Przesunięty przez: Świstak 2020-03-30, 21:55 |
Antena Oyster digital 85 skew |
Autor |
Wiadomość |
Access450
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Chausson 625 Welcome
Nazwa załogi: Access450
|
Wysłany: 2019-10-07, 09:28 Antena Oyster digital 85 skew
|
|
|
Witam wszystkich
Czy jest tu może ktoś kto użytkuje antenę Oyster Digital 85 skew ? Moje pytanie dotyczy :
1. bez dodatkowej karty wpiętej w dekoder Oystera ( w moim przypadku Nc+ ) bez problemu wyszukuje kilkaset programów lecz tylko kilka polskich
2. po zainstalowaniu karty NC+ i wykupieniu abonamentu na niej z pakietu ponad 30 polskich kanałów wyszukuje tylko kilka reszta wyświetla jako niedostępne ( zakodowane )
3. Czy można podłączyć do niej zewnętrzny dekoder np. polsatowski domowy Multiroom ?
Miejscowi dostawcy tv satelitarnej domowej nie znają tematu a tym bardziej jak słyszą o tej antenie rozkładają ręce .
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
71503.jpg poglądowe zdjęcie anteny o której mowa |
 |
Plik ściągnięto 2523 raz(y) 186,97 KB |
|
_________________ wrrr...ogień na tłoki i do przodu... |
|
|
|
 |
Perrovski
trochę już popisał
Twój sprzęt: Pillos MobileTraveler
Nazwa załogi: Amadea
|
Wysłany: 2019-10-07, 15:04 Oyster
|
|
|
Mam podobne wyposarzenie jak twoje tylko, ze moje sa z 2012 roku, moja skrzynka jest srebrna
a twoja czarna.
Nie pamietam bym testowal karte Nc+ w moim Oysterze w moim .kamperze.
Podobne pytanie zadalem Papamili ,odpowiedzial, ze bedzie trudno bo mamy Digital, i nalezy z .
tym problemem udac sie do Krakowa. agentura Oystera,, ty masz do nich blizej.
Daj cynk jak cos znajdziesz.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2019-10-07, 17:51
|
|
|
Zapytaj koka on ma coś podobnego |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2019-10-07, 19:43
|
|
|
Ja mając taką antenę .Podpinałem do niej dekoder NC+ . i było ok. Ale tylko wtedy. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Perrovski
trochę już popisał
|
Wysłany: 2019-10-07, 20:03 Oyster
|
|
|
Czy moglbys dokladnie to opisac ,moze ze szczegolami.
Dziekuje |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2019-10-07, 20:15
|
|
|
Antena sama w sobie sluzy tylko i wylacznie do odbioru sygnalu satelitarnego. Cala obrobka zajmuje sie tuner satelitarny. W automatycznych systemach tuner ten steruje dodatkowo pozycja anteny. Tzn. jesli odbierze sygnal z danego transpondera, ktory zostal w nim zaprogramowany na danego satelite zatrzymuje antene i dostraja do najmocnieszego sygnalu. W nowszych modelach dodatkowo dochodzi pozycja gps dzieki ktorej latwo jest obliczyc kat elewacji i w jednym cyklu obrotu antena powinna znalezc sygnal. Starsze typy tunerow byly dostosowane do odbioru sygnalu w standardzie DVB-S ale od parunastu lat standardem jest DVB-S2. Dlatego starsze tunery maja problem z zatrzymaniem sie na danym satelicie gdyz zaprogramowany w tunerze transponder zostal przelaczony na nowszy DVB-S2, ktorego nie potrafi odebrac. Dlatego anteny te dzialaja w trybie manualnym z innymi nowszymi tunerami.
Co do zdekodowania sygnalu NC+ niestety jestem przekonany, ze dolaczony do anteny oryginalny tuner nie ma czytnika kart systemu SECA/NAGRA/CONAX, ktorych to uzywa owa platforma. Rozwiazaniem jest tuner dostarczony przez NC+. Sygnal wyszukujemy przy pomocy tunera z anteny a oglodamy z tunera NC+. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2019-10-07, 21:00
|
|
|
polsatowski tuner będzie działał trzeba tylko przełączać kabel który idzie z anteny do tunera oystera na tuner polsatu tlatego u nas zbędna jest wersia dygital
Ustaw satelitę na hodbird i po znalezieniu przełącz kabelek na tuner domowy można pokombinować z jakimś przełącznikiem |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Perrovski
trochę już popisał
|
Wysłany: 2019-10-07, 21:24
|
|
|
Dziekuje Koko, dales mi nadzieje, ale bede musial vymienic moj abonament Nc+ na Polsat ,a nie moge tego dokonac tak hup siup bo po pierwsze nie jestem w polsce a po drugie wypowiedzec abonament w Nc + i dokonac zmiany a to potrtwa jak dlugo tego nie wiem bo musze osobiscie sie stawic w Polsce by to zalatwic .a moze istnieje inny sposob ?ktos wie w jakie procedury musze wejsc.
