Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
sprinter ninjamper - ukryty kamper
Autor Wiadomość
bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 173/7
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2019-01-14, 22:12   

koolcik napisał/a:

No to w sumie mam tylko wątpliwość do pompek na 12v. Praktycznie nikt nie pisze czy mają wyłącznik ciśnieniowy i czy jest regulowane ciśnienie, (jakie polecacie tak aby perlatory fajnie działały?).

idźże na allegro albo po sklepach żeglarskich. Znajdziesz.
Odrobina samodzielności ;)
potem pytaj, jak/jeśli opis przedmiotu niejasny

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
Postaw piwo autorowi tego posta

koolcik 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Sprinter 315 2007 max L4h2
Postawił 10 piw(a)
Wysłany: 2019-01-14, 23:12   

bert, pewnie zbyt ogólnie napisałem. hydrofor domowy ma manometr i możliwość regulowania ciśnienia. Pompy 12v na allegro mają podane maksymalne ciśnienie, nie widziałem nigdzie opisu czy jest regulowane. Pytałem z jakim ciśnieniem najlepiej się sprawdza. Kupić za małą, albo przepłacić za dużą łatwo, choć też zbiornik przeponowy robi bufor więc nie wiem czy powinienem się przejmować.

Na czuja wybrałbym tą - 2,8barana czuja zdecydowanie wystarczy. Jest samozasysająca co pewnie też ułatwia życie, w razie zapowietrzenia.
https://allegro.pl/oferta/pompa-wody-cisnieniowa-12v-3-8-l-min-2-8-bar-7756884690

z drugiej strony jeśli są z regulowaniem ciśnienia to może wybrać
https://allegro.pl/oferta/pompa-cisnieniowa-5l-min-70736-7159362169
jest mocniejsza i droższa, ale jak ma się to przełożyć na większa kulturę pracy i brak awaryjności to może warto? Nigdy nie słyszałem jak chodzą pompy 48W i 60W.

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 101/26
Wysłany: 2019-01-14, 23:22   

Hej
U mnie stosuje z małym przepływem, małym ciśnieniem i jest si
Przynajmniej wody wystarczy na dłużej ,jak ktoś zielony dosadzi się do płukania ciała pod prysznicem :szeroki_usmiech :spoko
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2019-01-14, 23:47   

koolcik napisał/a:
mają podane maksymalne ciśnienie, nie widziałem nigdzie opisu czy jest regulowane.
Nie max ciśnienie a moment-ciśnienie wyłączenia (wyłącznik ciśnieniowy) .

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 173/7
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2019-01-14, 23:55   

koolcik napisał/a:
bert,

Na czuja wybrałbym tą - 2,8barana czuja zdecydowanie wystarczy. Jest samozasysająca co pewnie też ułatwia życie, w razie zapowietrzenia.
https://allegro.pl/oferta/pompa-wody-cisnieniowa-12v-3-8-l-min-2-8-bar-7756884690

moim zdaniem OK.
Mam w obu autach zbliżone parametrami i w zupełności się sprawdzają.

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

reaven22 
weteran

Piwa: 128/14
Wysłany: 2019-01-14, 23:56   

Rurki na instalację wodną mogę śmiało polecić PE 8mm od pneumatyki. Więcej szczegółów.:

https://www.camperteam.pl...p=741078#741078

https://www.camperteam.pl...p=742611#742611

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2019-01-15, 08:01   

Rurka od pneumatyka spokojnie wystarczy, złączki tez choć podają max temp przy obu 60 stopni. Co do pompy to ciśnieniowe mają regulacje, ale żadnej skali - wiec musisz się zaopatrzyć w manometr żeby ciśnienie zmniejszyć do 2,8. Pisze to bo za dużego ciśnienia mieć nie możesz, gdyż kible do kampera są na niższe ciśnienie. Podobnie zbiorniki od Trumy itp. Co do złączek, to większość pomp ma szybkozlaczki na wezyki 12 mm, wiec jesli chcesz 8mm to musisz kupc reduktorki. Dobra strona złączek do pneumatyka jest ich cena. Pamiętaj też ze gwinty 1/2 cala przy złączka pneumatycznych są krótkie, bo przeznaczone do wkręcania w metalowe elementy. Dlatego wygodniej jest jechać na wezykach 12mm, bo są kompatybilne ze złączkami typowo kampera wymiana.
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

koolcik 
początkujący forumowicz

Postawił 10 piw(a)
Wysłany: 2019-04-23, 22:00   

No to dawno mnie tu nie było. Niestety busik utknął u mechanika na 3 miesiące.

