Śmierdzące akumulatory... |
Autor |
Wiadomość |
Mizioł
zaawansowany

Twój sprzęt: VW LT Westfalia Florida
|
Wysłany: 2019-06-14, 14:19 Śmierdzące akumulatory...
|
|
|
Kurczę mam ostatnio problem ze smrodem siarkowodoru. Początkowo obstawiałem zbiornik szarej wody ale po odkażeniu zapach był dalej. Źródło zapachu znalazłem przy akumulatorach! Śmierdzą w czasie ładowania i z panela i w czasie ładowania z altretnatora. Wiem że to może być objaw przeładowania. Czemu się tak dzieje? Panel obsługuje tracer mppt, a w trakcie jazdy alternator daje 14.2-14.6, akumulatory to varta hobby.. |
_________________ https://www.facebook.com/szkolawpodrozy/
 |
|
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2019-06-14, 15:20
|
|
|
Podłącz do nich rurki odpowietrzające - odprowadzające gazy powstałe w trakcie ładowania.
Sprawdź napięcie i prąd ładowania z solara |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2019-06-14, 15:37
|
|
|
Mizioł napisał/a: | Śmierdzą w czasie ładowania | Otwórz i sprawdź czy w którymś się nie gotuje elektrolit |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2019-06-14, 15:39
|
|
|
Zgonem je czuć.Czas na wymianę. |
|
|
|
 |
Mizioł
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-06-14, 16:11
|
|
|
[quote="amples"] Mizioł napisał/a: | Otwórz i sprawdź czy w którymś się nie gotuje elektrolit |
Chciałbym ale są zamknięte szczelnie, jak otworzę to pewnie szczelności nigdy już nie będzie. |
 |
|
|
|
 |
Mizioł
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-06-14, 16:16
|
|
|
HENRYCZEK napisał/a: | Zgonem je czuć.Czas na wymianę. |
To raczej oczywiste ale pytanie czy to tylko że starości czy jednak coś z lądowaniem nie jaki. |
 |
|
|
|
 |
Mizioł
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-06-14, 16:19
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | Podłącz do nich rurki odpowietrzające - odprowadzające gazy powstałe w trakcie ładowania.
Sprawdź napięcie i prąd ładowania z solara |
1.Tyle że podczas ładowania nie powinien się wydzielać siarkowodór
2.Regulator podaje cały czas napięcie i prąd lądowania więc jest wszystko ok, napięcie jest nawet ciut niżej niż z alternatora. |
 |
|
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2019-06-14, 16:56
|
|
|
Mizioł napisał/a: | Chciałbym ale są zamknięte szczelnie, jak otworzę to pewnie szczelności nigdy już nie będzie. | Większość kwasiaków ma korki , jedne schowane pod listwą , często pod naklejką inne na wierzchu , wkręcane albo wciskane , żadnej szczelności nie stracisz . |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2019-06-14, 17:50
|
|
|
Dokładnie - akumulator kwasowy nie moze być szczelny bo by go rozsadziło ciśnienie
Akumulator nie wydziela "siarkowodoru" tylko po zakończeniu ładowania gazuje i wydziela tlen i wodór.
A ilość wody sprawdzałeś - zapewne nie - jest takie "zielone oczko" jak masz to jest zielone czy czarne albo czerwone czy zielone?
Napięcie ładowania to jedno a prąd ładowania to drugie - zobacz ile ten regulator daje prądu - jaka moc ma solar?
Jak twoje akumulatory są starsze niż 3-5 lat to je wywal i weź nowe.
poczytaj tutaj: https://ep.com.pl/artykuly/10248-Akumulatory_kwasowoolowiowe.html
Na fotce masz moje dwa akumulatory, korki są pod naklejką zraz obok "oczka". po bokach na wysokości klem masz rurki do odprowadzania gazów.
IMG_20180806_132114.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 160,83 KB |
|
 |
|
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2019-06-14, 17:52
|
|
|
Prąd ładowania i pojemność akumulatora jakie masz? |
 |
|
|
|
 |
Mizioł
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-06-14, 18:08
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | Prąd ładowania i pojemność akumulatora jakie masz? |
1. aku 2x 45ah, prad ładowania do 8-9A, ale zazwyczaj dużo mniej, panel 180w
2. korki mam pod plastikową listwą, a ta varta hobby nie posiada "oczka", natomiast akumulatory znajdujące się w zabudowie powinny być szczelne i zabezpieczone specjalnymi zaworami.
3. akumulator może wydzielać siarkowodór!!! w normalnych warunkach nie wydziela, siarkowodór jest objawem przeładowania i spodziewałem się komentarzy osób które tą elementarną więdzę posiadają... Oczywiście o kardiologii może się też wypowiadać każdy bo każdy serce ma. |
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 276/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2019-06-14, 18:35
|
|
|
Jaka masz temp. w kamerze?
W obecnym czasie przy tych temperaturach gotuje się elektrolit. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2019-06-14, 19:30
|
|
|
Każde pracujące urządzenie wydziela ciepło i na jakiś tam przyrost ciepła jest liczone. W Polsce do obliczeń przyjęto obliczeniową temperaturę otoczenia +20 stopni (nie wiem czy jeszcze ta wielkość obowiązuje) i zakłada się że do jakiejś tam temperatury dajmy na to nagrzane do +50 stopni interesujące nas urządzenie wytrzyma bez szwanku i nie rozsypią się jego części składowe. Czyli przyrost temperatury mamy 30 stopni. W warunkach jakie mamy obecnie temperatura otoczenia potrafi podskoczyć dobrze ponad 35 stopni a przyrost temperatury podczas normalnej pracy urządzenia o którym mówimy dalej wynosi 30 stopni czyli osiąga 65 stopni więc dochodzi do jego przegrzania i ponadnormatywnego wzrostu ciśnienia. Aby nie doszło do destrukcji urządzenia – w naszym przypadku akumulatora zaczynają działać wbudowane w nim fabrycznie zabezpieczenia które obniżają ciśnienie i dlatego czuć smród siarkowodoru. Tak samo zachowują się przegrzane bezpieczniki które wyłączają prąd nie wiedzieć dlaczego przy dużo mniejszych obciążeniach. Dziwne ale tylko Andrzej 73 postawił prawidłowa diagnozę.
Mizioł – masz u mnie piwo za komentarz o kardiologii. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Mizioł
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-06-14, 19:41
|
|
|
lepciak napisał/a: | zaczynają działać wbudowane w nim fabrycznie zabezpieczenia które obniżają ciśnienie i dlatego czuć smród siarkowodoru |
no dobra to będę jeździć w zimie
Temperatura to faktycznie dobry trop. Tylko ten zapach siarkowodoru. Nie wiem czy dobrze rozumuję ale chyba zbiegają się tu dwa czynniki niski poziom elektrolitu lub zasiarczenie płyt i ta wysoka temperatura. Jechałem 3 tygodnie temu do Finlandii w pełnym chłodku i było ok a dopiero w drodze powrotnej załapałem upały i wtedy się zaczęło. |
 |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2019-06-14, 19:45
|
|
|
Mizioł napisał/a: | spodziewałem się komentarzy osób które tą elementarną więdzę posiadają. | Dzięki że tak otwarcie oceniłeś dotychczasowe wpisy ,
Czego się spodziewasz , że ktoś będzie wróżył z fusów ,
Idź do cyganki ona prawdę ci powie
A tak w ogóle masz zrobione wyprowadzenie gazów-oparów z aku na zewnątrz , pewnie nie |
|
|
|
|
 |
|