Trumatic c 3402/c 6002 odpala i gaśnie |
Autor |
Wiadomość |
wizjoner
zaawansowany Wizja jest podstawowym zadaniem do realizacji celu

Twój sprzęt: Phoenix (2015)
|
Wysłany: 2021-12-08, 10:49 Trumatic c 3402/c 6002 odpala i gaśnie
|
|
|
Witam mam problem z trumatic c. Po włączeniu odpala cały czas chodzi iskrownik i gaśnie. Jestem z rodziną w Turcji i sie trochę chłodno zrobiło. Napięcie jest ok. Cała truma zostala rozebrana przeczyszczona przez lokalnego majstra. I niestety po tym zabiegu jest jeszcze gorzej bo wcześniej czasami choć rzadko odpalała. Po przeczytaniu wielu postów wnioskuję że uszkodzona może być elektroda jonizacyjna. Czy da się ją sprawdzić bez rozbierania pieca? |
_________________ Gdzie jedziesz ? Wszędzie ... |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 274/1281 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2021-12-08, 12:59
|
|
|
Trumatic c 3402/c 6002
s-l400.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2404 raz(y) 19,91 KB |
image1001-2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 29 raz(y) 179,5 KB |
fb8e2e554c408b5c7dad6104c094.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 28 raz(y) 109,89 KB |
truma trumatic c3402 c6002 pl.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 155 raz(y) 371,16 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-12-08, 17:55 Re: Trumatic c 3402/c 6002 odpala i gaśnie
|
|
|
wizjoner napisał/a: | ...
wnioskuję że uszkodzona może być elektroda jonizacyjna. Czy da się ją sprawdzić bez rozbierania pieca? |
Odpalanie i iskrowanie na czas iskrowania jest warunkowe z pominięciem zabezpieczenia jakim jest elektroda/termopara ect.
Iskrowanie przestaje iskrować w chwili gdy elektroda/termopara zapoda sygnał że widzi płomień i jest on prawidłowy (nieprawidłowy to nieprawidłowe spalanie= zagrożenie) jednak iskrowanie nie odbywa się w nieskończoność i jest ograniczone czasem - dlatego jest to odpalanie warunkowe, ale jak coś nie jest tak jak powinno, piec musi się wyłączyć a Ty co najwyżej obudzisz się zmarznięty ale żywy.
.
Ważne jest, by płomień dobrze ogrzewał końcówkę aż nawet do czerwoności, dokładnie tak jak w lodówkach.
Niestety bez rozbierania tego nie sprawdzisz. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
wizjoner
zaawansowany Wizja jest podstawowym zadaniem do realizacji celu

Twój sprzęt: Phoenix (2015)
|
Wysłany: 2021-12-08, 19:21
|
|
|
Dzięki wielkie za pomoc. Okazało się ,że kabel był upalony przy porcelace od elektrody jonizacyjnej. Sprzęt smiga jak nowy. |
_________________ Gdzie jedziesz ? Wszędzie ... |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-12-10, 08:59
|
|
|
wizjoner napisał/a: | Dzięki wielkie za pomoc. Okazało się ,że kabel był upalony przy porcelace od elektrody jonizacyjnej. Sprzęt smiga jak nowy. |
Cieszymy sie Karolu i podziwiamy ,ze dałeś radę, |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-12-10, 19:50
|
|
|
wizjoner napisał/a: | Dzięki wielkie za pomoc. Okazało się ,że kabel był upalony przy porcelace od elektrody jonizacyjnej. Sprzęt smiga jak nowy. |
Cieszę się że potwierdziła się chociaż myśl diagnostyczna a okazało się jak zwykle, że to jakaś mała pierdoła.
Dzięki za pifko |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
valdes
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato/Hymer-Eriba 2.8iDtd
|
Wysłany: 2023-05-06, 19:52
|
|
|
Cześć,
Wizjoner - prośba- nomen omen jestem też w Turcji i też mam problem z takim piecem. Też to samo, słychać iskrownik ale po chwili zapala się czerwona lampka i koniec. Ostatni raz.jak udało się zapalić był słyszalny hałas, takie łubudu, ale wystartował, grzał normalnie.
Powiedz mi czy ten kabel o którym piszesz laik taki jak ja ogarnie sobie sam, może też mam to samo...
Gaz mam, kuchenka pracuje normalnie. Nawet podmieniłem butle i nic. |
_________________ https://onnnn.flog.pl/
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2023-05-12, 15:19
|
|
|
Zacznij od sprawdzenia reduktora.To tylko kilkadziesiąt zł.
Wymiana elektrod wymaga wyjęcie i rozebranie pieca. U Ciebie może to nie byc taka powazna awaria. |
|
|
|
 |
valdes
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato/Hymer-Eriba 2.8iDtd
|
Wysłany: 2023-05-15, 14:54
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Zacznij od sprawdzenia reduktora.To tylko kilkadziesiąt zł.
Wymiana elektrod wymaga wyjęcie i rozebranie pieca. U Ciebie może to nie byc taka powazna awaria. |
Nawet jeśli kuchenka działa prawidłowo a pięć nie startuje może to być wina reduktora?
Edit:
Reduktor wymieniony, co prawda na EN 71, ale parametry są te same oprócz wydajności- ten nowy ma 1,2kg/h stary miał 1,5kg/h . Odbiorniki gazowe mam już tylko dwa - truma i dwupalnikowa kuchenka, więc starczy na spokojnie.
Piec nadal nie startuje. |
_________________ https://onnnn.flog.pl/
 |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2023-05-16, 11:29
|
|
|
valdes napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Zacznij od sprawdzenia reduktora.To tylko kilkadziesiąt zł.
Nawet jeśli kuchenka działa prawidłowo a pięć nie startuje może to być wina reduktora?
Edit:
Reduktor wymieniony, co prawda na EN 71, ale parametry są te same oprócz wydajności- ten nowy ma 1,2kg/h stary miał 1,5kg/h . Odbiorniki gazowe mam już tylko dwa - truma i dwupalnikowa kuchenka, więc starczy na spokojnie.
Piec nadal nie startuje. |
Tak jest ,że kuchenka dziala ,lodowka też a piec jest wyczulony na ciśnienie bardziej. Wrózymy z fusów ale dobry reduktor to podstawa. następnie to bardziej skomplikowana diagnostyka, elektrozawór gazowy itd. |
|
|
|
|
 |
|