Zacząłem więc od ogarnięcia jakiegoś warsztatu. Zaanektowałem coś na kształt wiaty, trzeba było zrobić bramę, odmalować środek, stworzyć jakieś blaty robocze i zdobyć jakieś narzędzia.

tu bedzie warsztat.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 126,99 KB

brama prawie gotowa.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 104,32 KB

malowanie garażu.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 376,23 KB

tablica warsztatowa.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 508,95 KB

stół roboczy.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 94,61 KB

koolcik 
początkujący forumowicz

Postawił 10 piw(a)
Wysłany: 2019-04-23, 22:07   

Jak tylko bus wrócił nadeszła pora na prototyp przestrzeni.

Postanowiłem, że klasyczny rozkład z możliwością otwarcia tylnych drzwi i podziewaniem widoków wygrywa. Jeśli chodzi o techniczne aspekty to łącze rozwiązania Kaszuba i Agata. Izolacja pianą z puszki, grzanie wody z wymiennika gazowego.

Prototyp poniżej.

prototyp przestrzeni tył.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 438,58 KB

prototyp widoka na wejście.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 92,3 KB

widoka z kuchni.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 108,48 KB

prototyp widoka na wejście.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 92,3 KB

koolcik 
początkujący forumowicz

Postawił 10 piw(a)
Wysłany: 2019-04-23, 22:15   

No i są też efekty w środku busa.

przykleiłem dystanse podłogi, ściany zaizolowałem pianą, Zastanawiam się co zrobić z gołą blachą profili? kleić coś jeszcze na to czy tylko sklejka i już jest super?

Zrobiłem też stelaż łóżka 178 x 130cm. Jest już pomalowany i zamontuje go do środkowego pasa profili, za pomocą blaszki z przyspawaną nakrętką. Wsunę to do środka i zanituje, prawie tak jak na zdjęciu z tą różnicą że będzie jeszcze blacha profilu.

przyklejona podłoga.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 122,9 KB

piana.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 110,99 KB

pospawana rama.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 153,21 KB

pomalowana rama łóżka.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 210,65 KB

mocowanie ramy łóżka.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 120,41 KB

KACPERKI 2 
weteran
Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Piwa: 60/58
Wysłany: 2019-04-25, 06:33   

No to poszedłeś po bandzie z tą wiatą - zazdroszczę zdrowo bo ja już dwa lata się przymierzam i ... przymierzam :spoko

Fajnie, że ruszyłeś z pracami z autkiem. Dobra pora roku - pogoda będzie sprzymierzeńcem a to też nie jest bez znaczenia. Będę kibicował choćby z tego powodu że to Mercedes ;-)

Istnieje cień szansy że będę we Wrocławiu pod koniec majówki więc jakbyś miał chęć na kawę to... :ok

koolcik 
początkujący forumowicz

Postawił 10 piw(a)
Wysłany: 2019-04-25, 13:02   

@Agat dzięki za dobre słowa, a materiał na bramę do wiaty stał w rodzinnym domu 6 lat, Twoje 2 lata to brzmi jak czas by dobrze zaplanować ;)
Będę we Wrocławiu od 13 maja, jeśli to koniec majówki to kawa jak najbardziej.

Zastanawiam się ciągle czy kleić jeszcze coś na profile, które nie są pod pianą? Co myślicie? od słonecznej strony jednak trochę się nagrzewają.

