilansem ale zabrakło w tym rozważaniu prądów rozruchowych bo to co podaje producent w danych technicznych na dzień dzisiejszy to warianty opytymistyczny
W ostatnich kilku latach miałem trzy przetwornice w kwadracie i wszystkie prędzej czy później padły przy współpracy z klimą,wiertarką, ekspresem, wentylatorem
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
przetwornica jest wielkości odkurzacza i waży 21kg
problem będzie gdzieś ją umiejscowić wielkie ciężkie bydle, mam nadzieje że uciągnie Klimę i nie rozwali alternatora choć pewnie zapas pasków się przyda.
Ciekawa. Ale jak niby działa tryb oszczędzania energii? Miałem nadzieję, że tak jak klasyczny tryb uśpienia - wyłącza inwerter gdy nie ma obciążenia, celem oszczędzenia prądu jałowego. Tymczasem instrukcja obsługi zawiera taki opis:
Instrukcja obsługi napisał/a:
Tryb oszczędzenia energii w urządzeniach serii POWER SINUS jest wykorzystywany
do obniżenia kosztów finansowych i energetycznych działania urządzenia. Ładowanie
akumulatora w tym trybie zostanie uruchomione tylko i wyłączenie w momencie zwiększonego
zapotrzebowania na energię. Przetwornica od strony sieciowej AC wysyła krótki impuls co ok.
3 sekundy w celu wykrycia podłączonego obciążenia do inwertera. Jeżeli podłączone
obciążenie ma moc większą od 25 W ładowarka akumulatora zostanie uruchomiona. Jeżeli
przetwornica nie wykryje obciążenia większego niż 25W przechodzi w tryb uśpienia w, którym
pobór energii jest bardzo nikły (tylko w momencie, krótkiego impulsu).
...ładowanie akumulatora?
Jeżeli to tylko babol w instrukcji i chodziło o pracę inwertera, to jest to urządzenie warte rozważenia.
Twój sprzęt: znowu tylko namiot Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2016-06-18, 11:52
koder napisał/a:
Klimatyzator działał, pobierał od 25A do 36A prądu po stronie 12V.
Mam wrażenie, że błądzimy w dyskusji. Skoro klimatyzator pobiera max 36A to znaczy, że jego moc to około 430 W. Podczas rozruchu na chwilę oczywiście bierze więcej.
W takim razie jaki jest sens kupowania przetwornicy 2000 W z możliwością przeciążenia do 6000 W (na 30 sekund), która bierze jałowo 80 W? Taką przetwornicę by zasilić urządzenie 430 W? O co chodzi?
Napisałem wcześniej, że moim zdaniem instalacja jest zaplanowana wadliwie. I nadal tak uważam. Albo klima bierze 430 W i można ją pociągnąć z alternatora (choć warto wspomagać się solarami), albo potrzebne jest 2000 W mocy ciągłej i wówczas należy dołożyć do silnika dodatkowy alternator i wcale nie wpinać się w instalację fabryczną ani w akumulator rozruchowy.
Na coś się trzeba zdecydować, bo bez realistycznej oceny faktycznego zapotrzebowania klimatyzatora na energię nie da się rozsądnie dobrać źródła zasilania.
To chyba należałoby podłączyć przetwornicę bezpośrednio do akumulatora silnikowego i uważać, aby nie zapomnieć jej wyłączyć gdy silnik nie pracuje (lub zastosować jakąś automatykę). Ładowanie aku zabudowy jest ograniczone przez energoblok najczęściej do 30A, co sprawia, że nawet w czasie jazdy klimatyzacja zasilana z przetwornicy rozładuje akumulator zabudowy.
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a:
Jest tak jak mówi krimar.
Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ...
To chyba należałoby podłączyć przetwornicę bezpośrednio do akumulatora silnikowego
Wypadało by ją podłączyć, tak jak się podłącza lodówki na 12V. Technologia opracowana tak w seryjnych kamperach jak i w samoróbkach.
Z drugie strony,większość energobloków, które widziąłem, ma po prostu zwykły przekaźnik i niczym nie ogranicza prądu ładowania - daje tyle, ile daje alternator.
Wypadało by ją podłączyć, tak jak się podłącza lodówki na 12V. Technologia opracowana tak w seryjnych kamperach jak i w samoróbkach.
opracowana dla poboru kilkunastu amperów, a nie kilkudziesięciu
koder napisał/a:
ma po prostu zwykły przekaźnik i niczym nie ogranicza prądu ładowania
a bezpiecznika 30A nie było? (czasem nie ma go w elektrobloku, ale jest poza nim - można go znaleźć w schemacie instalacji elektrycznej zabudowy kampera)
Przetwornica do klimatyzacji Truma ( 1000 W) https://www.truma.com/pl/...-1000-sinus.php ma podłączenie nie tylko do akumulatora zabudowy, ale też do akumulatora silnikowego i alternatora. W zależności od stanu naładowania obu akumulatorów, jak i informacji czy alternator ładuje, czy nie pozwala lub nie uruchomić klimatyzację bez przyłącza 230V
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a:
Jest tak jak mówi krimar.
Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ...
witam
jestem po testach przetwornicy działa idealnie.
bez problemu uruchamia klimatyzację [ testowałem na mniejszym samochodzie bo podłączyłem wszystko pod akumulator we Fiacie Doblo!]
przetwornica daje w pierwszym etapie 6000W po około 30s spada do 2000/2010 - wskazania amperomierza na kablu wyjściowym zasilającym klimatyzację.
test przeprowadzony przy załączonym silniku.
na wyłączonym silniku przetwornica zasilała klimatyzator około 40min a następnie włączyła krótki sygnał alarmowy i przełączyła się w stan awaryjny odłączając zasilanie klimatyzacji. zabezpieczenie przed granicznym rozładowaniem akumulatora.
po podłączeniu przetwornicy do 230V przełączyła się w stan "szybkie ładowanie akumulatora"
i po około 5min klimatyzacja włączyła się bo aku już był trochę podładowany.
jestem bardzo zadowolony z tego "inteligentnego urządzenia" mimo że waży 21kg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum