|
|
Projekt Camp&Roll |
Autor |
Wiadomość |
Ciachowit
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2013 L2H2
Nazwa załogi: Camp&Roll
|
Wysłany: 2019-06-27, 23:31 Projekt Camp&Roll
|
|
|
Hej!
Rozpoczynam własną przygodę z przebudową dostawczaka na kampera.
Nie będzie łatwo, ale z Waszą pomocą wszystko jest możliwe!
Dwa miesiące temu kupiłem Ducato, furgon z 2013 z silnikiem 2.3 w rozmiarze L2H2. Auto jest zarejestrowane jako dwumiejscowe, ciężarowe. Wykonanie własnej konstrukcji jest moim marzeniem od dobrych paru lat, a od ponad roku czytam to forum. Jestem 35-latkiem z Łodzi, który sporo swoich wakacji spędził na kampingach i w łódce. Kampera chciałbym zrobić jak najbardziej samodzielnie. Zdaję sobie sprawę, że niektóre rzeczy będę robił po raz pierwszy w życiu i efekt może być nieperfekcyjny, ale "Wszystko jest trudne, nim się stanie proste".
Chciałbym cały projekt realizować w paru fazach z testowaniem moich potrzeb w trakcie przebudowy.
FAQ
Jaki mam budżet?
1. Chciałbym wydać nie więcej niż 15tysięcy złotych na pełną zabudowę.
Dlaczego ta wersja auta?
1. Trafiło mi się auto w dobrej cenie, z pewnego źródła i z całkiem rozsądnym przebiegiem (150tys km - sprawdzone, oryginalne),
2. Chciałem mieć auto, które zmieści się na normalnym miejscu postojowym, a jednocześnie będzie można w środku się wyprostować.
3. Planowałem pierwotnie zakup VW Transportera, ale odrobina więcej miejsca wygrała.
Jak będzie użytkowany kamper?
1. Kamper użytkowany będzie przeze mnie i moją dziewczynę (dwuosobowy). Nie planuję dzieci, a spanie na tak małej przestrzeni w więcej niż 2 osoby uważam za uciążliwe.
2. Planyjemy zwiedzać Polskę i Europę w sezonie wiosenno/letnim (+10 stopni w nocy).
3. 10-20 weekendów w roku będziemy zwiedzać Polskę i wszystko co jest w zasięgu parogodzinnnej jazdy.
4. Dwa wyjazdy 2-tygodniowe lub jeden miesięczny w roku dalej w Europę (Bałkany, Włochy, Półwysep Iberyjski, może trasa wokół Bałtyku)
5. Festiwale muzyczne!!! Stąd też nazwa "Camp&Roll"
6. Chciałbym, żeby pojazd był samowystarczalny przez 2 doby.
Jakie mam warunki do przebudowy?
1. Żadne :D Mieszkam w centrum miasta, nie mam swojego garażu, ani nawet placu.
2. Samochód stoi u znajomego na zamykanym podwórku, prąd będę ściągać przez okno na drugim piętrze.
3. Posiadam całkiem dużo elektro-narzędzi, wręcz jest trudno wymyślić coś czego nie mam.
Jakie mam doświadczenia?
1. Radzę sobie z większością prac remontowo-budowlanych,
2. Nie boję się instalacji elektrycznych, mam umiarkowane doświadczenie,
3. Moim hobby jest stolarka i stąd duża ilość elektronarzędzi,
Co mi się podoba?
1. Najbardziej ciekawa przebudowa jaką do tej pory znalazłem to:
https://www.youtube.com/watch?v=W5es0UAv3Tw
2. Podoba mi się również aranżacja Westfalia Amundsen 430D
https://westfalia-mobil.com/en/modelle/amundsen/amundsen-540d.php
SZCZEGÓŁY
Konstrukcja:
• Gródź usunięta.
• Podłoga podniesiona na około 3cm na izolację od spodu.
• Na podłodze panele winylowe.
• Ściany - białe, sklejka 4mm, "do równego".
• Na suficie "boazeria"Izolacja:
• Pierwszym pomysłem było zrobienie roboty na czysto, alluflex +armacell ace.
• Wszystkie wolne przestrzenie wypełniłbym pianką (np POLYNOR).
• Druga opcja to dwuskładnikowa, twarda piana po całości.
Wentylacja:
• Fiamma TurboVent 40x40 z tyłu.
• Fiamma bez wentylatora 40x40 z przodu.
• Dodatkowa kratka na lodówkę.
• Na tą chwilę nie planuje innych okien poza tymi na dachu.
• Opcjonalnie okno w drzwiach suwanych.
Ogrzewanie:
• Na początku brak, ale przewidzę w projekcie możlwość instalacji Webasto.
• Na wypadek wyjątkowo zimnych wieczorów (<10C) na pokładzie będzie klasyczna farelka pod 230V zasilana z prądu kempingu (spanie na dziko odpada w takich warunkach).
Spanie:
• W tylnej części, po szerokości.
• Materac piankowy,
• Rama drewniana,
• W przyszłości sprężyny Froli Travel,
Instalacja gazowa:
• Butla propan-butan - 5kg + euroset redukcji do napełniania,
• Gaz zakręcony w czasie jazdy,
• Reduktor 30mBar,
• Kuchenka gazowa jedno lub dwupalnikowa, na przykład:
○ https://allegro.pl/oferta/kuchenka-gazowa-zlew-600x350mm-szopeneria-7994170290
○ https://allegro.pl/oferta/kuchenka-gazowa-dwupalnikowa-szopeneria-8164757925
• Podgrzewacz przepływowy, zewnętrzny, zasilany gazem, zamkontowany na tylnych drzwiach lub pod łóżkiem:
○ https://pl.aliexpress.com/item/32265807068.html
○ https://www.amazon.com/Hi.../dp/B07KGFPVG6/
Wod-Kan:
• Toaleta Thedford Qube 365 (mam ze starej przyczepy),
• Zlew z baterią - bez ciepłej wody na start,
• Prysznic na zewnątrz (konstrukcję jeszcze muszę wymyślić, chciałem wykorzystać drzwi Ducato jako ściany), ewentualnie namiot-prysznic,
• Woda ciepła tylko z podgrzeacza przepływowego + długi wąż prysznica pozwalający napełnić zlew lub miskę,
Instalacja elektryczna (tu wiem najmniej):
• Do zasilenia będę mieć lodówkę (pewno skorzystam z oferty marcinPK), mini-projektor (max 1,5h dziennie) i trochę ledów do oświetlenia wieczorami,
• Muszę założyć też potrzebę codziennego naładowania 2 telefonów, laptopa, drona i kamerki,
• W tym celu wsadziłbym jakiś dodatkowy akumulator,
• Założyłbym możliwość zasilania akumulatorów z trzech źródeł:
○ Gniazdo CEE zasilające, zewnętrzne,
○ Alternator samochodu,
○ Zestaw solarny,
I tak ten post jest pewno za długi i nikt nie dotarł do tego momentu, więc nie będę się dalej rozpisywać. Pewno w najbliższym czasie będę mieć wiele pytań. Wy też pewno będziecie mieć parę pytań do mnie. Za każdą sugestię i uwagę będę niezmiernie wdzięczny.
Niestety obecnie jestem na drugim krańcu świata, więc mogę mieć lekki problem z opisywaniem w czas.
Pozdrawiam, Maciek
 |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2019-06-28, 07:37
|
|
|
Hejka. Będę obserwował. Lubię jak coś się dzieje...
Jeśli nie będziesz jeździł na dziko to bez prysznica się obejdzie. W ciepłych miesiącach zewnętrzny daje rade. Sam korzystam ostatnio. Jakbyś miał kotare pomiędzy drzwiami to nawet na golasa można się kąpać.
Za to z tymi kibelkami przenośnymi w środku jakoś nie mogę się pogodzić...
Ogrzewanie z webasto suchego jest super. W połączeniu z oknem dachowym wymiata. Suche nigdy nie przestaje dmuchać. Zmniejsza się moc ale dmucha cały czas wychodząc sporo ponad zadania temperature więc okienkiem z nadmuch em można sobie temperaturę reagulowac.
Lodowke jak chcesz od MarcinPK to musisz stać nad nim z nożem. Ja zamawiałem dwa razy żadna nie dojechała a kontakt się urwał... Tolo61 oferuje takie lodówki na 12V i to chyba pewniejsze źródło.
