Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa domka ze Złomka. Relacje z budów kamper +poradnik ABC
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2020-02-13, 17:49   

No i jest pierwszy upgrade, czyli wstępna forma nawigacji po temacie, coby było łatwiej. Oczywiście poniższa treść jest również w poście pierwszym, na pierwszej stronie, więc nie trzeba aż tu dotrzeć z czytaniem, aby łatwiej coś odnaleźć. :-P

Z czasem będę dorzucał kolejne pozycje spisu treści w temacie + linki uzupełniające z poradnika ABC budowy całorocznego kampera, który również powstaje w swoim tempie :mrgreen:

--------------------- Nawigacja po temacie "Budowa Domka ze Złomka" ---------------------

1. Złomek Domek czyli Złomek Pierwszy, w ostatecznej nazwie "Unique One" - zakres od 1 kart do około karty numer 65. Link do pocątku:
https://www.camperteam.pl...p=408435#408435

2. Złomek van Dakar, czyli Złomek drugi, a w ostatecznej nazwie "Freedom Van" - karta nr: 238, link do początku:
https://www.camperteam.pl...p=731540#731540

3. trzeci Złomek, to Sprinter, nad którym pracowałem ostatnie 6-7 tygodni, ale jeszcze nie miałem czasu nic o nim wrzucić. Jest cała sesja zdjęciowa z ponad 1000 fotek oraz kilkadziesiąt filmów. Był to kamper klienta, który został rozebrany niemal do gołej blachy i odtworzony na nowo. Dołożona izolacja, wywalone szafki Ikea, a na to miejsce z lekkich materiałów, wywalony fotel 2 rzędu o wadze ponad 70kg, na to lekka sofa. Przebudowana niemal kompletnie instalacja wodna oraz elektryczna. Więcej informacji i krótka relacja może wkrótce. :wyszczerzony:

4. Złomek czwarty ToscaVan Panther - zaczynamy na karcie nr: 248 i aktualnie w trakcie powstawania, link do początku:
https://www.camperteam.pl...p=799714#799714

Czyli można powiedzieć, że powstaje quadrologia złomkowa :-P

- Sesja zdjęciowa Unique One, czyli Złomka domka - karta nr: 67, link
https://www.camperteam.pl...p=513776#513776

- Filmiki pokazujące jak wyglądają Z1 i Z2, czyli Unique One, oraz Freedom Van na żywo:
https://www.camperteam.pl...p=794360#794360

Karty pomiędzy mniej więcej 65 a 238, to cała masa rozmów na tematy związane z budową, na które nie było czasu albo miejsca podczas budowy (czyli w zakresie 1-65), również rozmowy związane z późniejszą eksploatacją w kolejnych latach, a także cała masa ulepszeń i upgradów kampera, jak powiększenie elektrowni, zapasów wody, ulepszenie zawieszenia, cała masa dodatków jak piekarnik, agregat, rowery i inne bajery :)

Będzie jeszcze mały spis streści odwołujący się do konkretnych części budowy, ale to za jakiś czas. ;)
Budowa domka ze złomka
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2021-04-11, 18:05, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
stan1april 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter 313 CDI
Piwa: 5/2
Wysłany: 2020-03-05, 22:13   

Robert jestem pełen podziwu ze zdecydowałeś się kupić starego Sprintera . Ja sam miałem dwa sprintery z 2003 r , z 2005 r , jednego V Classe i dwa osobowe w rocznikach od 2002 do 2007 wszystkie rdzewiały .
Tez spędziłem setki godzin żeby doprowadzić te samochody do stanu użytkowania . Robilem to dlatego ze miały dobre silniki i szkoda było ich nie reaktywować . Z perspektywy czasu i doświadczenia uważam ze to stracony czas . Dlatego jeszcze raz wielki szacun dla ciebie . i życzę cierpliwości i czasu który musisz poświecić na przygotowanie karoserii . Dobrze ze teraz jest dostępna bardzo dobra chemia co trochę ułatwi tobie prace .
Bede kibicował budowę powstawanie następnego "złomka" :spoko

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2020-03-08, 11:32   

Statystyczne masz rację, ale poza tym co na zewnątrz, Mesio trzyma się nieźle. Powiem tak, chciałbym w takim stanie kupić bazę do Z1 czy Z2. Z1 przecież był cały lakierowany od nowa, Z2 nie, ale też musiałem przy nim sporo czasu poświęcić, a i lakierowanie również planowałem. Zobaczymy. Niestety Citroeny również rdzewieją i niemal każdy w takich rocznikach już przy nich musiał robić czy to podłużnice czy inne naprawy w dolnej części.
W Sprinterze na szczęście tylko to co sam spokojnie ogarnę. Nie muszę wymieniać podłużnic, robić spodu czy innych prac. Z lakierowaniem nie mam problemu i zamierzam zrobić tak dobrze, jak Z1, gdzie po nawet 5 latach praktycznie nie było powrotu korozji. :wyszczerzony:
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-10, 20:18   