Wczoraj kończyłem izolację dachu, zamontowałem też fotele. Dzisiaj robię mocowanie ramy łóżka i całkiem zacnie się to prezentuje, ciekawe jak będzie trzymać :) taki zamiennik nitonakrętek.

uchwyt łóżka.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 189,23 KB

uchwyt łóżka w trakcie.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 217,83 KB

uchwyt łóżka gotowy.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 214,04 KB

fotele.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 109,34 KB

koolcik 
początkujący forumowicz

Postawił 10 piw(a)
Wysłany: 2019-05-12, 01:00   

No to kolejne etapy za mną. ściany i podłoga wyłożone sklejką Zamontowałem fotele, tymczasową przegrodę z grubszej tkaniny. Do środka wrzuciłem materac, piekarnik, butle gazową. Pod sufitem przywiesiłem torby z ikea. Do tego przenośną turystyczną toaletę, kilka baniek z wodą i pojechaliśmy w bieszczady. Dobrze było zweryfikować przez kilka dni co i jak.

Wnioski:
1. Suszarnia w łazience jest obowiązkowa, codziennie padało i możliwość suszenia rzeczy byłaby bezcenna. Nawiew z webasto i mały wentylator na zewnątrz obowiązkowy.

2. Na szosowych oponach dostawczak wsiąka w grunt. Pierwsze poszukiwanie parkingu, nad Soliną skończyło się utknięciem na noc. Wpakowałem się jak totalny amator będąc przekonanym, że cofam pod górkę, a niestety było z górki. Nocleg był przymusowy.
Podsypywanie żwirem i wiązanie pasami transportowymi gałęzi do opon pomogło z prędkością 30cm na godzinę. Nie obeszło się bez koparki.

W przyszłości muszę mieć jakieś najazdy, bo na pewno zdarzy się parkowanie na niepewnej łące.

3. Było super!!! 1500km przejechane, po drodze Wieliczka, Oświęcim, Wawel i Nowa Huta, Malowana Wioska Zalipie, Stadion Termaliki Nieciecza, no i Górny Beskid z samiusieńkim końcem włącznie :)

Zrobiłem też wcześniej koziołki i nie wiem jak Wy sobie radzicie, ale ja już bez nich nie mogę żyć. Do malowania, pracy, szlifowania, ciągle ich używam.

błocko.JPG
Plik ściągnięto 1628 raz(y) 117,45 KB

przynajmniej widok był.JPG
Plik ściągnięto 1628 raz(y) 72,84 KB

zalipie.JPG
Plik ściągnięto 1628 raz(y) 96,76 KB

nocleg.JPG
Plik ściągnięto 1628 raz(y) 134,62 KB

koziołki.JPG
Plik ściągnięto 1628 raz(y) 98,67 KB

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 67/50
Wysłany: 2019-05-12, 08:20   

koolcik napisał/a:
Zrobiłem też wcześniej koziołki i nie wiem jak Wy sobie radzicie, ale ja już bez nich nie mogę żyć. Do malowania, pracy, szlifowania, ciągle ich używam.

Obecnie już też mam. Co prawda jeden, ale jak jest potrzeba, to jakieś krzesło ogrodowe się zawsze znajdzie. Jak budowałem, to czasem brakowało, ale właśnie wtedy najczęściej używałem czterech krzeseł ogrodowych :)

koolcik 
początkujący forumowicz

Postawił 10 piw(a)
Wysłany: 2019-06-14, 22:23   

Czy jest rzeczoznawca motoryzacyjny?!?

Kończę zabudowę i pojawił mi się nagła opcja wyjazdu do Norwegii. Wszystkie rzeczy potrzebne do zmiany przeznaczenia już są. Diagnosta natomiast powiedział, że bez opinii rzeczoznawcy nie ma opcji.

I Wielka prośbą. Jestem w stanie nagrać film, zrobić tysiąć zdjęć, opisać wszystko, a jak trzeba będzie to pojechać pół Polski po rzeczoznawcę i na koniec zapłacić podwójnie jeśli tylko takowy byłby w stanie do poniedziałku, max wtorku wystawić pinię. Oczywiście jeśli nie będzie miał żadnych zastrzeżeń.

Może jesteście w stanie kogoś polecić?

Rzeczoznawca z mojej okolicy niestety w tym roku trafił do więzienia za morderstwo.

Odpowiedz do tematu