Czekam na pierwsze efekty. Ścianka masz mało na zabudowę i jak znam życie wydasz więcej. Radzę robić ładnie to później nie będziesz się bujal że sprzedażą. Pozdrawiam |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
 |
Ciachowit
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2019-06-28, 20:59
|
|
|
Dzięki Panowie,
Akurat Wasze wątki czytałem z wielkim zainteresowaniem.
Macieju (mój imienniku) - robisz świetną robotę. Mam jeszcze czas na zmianę koncepcji. Chętnie się do Ciebie przejadę i zobaczę na żywo jak to wszystko udało Ci się upchnąć z łazienką. Ja w pewnym momencie zrezygnowałem z łazienki właśnie dlatego, że chciałbym mieć więcej "powietrza" w środku. Oczywiście mojej dziewczynie się to średnio podoba... Masz może jakiś projekt, którym mógłbyś się podzielić?
KASZUB - dla mnie jesteś totalnym autorytetem jeśli chodzi o przeróbki, szczególnie po tym jak zobaczyłem jak wstawiłeś drzwi. . Sprawdzę ofertę @Tolo61. |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2019-06-28, 21:31
|
|
|
Witam i życzę powodzenia! Malutki ten blaszak, musisz dobrze wszystko rozplanować. Jak słusznie Maciej S. zauważył, podoba Ci się kampek wykonany na większej bazie L3H2, tam jest więcej miejsca.
Fajny ten piecyk gazowy. Rozmyślam o takim w moim następnym kampeku. Agat ma zamontowane u siebie podobne rozwiązanie - u niego wisi w łazience i ochalapanie piecyka wodą nie robi na nim wrażenia. Natomiast mnie zastanawia, czy te kratki wentalacyjne na boku (lub bokach ogrzewacza - nie widać na zdjęciach lewej strony) jednak nie przemawiają za tym, żeby go jednak trzymać z dala od wody. Agat, możesz pokazać, jak u Ciebie to wygląda? W opisie w specyfikacji pisze LPG jako paliwo - czy pójdzie na gazie z butli (propan/butan czy co tam jest w środku)?
Przejrzałem linki do kuchenek gazowych. Wiem, że budujesz w Polsce. Ja budowałem w Irlandii. Tutejsze (ponoć unijne) przepisy mówią, że kuchenka musi być minimum dwupalnikowa. Pod jednym linkiem jest jednopalnikowa. Czy w Polsce można zamontowac jednopalnikową? |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

|
Wysłany: 2019-06-28, 22:42
|
|
|
Ciachowit, dobra poslodziles...
Tak sobie myślałem... Może kibel wstawić do tyłu? A z przodu zrobic wyrko rozkładane z dwóch ławek po prawej i lewej? I kawałek dalej w stronę kierowcy kuchnie mała. Jeśli drzwi będą otwierane do kibelka można w nocy odrazu wstać do kibelka.... Fotele obrotowe i mały stolik zdejmowany pomiędzy nimi....? Kibelek jak na zdjęciach.
Druga opcja z kiblem na l2h2 który kiedyś był wystawiony na sprzedaż. Wyglądał na orginal. Podkowa z tyłu. Kibel zaraz za kierowca. Jeden fotel chyba obrotowy żeby łatwiej było przejść. Ale pewny nie jestem. Ale też fajna opcja.
FB_IMG_1552391434989.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 133,94 KB |
FB_IMG_1552391432062.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 19 raz(y) 149,63 KB |
o0uTB-eXBrAB.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 96,55 KB |
o0uTB-fsZtym.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 91,37 KB |
|
|
|
|
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2019-06-29, 08:47
|
|
|
Panowie L2H2 to mój pierwszy budowany kamper dla 4 osób .
Wielu tutaj mówiło jak tam zmieścić 4 osoby a jednak udało się i z łazienką.
Kilka fotek.
Gdyby ktoś był zainteresowany moją koncepcją zapraszam na PW.
Wszystko zależy od przemyśleń.