Jak się człowiek dobrze bawi, to zapomina o forach i blogach. :haha:

Budowa Mesia do przodu, pomimo ogólno-światowego ogłupienia i problemów z dostępem do materiałów. Można sobie normalnie komunę przypomnieć. :haha:

Na szczęście, wiele materiałów do budowy zgromadziłem w grudniu i styczniu jeszcze w UK i z Polski. Planowałem rozpocząć budowę w marcu w Hiszpanii, ale troszkę się przeciągnęło z uwagi na prace przy blacharce, a te wymagały pogody. Relacja wkrótce. Jest rewelacyjnie. Dinitrol sprawdził się super.

Z braku Raptora prace zewnętrzne zawiesiłem i zająłem się wnętrzem oraz elektrownią.

Ale zanim dowiecie się co już zrobiłem, opiszę odrobinę aktualnie powstający projekt ToscaVan Panther. :)

Jest to najdłuższa wersja w tym roczniku. Czyli porównując z aktualnie zamieszkiwanym Relay'em ponad metr dłuższa baza, a tym samym ponad metr dłuższa paka.

Jest to wersja UK, więć kierownica z prawej i odsuwane drzwi po lewej.
Fotele przednie będą obracane. Na razie nie ma i nie ma gdzie kupić
Z przodu stolik i drugi rząd na 90% bez pasów, bo mam to gdzieś. Mi nie potrzebne.

Z tyłu kuchnia, ok. 150cm długi blat, łazienka ze sprawdzoną już w Freedom Van szafą slide, czyli kibloszfą. Jednak z małą modyfikacją, jako, że dłuższa baza, mogę sobie pozwolić na szafę od podłogi aż po sufit. W Z2 szafa ślizga się powyżej ławki-sofy-kanapy przedniej.

Lodówka oczywiście kompresorowa 230V z osobnym zamrażalnikiem. Nie wyobrażam sobie teraz już nie mieć sporego, porządnego zamrażalnika.
Czekałem na 12V kilka miesięcy ale się nie doczekałem.

Woda czysta - 2 zbiorniki, zewnętrzny 180 litrów, wewnętrzny 75l. Razem 255l.
Szara jeszcze nie wiem. Min. 50l bo tyle mam, może jeszcze dokupię. Układ ciśnieniowy. Oczywiście filtrowanie wody zdatnej do picia, jak we wszystkich poprzednich 3 projektach.

W kamperze są już zamontowane 3 okna boczne oraz jedno dachowe plus 2 grzybki wentylacyjne, jeden dla kuchni, drugi łazienki. Grzybki są pod panelami, aby nie tracić powierzchni dachu i upchać ich najwięcej jak to możliwe.

Panele razem 1250W. Akumulatory LiFePo4 docelowo 300Ah - 400Ah w planie wspólne z elektrycznymi rowerami (na razie mam 200Ah), przetwornica 3kW mocy ciągłej.
Elektrownia będzie zasilała całą instalację przez cały rok z zimą włącznie. A latem dodatkowo klimatyzację Fral. Pobór prądu przez klimatyzację ok. 38A, szacowany realny prąd z paneli wiosna-lato do 60-70A, więc niemal 2x więcej niż potrzebny dla klimy. Czyli klima będzie mogła pracować praktycznie od rana do wieczora non stop, gdyby była taka potrzeba. Testy już niedługo. Lato idzie :)

Łóżko z tyłu o wymiarach 205cm x 150 cm. Dzielone jak w Z2, czyli niestałe. Ze stałym byłoby łatwiej, ale balkon jest tak zaj.b.istym bajerem, że w Z4 też musi być :)
Bo co to za kamper bez balkonu? :ok

Izolacją miała być piana plus alufoxocoś, ale niestety lipa j.w. z materiałami, więc powtarzam sprawdzony temat, czyli wełna w stretch/worki. Na to alufox. Miejscami gdzie wełny jest dużo, czyli 50-80mm, tylko aluminiowa paroizolacja. Dla oszczędności ;)

Nie bawię się w góry i doliny jak w Z1, bo baza większa. Tam dzięki pier...eniu się z górami i dolinami zyskałem ok. 0,25 m3 i to było sporo jak na małą bazę. Tu dzięki ok 1,2m dłuższej bazie mam ok. 3,5m3 więcej, więc szkoda tracić czas i energię dla 0,25m3 :roll:

Jeszcze wrócę do łazienki. Łazienka, prysznic, brodzik, i jak wspomniałem wielka kibloszafa slide. Kibelek... No tu jeszcze nie ma decyzji na 100%.
Mam dwa. Thetford chemiczny, który idealnie mi pasuje układem do mojego projektu i drugi, który kupiłem 3 miesiące temu - kompostujący Separett Villa z serii 9000. Problem w tym, że jest on ogromny. Plan był taki, żeby mieć kompostujący, ale różnica jest taka, że z kompostującym potrzebuję zabrać aż o ok. 40 cm więcej dla łazienki. :(
Na tym etapie jeszcze decyzja nie zapadła. Ostatecznie sprzedam kompostujący :roll:

Ściany będzie sklejka lekka 3mm.
Sufit - lekka sklejka 3,6mm frezowana w paski co 87 mm imitująca boazerię oraz lakierowana.
Podłoga wykładzina PCV, jeszcze niestety nie mam. Może na dniach uda się wreszcie kupić. :haha:

BTW, panele jak widać będą robiły za dach, który sprawia, że kamper będzie zawsze stał we własnym cieniu. Do tego izolacja sufitu to ok 60 mm wełny. Poza belkami. Ale testy kamerą termowizyjną wykazały, że tylko fragment przy oknie dachowym nagrzewa się bardziej, co jest logiczne. na zdjęciu termowizją jeszcze bez izolacji. Jak widać panele jako dach działają. Zresztą w 2014 w tym wątku również o tym pisałem, tylko wtedy nie miałem takiego fajnego narzędzia :)
W "najgorętszym" miejscu dachu jest już więcej izolacji i dodatkowo tu może daszkiem będzie mini czarny zbiornik do grzania wody i wymiany z bojlerem wewnętrznym. Jak woda się nagrzeje to Arduino załączy pompkę aby wymieniła ją z tym wewnątrz.

Niestety z izolacją i sklejką nie zdążyłem zrobić testów, bo położyłem ją w piątek, a od soboty pada i brak słońca. Jak wyjdzie i nagrzeje budkę, to zrobię aktualne pomiary. :ok

Aha szukam kuchenki gazowo - indukcyjnej z 2 miejscami. Czyli jeden gaz, jeden indukcja. Mam już kuchenkę, ale gdybym taką znalazł, to byłaby opcja żyć tylko ze słońca :)
Jedynie zimą odpalanie palnika gazowego :-P

Stan prac na dziś na fotkach. Więcej wkrótce
Pozdrawiam :spoko

1 kolejne okna już wstawione.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 202,61 KB

2 panele montowane na nitonakretki.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 265,18 KB

3 elektrownia 1250w paneli.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 202,86 KB

4 izolacja wnetrza.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 321,46 KB

5 kolejny etap z sufitem.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 329,71 KB

6 testy kamera termowizyjna.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 794,97 KB

Budowa domka ze złomka
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2021-04-11, 18:08, w całości zmieniany 3 razy  

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Tadeusz, onionskin
Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1595/2326
Wysłany: 2020-05-10, 20:20   

Robercie, imponujesz mi. :bukiet:

:pifko

robba 
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Piwa: 94/193
Wysłany: 2020-05-11, 19:13   

Toscaner,

Ty się chłopie rozpędzasz, że ani się obejrzysz a już dwie fabryki będziesz miał... :shock:
:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 200/351
Wysłany: 2020-05-13, 11:59   

toscaner napisał/a:
Na tym etapie jeszcze decyzja nie zapadła. Ostatecznie sprzedam kompostujący

:bylo o tym tutaj »»» https://www.camperteam.pl...t=29462&start=0

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-14, 13:51   

Spax napisał/a:
toscaner napisał/a:
Na tym etapie jeszcze decyzja nie zapadła. Ostatecznie sprzedam kompostujący

:bylo o tym tutaj »»» https://www.camperteam.pl...t=29462&start=0

Znam, śledziłem. :bajer
Ale to, że było niczego nie zmienia i nie daje rozwiązania w przypadku mojego projektu.
Ja znam dodatkowo temat od praktyków. Jedni 2 lata non stop, jeszcze ktoś ponad 3 lata.
Każdy zadowolony, dlatego kupiłem i ja.
Zalety są mi znane. Ale dylematem jest co innego. J.w.

Mam ten model:

Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-14, 21:25   

Powoli chodzimy do momentu, gdy sufit jest gotowy :)
Jeszcze dużo prac, ale przed końcem czerwca wnętrze powinno być gotowe :ok

sufit-mesio.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 289,55 KB

Budowa domka ze złomka

Makak 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-05-14, 23:12   

Jak zamocowałeś sufit? Nie widze żadnych wkrętów, a masz folię pod nim więc klejem to chyba nie jest zamontowane?