Dziekuje za porady.
Jak bede na tym etapie to poprosze cie Koko o pomoc.
A tak na marginesie to mamy podobne kampery .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2019-10-07, 21:54
|
|
|
Canal + czyli dawna cyfra + ma tak samo . Więc po co zmieniać . Musisz posiadać dekoder CYFRY + i podłączyć go do pozycjonera Oystera i po kłopocie. Musisz ustawić antenę na Hordebrda . Nie na Astrę . Ale jak ustawi Ci się na Astrze to musisz przestawić o ok stopni w prawo i tam jest Hodberd. I jak masz połączony dekoder CANAL+ to Ci wskoczą kanały ( wykupione kanały)
Polsat to taka sama bajka. I tak musisz wyjść kable HDMI na "nasz " dekoder. Obojętnie z jakiej platformie. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Zdzisławw
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-10-09, 17:55
|
|
|
Kolego to bardzo fajna antenka.
od.1. Czy posiadasz moduł CI dla NC+ do karty .Bez tego nie odbierzesz.
2 . Po podłączeniu modułu przeskanuj satelitę
3. Można podłączyć dekoder polsatu lub każdy inny .Po wyszukaniu satelity podłączenie kabla antenowego do drugiego tunera NIE STOSOWAĆ PRZEŁĄCZNIKA uwalisz tuner. Można zastosować konwenter na jeden kabel tzw. UNICABEL jeżeli twoje dwa dekodery obsługują ten konwenter. |
|
|
|
 |
Access450
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2019-10-09, 19:34
|
|
|
Witajcie
Ad1 tak mam moduł i kartę NC+ i mimo aktywacji karty i wykupienia abonamentu wyszukuje kanały lecz wyświetla jako zakodowane tylko kilka z nich jest odblokowanych
dziękuję za wszelkie porady będę próbował je zastosować ….napiszę o efektach
Proszę tylko jaśniej z Polsatem ? zebym czegoś nie namieszał ...kiedy i jak podłączyć tuner Polsatu ? |
|
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2019-10-10, 08:24
|
|
|
Access450 napisał/a: | Witajcie
Ad1 tak mam moduł i kartę NC+ i mimo aktywacji karty i wykupienia abonamentu wyszukuje kanały lecz wyświetla jako zakodowane tylko kilka z nich jest odblokowanych
dziękuję za wszelkie porady będę próbował je zastosować ….napiszę o efektach
Proszę tylko jaśniej z Polsatem ? zebym czegoś nie namieszał ...kiedy i jak podłączyć tuner Polsatu ? |
Karta musi być sparowana z modułem. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2019-10-10, 09:11
|
|
|
Wejdz w menu anteny wybierz hotbird po wyszukaniu satelity odłącz przewód antenowy z tunera oystera podłącz do tunera Polsatu podłącz przewód hdmi do tego tunera i powinno chodzić przełączanie kanałów pilotem Polsatu pilot musi widzieć tuner |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
Access450
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2019-10-10, 09:59
|
|
|
W tej antenie pomimo ustawienia na daną satelitę ( jakość sygnału i obrazu ok ) nadal pracuje co jakiś czas sam konwerter - zmienia swoją pozycję tzn obraca się wokół osi i stąd moje pytanie ..jeżeli fizycznie odepnę kabel antenowy i podłączę go do innego dekodera np.: Polsatu ...a dekoder Oystera będzie miał ciągle władzę nad samym sterowaniem anteny i konwertera - Czy tu w takim przypadku nie nastąpi kolizja nazwijmy to interesów obu dekoderów ???
Argo : karta jest sparowana z modułem
WP_20161011_007.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 1,86 MB |
|
|
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2019-10-10, 10:14
|
|
|
konwerter przy skew dostraja do szerokosci geogr. powinien to zrobić raz na koniec wyszukiwania
kolizji nie będzie możesz odłączyć napięcie z tego dekodera |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
|