DSC_4860.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 899,39 KB |
DSC_4870.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 799,45 KB |
DSC_4892.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 893,43 KB |
|
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

|
Wysłany: 2019-06-30, 21:17
|
|
|
To rozwiązanie jest całkiem spoko. Z tym, że ja zrobiłbym kibel z tyłu całkiem, obok kibla szafę na rowery np? Potem właśnie łóżko a na końcu mini kuchnie że stolikiem pomiędzy fotelami.
symbol-plus-night-double.png
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 87,31 KB |
|
|
|
|
 |
Paszczak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Transit Custom
|
Wysłany: 2019-06-30, 22:22
|
|
|
KASZUB napisał/a: |
Za to z tymi kibelkami przenośnymi w środku jakoś nie mogę się pogodzić...
|
Chowane gdzieś w szafce to się zgadzam.
Ale jak stoi w łazience to czemu nie. Nie ma tragedii.
Jak dla mnie brak prysznica w środku to lekkie nieporozumienie,
ale oczywiście co kto lubi. |
_________________ Kakaryka |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

|
Wysłany: 2019-06-30, 22:40
|
|
|
Maciej S., kibelek 65cm szerokości , łóżko 120 szerokości. Mamy 185cm plus 5cm na zapas. 190cm. Zostaje nam 120cm na kuchnię. Stolik po obroceniu foteli wstawiamy na jednej nodze pomiędzy fotele. Wyciągany na czas jazdy.
Paszczak kibelek z maceratorem to jest moc! Ostatnio pokazywałem niemieckim turysta. Byli w szoku, że opróżnianie kasety trwa 15 sekund. I nie trzeba wyciągać... |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Ciachowit |
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2019-07-01, 12:27
|
|
|
Mały ale własny, to najważniejsze.
Jednak jak wyżej, nie rezygnuj z łazienki. Jest wiele opcji do wykonania na 312 cm długości.
Ja bym zrezygnował całkowicie z gazu, no poza kuchenką. Masz mało miejsca. Polecam moje rozwiązanie: Amica na kartusze
Jeśli nie planujesz kamperować przy temperaturach poniżej +10C w nocy, to ogrzewanie możesz sobie też odpuścić. Dobra izolacja załatwi temat. Coś o tym wiem, bo 5 lat mieszkam w kamperze. W moim w ogóle nie włączamy pieca centralnego ogrzewania, jeśli nocami nie spada poniżej +5C. Zeszłej zimy w Hiszpanii grzał tylko raz, gdy temperatura spadła na -3C. Następnego dnia pojechaliśmy bardziej na południe i tyle z pieca. Szkoda miejsca. Ostatecznie chińskie Webasto na pogodowe anomalie. Kaszub doradzi jak coś. Ja preferuję niemieckie, ale jednego chińczyka na testy wziąłem do drugiego kampera.
Samowystarczalność to szeroko pojęte określenie, bo dotyczy nie tylko prądu, ale i zapasów wody itd.
2 dni to nie problem. Oczywiście w zależności od tego ile czego i jak szybko zużywacie. U nas samowystarczalność to ok 6-8dni. Później trzeba uzupełnić wodę i zrobić jakieś zakupy.
Ostatnio pisałem o zużywaniu zasobów, dla budującego kilka informacji może się przyda
ekologiczny kamper, ekologia w kamperze, czy ekonomia w portfelu?
Jakby co to polecam też poczytać co nieco w poniższych linkach w stopce.
Powodzenia z budową |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Ciachowit
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2019-07-03, 22:56
|
|
|
Co do jednego na pewno jestem już dzięki Waszym komentarzom przekonany. Łazienka musi być!
Podobają mi się rozwiązania zaproponowane przez Maćka i Kaszuba, przy czym przy układzie Maćka S. wydaje mi się, że rzeczywiście jest więcej powietrza. Bardzo bym chciał zobaczyć ten układ na żywo.
Łóżko piętrowe mi nie pasuje.
Toscaner - Amica na kartusze to super pomysł. Tylko jak w takim przypadku skutecznie ogrzać wodę? Truma 14l elektryczna? Czy są jakieś lepsze patenty?