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-25, 00:32   

Makak napisał/a:
Jak zamocowałeś sufit? Nie widze żadnych wkrętów, a masz folię pod nim więc klejem to chyba nie jest zamontowane?

Jest zamontowany na malutkie wkręty, do wcześniej przygotowanego szkieletu, w kolorze zbliżonym do koloru drewna, dlatego ich prawie nie widać.
Sufit tak mi się spodobał, że postanowiłem zrobić upgrade również w drugim kamperze, w którym jest biały. Czyli oba kamperki będą miały podobne sufity :)
Wkrótce wrzucę więcej zdjęć. :ok
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-30, 14:02   

Tak mi się spodobał sufit w Sprinterze, że i w Freedom Van zmieniłem. A bo dlaczego nie?
Był biały a teraz jest drewniany :wyszczerzony:

Wg nas zrobiło się jeszcze przytulniej :)

1 sufit bialy Relay.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 24,67 KB

2 sufit drewniany Relay.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 50,97 KB

Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-31, 10:41   Ile kosztuje gotowanie w kamperze?

Ile kosztuje gotowanie w kamperze?

To zależy na czym gotujemy, a bardziej jeśli to jest gaz, w jakim kraju go kupujemy i jakiej formie. Butle, kartusze.
Dziś zrobiłem podsumowanie. Takie z perspektywy 6 lat.

koszty życia w kamperze – ile kosztuje gotowanie w kamperze?

Może się komuś przydadzą takie informacje. :ok

butle.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 402,02 KB

Budowa domka ze złomka
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2022-11-27, 17:33, w całości zmieniany 1 raz  

Wyświetl szczegóły
toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2020-06-30, 09:22   

Przy okazji budowy Sprintera Z4 i faktu, że po demontażu zostało mi trochę urządzeń kamperowych jak kuchnia czy inne, postanowiłem wykorzystać okazję do zmian.
I tak, po wymianie sufitu z białego na drewniany. Sufit wymieniony. Jednym podoba się stary biały, innym drewniany. Ważne, że mi podoba się taki jaki jest obecnie.

Ale to nie wszystko. W Sprinterze będzie kuchenka Amica. Mogłem kupić 2 palnikową za ok 60 euro w Hiszpanii, lub z Polski za 250 PLN plus transport. Rozważałem przez chwilę montaż Dometic w Sprinterze, ale postanowiłem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.
Chciałem rozjaśnić kuchnię w Z2 - Freedom Van i zrobić wąską kuchnię w Z4 - Mesio. Tu kuchenka i zlew Dometic psuły moją wizję, wyrzucić szkoda, a bawić w wysyłanie średnio mi się chce.
Złomek Freedom Van dostał nową kuchnię, do Sprintera kupiłem mniejszy zlew, o wymiarach 40x 35cm, Amica ma wymiary 29x51cm, więc pasuje idealnie. Blat kuchenny ma 150cm x 40 cm plus dodatkowe miejsce robocze. Ale fotki wrzucę niebawem, bo dziś Freedom Van.

Czyli stary zlew i ciemne blaty wyleciały, a jasny blat i Dometic "przyleciały" :)
Niebawem nakręcę filmek z już wszystkim gotowym, bo kamper Freedom Van będzie za około miesiąc na sprzedaż. Oczywiście w wersji już "uładnionej" :mrgreen:

Przy okazji stolik w salonie również wymieniłem i teraz pasuje do kuchennego blatu. :)
Fotki nie zrobiłem. :roll:

Komu która wersja podoba się bardziej?

1 stara kuchnia w Z2 - freedom van.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 117,69 KB

2 stara kuchnia z Z2 na śmietnik.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 423 KB

3 nowy blat i kuchnia dometic do Z2.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 248,95 KB

5 nowa kucjnia dometic i nowy blat w Z2 - freedom van.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 229,67 KB

Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2020-07-03, 18:23   Klimatyzacja Fral 03 w kamperze

Ostatnie dni były bardzo gorące i po zachodzie słońca wietrzenie kampera nic nie dawało, bo temperatura na zewnątrz była zbyt duża i do tego zero jakiegokolwiek wiatru.
Trzeba było wreszcie uruchomić klimatyzację, którą kupiłem do Sprintera.
Zrobiłem kilka testów.
Klimatyzacja na zewnątrz i nadmuch do wnętrza, a także klimatyzacja wewnątrz i wydmuch gorącego rurą przez okno. W tej wersji ciut mniej wydajnie. Ale i tak na plus.

Niebawem więcej testów.

klima na zewnatrz.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 79,71 KB

termowizja.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 89,59 KB

klima w srodku.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 144,03 KB

Budowa domka ze złomka

Odpowiedz do tematu