W przyszłym tygodniu chciałbym zacząć od zamontowania okien dachowych, także do tego czasu powinienem mieć już ustalony układ środka. |
|
|
|
 |
Norbertp83
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Gru 2018 Piwa: 12/6 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2019-07-04, 09:51
|
|
|
Ciachowit napisał/a: |
Toscaner - Amica na kartusze to super pomysł. Tylko jak w takim przypadku skutecznie ogrzać wodę? Truma 14l elektryczna? Czy są jakieś lepsze patenty? |
Webasto mokre + boiler, rura PCV na dachu (jeśli planujesz podróże tylko sezonem letnim). |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2019-07-04, 11:00
|
|
|
Ciepła woda...zbiornik, dowolny, do środka kawałek miedzianej rurki połączonej z obiegiem płynu chłodzącego silnik. Po każdym zapaleniu silnika woda się grzeje, a po jeździe masz 80 st |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Ciachowit
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2019-08-05, 17:29
|
|
|
Od ostatniego postu minęło trochę czasu, wakacje i inne takie. W międzyczasie zapadło parę decyzji.
Po pierwsze dziękuję bardzo za wszystkie sugestie dotyczące aranżacji wnętrza, ale w związku z tym, że jest to moja pierwsza konwersja (mam nadzieję, że będą następne) doszedłem do wniosku, że jako referencji użyję istniejącą konstrukcję i układ z Amundsena 540d:
I tak, Westfalia Amundsen 540 (to co na zdjęciu) to wersja L2H2 (540cm całkowitej długości). Mam wrażenie jednak, że fotele są nienaturalnie przesunięte w stronę szyby na tym projekcie.
Dokładny projekt w Sketch-up jest w produkcji. Łóżko będzie miało stałą szerokość - 120cm.
Ale o projekcie i jego szczegółach napiszę jak będzie ostatecznie gotowy
Jeżeli chodzi o postęp z budową to:
- Walczę z wyczyszczeniem i zabezpieczeniem każdego zakamarka. Ogólnie buda jest bardzo zdrowa, ale w profilach znalazłem jedno ognisko rdzy. Koło tylnego nadkola. Oczyszczenie i zabezpieczenie tego zajmie mi trochę czasu...
- Zdemontowałem próbnie gródź i zrobiło się bardzo sympatycznie
- W dachu zamontowane są dwa okna.
- Założone są też nowe gumki, całoroczne (stare nie nadawały się już do niczego)
Mamy też już dziewiczy rejs i spanie w środku za sobą. Pojechaliśmy na Pol'and'Rock z materacem wrzuconym na pakę i spało się niezwykle wygodnie w porównaniu do alternatywy w postaci namiotu. Zrobiliśmy wśród znajomych furorę wystawiając kulturalne siedzonka i robiąc kawę:
Od razu wyszło parę rzeczy:
1. Markiza jest obowiązkowa. Można załatwić sprawę plandeką i dwoma słupkami, ale jeśli nie chcemy spędzać 2h na zwijanie obozowiska to powinienem założyć markizę.
2. Czym więcej haczyków i miejsc gdzie można coś powiesić tym lepiej, ale każda rzecz powinna mieć swoje przemyślane miejsce.
3. Przydałoby się uchylane okienko koło łóżka, chociażby żeby wyjrzeć kto się kręci koło auta albo wpuścić trochę więcej powietrza bez konieczności wstawania do okien dachowych.
 |
Ostatnio zmieniony przez Ciachowit 2019-08-07, 16:19, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2019-08-06, 04:33
|
|
|
Ciekawy projekt
Czy ktoś może napisać, jaka może być odległość zaznaczona żółtą strzałką? Czyli odległość od końca blatu do zagłówka? Generlanie chodzi mi o optymalny wymiar jadalni - od progu, gdzie podłoga w części bagażowej w blaszaku się obniża do końca zagłówka tylnego rzędu. Oczywiście przednie fotele się obracają i 4 osoby wygodnie mogą zjeść posiłek.
U Agata ta odległość jest spora i wynosi 160 cm (kiedyś się go pytałem). Ale on ma Merca XXL i może sobie zrobić mega jadalnię :D
Czy 130cm starczy? Jakie wymiary mają stoliki w Waszych kamperach?
Jadalnia.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 12 raz(y) 45,21 KB |
|
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|